donderdag 9 juni 2016

Weetjes en feitjes over de legendarische bokser Muhammad Ali


De beroemde bokser en mensenrechtenactivist Muhammad Ali stierf op 3 juni 2016 op 74-jarige leeftijd. Hier een aantal (minder bekende) feiten over deze 'Kampioen van het Volk' (The People's Champ).

 • Muhammad Ali heette eigenlijk Cassius Clay, vernoemd naar de gelijknamige negentiende eeuwse plantage-eigenaar, politicus en voorvechter van het abolitionisme (afschaffing van de slavernij) die de veertig slaven die hij van zijn vader had geërfd hun vrijheid terug had gegeven. Ali's vader heette ook Cassius Clay.
 • Zijn overgrootvader was een Ier, Abe Grady, die in de negentiende eeuw naar de Verenigde staten, Kentucky, verhuisde en met een een vrijgemaakte slavin trouwde. In 2009 bezocht Ali de geboorteplaats van zijn Ierse overgrootvader en ontmoette leden van de O' Grady clan.
 • Toen zijn rood-witte fiets in 1954 gestolen werd, gaf hij de diefstal aan bij de politieman Joe Martin, tevens bokstrainer, en vertelde hem dat hij de dief in elkaar wilde slaan. Joe Martin ried hem vervolgens aan om eerst te leren vechten. Zes weken later won hij, na te zijn getraind door Martin, op twaalfjarige leeftijd zijn eerste amateurwedstrijd die op de lokale televisie werd uitgezonden.
 • In zijn biografie beweert Ali dat hij zijn Olympische medaille in 1975 bij terugkomst in Louisville in de Ohio rivier gooide uit protest tegen het racisme waarmee hij geconfronteerd werd in zijn geboortestad. Mensen in zijn omgeving ontkennen dit echter en zeggen dat hij dit had verzonnen omdat hij zijn medaille had verloren
 • Ali was bekend om zijn grootspraak (I am the Greatest) en het opjutten van zijn tegenstander. Hij deed dit in de vorm van rapgedichten. De platenmaatschappij Columbia Records maakte er in 1963 een plaat van, I am the Greatest. Daarop worden zijn uitspraken begeleid met muziek. Hij zong ook twee liedjes, waaronder een cover van Ben. E. Kings' Stand by me. Zijn muziekcarrière zou van korte duur zijn. Na zijn bekering tot de islam verwijderde Columbia Records de platen uit de schappen
Luister hier naar een stuk van de plaat "I am the Greatest":


 • In 1976 bracht hij nog de plaat Ali and His Gang vs. Mr. Tooth Decay uit, die bedoeld was om kinderen het belang van een goede gebitsverzorging bij te brengen. Bekende zangers, waaronder Frank Sinatra, werkten aan de plaat mee. Deze plaat is nauwelijks nog te vinden.
Luister hier naar een nummer van de plaat "Ali and His Gang vs. Mr. Tooth Decay":

 • In 1964, na zijn overwinning op Sonny Listen, maakte hij bekend dat hij zich had aangesloten bij de Nation of Islam en dat hij zijn naam, in navolging van Malcolm X, veranderd had in Cassius X. Hij weigerde nog langer een slavennaam te dragen.
 • Nadat Malcolm X de Nation of Islam had verlaten, wilde Cassius X zijn trouw aan de leider van de organisatie, Elijah Muhammad, bestendigen. Hij verklaarde dat Elijah Muhammed hem een nieuwe naam, Muhammad Ali, had gegeven.
 • Ali weigerde in dienst te gaan om in Vietnam te vechten. Hij beschouwde de oorlog als onrechtvaardig en verklaarde: "No Vietcong ever called me nigger". In 2013 bleek dat hij, evenals Martin Luther King, wegens zijn kritische houding tegenover de Vietnamoorlog was afgeluisterd door de Amerikaanse inlichtingendienst, NSA.
 • Door zijn dienstweigering werd hij tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld. Bij hoger beroep werd bepaald dat hij op grond van gewetensbezwaren dienst mocht weigeren en werd de veroordeling ongedaan gemaakt. Daarnaast werd hem zijn wereldtitel afgenomen en mocht hij drie jaar niet meer aan bokswedstrijden meedoen.
 • Gedurende deze boksvrije periode deed hij mee aan een musical op Broadway, Buck White, waarin hij de hoofdrol speelde als een militante zwarte leraar. Ondanks goede kritieken, stopte de musical al na 7 voorstellingen.
Hier zingt Muhammed Ali een nummer uit de musical in de Ed Sullivan Show:


Buck White - Muhammad Ali - We Came in Chains door  Ali_La_Pointe

 • In 1971 vocht Ali tegen Joe Frazier. Dit gevecht zou te boek staan als de Fight of the Century (Gevecht van de Eeuw). Dit was de eerste bokswedstrijd waarbij Ali het onderspit moest delven. Ali zou echter nooit toegeven dat hij had verloren. Hij noemde de uitslag een White Man's Decision.
 • Hij zou nog twee keer (in 1974 en 1975) tegen Frazier vechten. Beide wedstrijden won hij van Frazier.
 • In Kinshasa, Zaïre, won Ali van de onverslaanbaar geachte George Foreman. Deze wedstrijd, ook wel The Rumble in the Jungle genoemd, wordt beschouwd als één van de meest legendarische bokswedstrijden aller tijden.
 • In 1980 was voor het eerst duidelijk voor het publiek te zien dat de 38-jarige Ali aan de ziekte van Parkinson leed. Dit was tijdens een wedstrijd tegen Larry Holmes.
 • Ali oefende zijn snelheid door stenen te ontwijken die zijn beste vriend naar hem moest gooien. Volgens zijn jongere broer ontweek hij iedere steen.
 • In 1981 voorkwam Mohammad Ali een zelfmoord. Hij was toevallig in de buurt toen hij hoorde dat een jonge man zich van het leven wilde beroven. Hij wist de jongen te overtuigen om van zijn zelfmoordpoging af te zien door over zijn eigen zware jeugd en zijn overwinningen te vertellen.
 • In 1974 ontmoetten Ali en Elvis Presley elkaar voor het eerst. Aan deze ontmoeting wordt ook wel gerefereerd als When the Greatest met the King.
 • In 1978 verscheen het stripboek Superman vs. Muhammed Ali van DC Comics, waarin Superman en Ali het opnemen tegen een invasie van buitenaardse wezens op aarde.
 • Ali deed graag trucjes. Hij kon een sjaal laten verdwijnen, een vogel tevoorschijn toveren, een munt doormidden bijten en weer heel maken en hij kon doen alsof hij boven de grond zweefde.
 • In 1990 ontmoette Ali, tegen de wens van president George.W. Bush, de Irakese dictator Saddam Hussein om te onderhandelen over de vrijlating van 15 Amerikaanse gijzelaars in Irak en Koeweit. Een maand later vergezelde Ali de 15 vrijgelaten gijzelaars naar huis.
 • Ondanks het feit dat Ali op vier verschillende continenten heeft gevochten, had hij last van vliegangst. Door zijn vliegangst had hij bijna de Olympische spelen van 1960 overgeslagen. Zijn coach Joe Martin wist hem te overtuigen toch te gaan. Hij droeg echter de hele reis naar Italië een parachute met zich mee. Later, na zijn bekering tot de islam, zou hij verklaren over zijn vliegangst heen te zijn, omdat "Allah niet zou willen dat hij om zou komen bij een vliegtuigongeluk".
 • Toen Donald Trump aankondigde dat hij een inreisverbod voor moslims wilde instellen, noemde Ali hem een racist en een leugenaar. Volgens hem is het de taak van politieke leiders mensen duidelijk te maken dat de islam niks te maken heeft met de afschuwelijke moorden die worden gepleegd door misleide mensen en hun misvormde kijk op de islam.
 • In 2005 verschoof zijn islamitische geloof van de soennitische islam naar het soefisme. Naar eigen zeggen, voelde hij zich daar het meest verwant mee, omdat het de meest vreedzame religieuze stroming is die er bestaat.


_________________________________________________________________________
Bronnen:

4 opmerkingen: