maandag 15 februari 2021

Uitgelicht: De oudste Japanse animatie -'Namakura-gatana' (Het Botte Zwaard) uit 1917


In 2008 werd in een antiekwinkel in Osaka, Japan, de verloren gewaande animatiefilm Namakura-gatana (Het Botte Zwaard), ook wel Hanawa Hekonai meitō no maki genoemd, uit 1917 gevonden. Deze tot nu toe oudst bekende Japanse animatie is gemaakt door de Japanse animator Jun'ichi Kōuchi (1886-1970), ook wel de Vader van de Anime genoemd. Jun'ichi Kōuchi begon zijn carrière met het tekenen van politieke cartoons. Namakura-gatana maakte hij in opdracht van het bedrijf Kobayashi Shokai en was zijn eerste animatiefilm. In 1923 richtte hij zijn eigen animatiestudio op. Hij maakte vooral propagandafilmpjes voor politieke partijen. In 1931 stopte hij met het maken van animaties om zich weer volledig te wijden aan politieke cartoons.

Het verhaal:
Een samoerai komt erachter dat zijn zwaard waardeloos is, hij kan zelfs de zwakste tegenstander niet verslaan. Om erachter te komen wat er met zijn zwaard aan de hand is, valt hij willekeurige dorpelingen aan die hem allemaal in de pan hakken.


_______________________________________________________________________________________________________________
Bronnen:

Japanese Animated Film Classics. (z.d.). Junichi Kouchi. Geraadpleegd op 13 november 2019, van https://animation.filmarchives.jp/en/writer09.html
Wikipedia . (z.d.). Namakura Gatana. Geraadpleegd op 13 november 2019, van https://en.wikipedia.org/wiki/Namakura_GatanaGeen opmerkingen:

Een reactie posten