maandag 27 maart 2017

De eerste Amerikaanse film met alleen zwarte acteurs: 'A Fool and His Money' uit 1912


Wat de film 'A Fool and His Money' extra bijzonder maakt, is dat dit niet alleen de eerste film is waarin alleen maar zwarte acteurs spelen, maar daarnaast geregisseerd is door Alice Guy-Blaché, de eerste vrouwelijke regisseur in de filmgeschiedenis.

De film 'A Fool and His Money' (Een Dwaas en Zijn Geld), van de hand van de Frans-Amerikaanse regisseuse Alice Guy-Blaché en haar filmbedrijf Solax Film Company, was tientallen jaren verloren gewaand. Hij werd in 2000 teruggevonden op een vlooienmarkt. Het is de eerste film met een Afro-Amerikaanse cast, wat toentertijd heel bijzonder was, aangezien zwarte rollen doorgaans door witte blackface-artiesten werden gespeeld. De film had in eerste instantie een andere titel, 'Darktown Aristocrats', maar werd later veranderd in 'A Fool and His Money'. 

Dit stond in de aankondiging van de film in het Amerikaanse filmblad 'The Moving Picture World':

James Russel, de Cakewalk King, speelt de hoofdrol in deze film. Deze film is een satirische komedie die over de pretenties van gekleurde mensen gaat. De wijze waarop zij hun witte broeders willen na-apen en imiteren vormt de essentie van de film. Een zwarte arbeider krijgt plotseling veel geld in handen en vervolgens raakt alles in een stroomversnelling.

In deze komedie is de arbeider Sam Jones verliefd op Lindy Williams, een dochter uit een welvarende familie. Lindy valt echter voor de charmes van een andere man. Als Sam toevallig veel geld in handen krijgt, besteedt hij het aan kleding, juwelen en een auto met chauffeur in een poging om indruk op Lindy te maken. Hij wint Lindy's liefde, maar uiteindelijk verliest hij zijn geld doordat hij bedrogen wordt bij een pokerspel en keert Lindy hem de rug toe.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten