woensdag 15 juni 2016

Vreemde en gekke bloemen en planten die zich voordoen als iets anders

Er bestaan op de wereld vele uitzonderlijke bloemen- en plantensoorten. Vooral de orchidee (waarvan er meer dan 35.000 soorten bestaan) is oververtegenwoordigd op dit gebied. Om zich te kunnen voortplanten zijn ze in de loop van de tijd geëvolueerd tot de meest extravagante en vreemde vormen, maten en kleuren om zo insecten en vogels aan te trekken. Hier een aantal van deze bijzondere bloemen en planten die aan mimicry doen (het nabootsen van planten of dieren) of onze fantasie prikkelen door hun aparte vormen en kleuren. 


Dracula simiaIn het Engels wordt deze orchidee, die oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika komt, door zijn gelijkenis met een apengezicht ook wel Monkey Orchid genoemd.


Ophrys speculumDeze orchidee komt oorspronkelijk uit Zuid-Europa en behoort tot het geslacht van de spiegelorchissen (Ophrys). Deze naam heeft dit geslacht te danken aan het feit dat het insecten lokt door ze te imiteren. De bloem lijkt erg op en ruikt naar de vrouwtjeswesp van de soort Dasyscolia ciliata. Het mannetje wordt zo voor de gek gehouden en probeert met deze bloem te paren (pseudocopulatie), waardoor er pollen aan hem blijven plakken en hij andere bloemen kan bestuiven. Deze wespensoort is ook de enige soort die deze bloem bestuift.Ophrys bombylifloraDeze orchidee behoort eveneens tot de spiegelorchissen (Orphys) en komt uit het Middellandse Zeegebied. In tegenstelling tot wat de Griekse naam Bombyliflora suggereert, komen er geen hommels op deze bloem af, maar wordt hij bestoven door de langhoornbij. Doordat de bloem heel erg lijkt op en ruikt naar het vrouwtje van deze bijensoort probeert de langhoornbij met de bloem te paren en blijven er pollen op het lichaam van het mannetje zitten die deze vervolgens naar andere bloemen van deze soort overbrengt.Ophrys insectifera (Vliegenorchis)Deze orchidee, die tot de spiegelorchissen (ophrys) behoort, komt alleen in Europa voor en is in Nederland (Zuid-Limburg) zeer zeldzaam en wordt wettelijk beschermd. Ondanks het feit dat de bloemen op vliegen lijken, trekt de geur van de bloemen bijen en wespen aan die denken dat het een vrouwtje is en zo de bloemen bestuiven.Orchis ItalicaDe bloemblaadjes van deze orchidee, die uit het Middellandse Zeegebied komt, lijken op naakte mannetjes en wordt in het Engels wel Naked Man Orchid genoemd.Psychotria ElataDeze bloem behoort tot de koffiefamilie (Rubiaceae) en lijkt op een sensuele rode mond. Deze bloemen komen in de regenwouden van Centraal- en Zuid-Amerika voor. In het Engels worden deze bloemen ook wel Hooker’s Lips (Lippen van een hoer) of Hot Lips Plants (Hete Lippen Planten) genoemd. Ze trekken echter geen mensen, maar kolibries en vlinders aan.Caleana MajorDeze op een vliegende eend gelijkende orchidee komt oorspronkelijk uit Zuid- en Oost-Australië. Deze bloem wordt onder andere bezocht door zaagwespen.Habenaria radiata (Witte Vogelbloem of Witte Reigerorchidee)Deze orchidee wordt, gezien zijn gelijkenis met een witte vogel, ook wel de Witte Vogelbloem of Witte Reigerorchidee genoemd. Deze bloem komt oorspronkelijk uit Oost-Azië en Rusland.Phalaenopsis amabilis Orchi (Maanorchidee)Deze orchidee komt oorspronkelijk uit de omgeving van Australië en Indonesië (waarvan het één van de drie nationale bloemen is). In het midden van de bloem is een tijgerkopje zichtbaar.
Chiranthodendron pentadactylonDeze bloem is oorspronkelijk afkomstig uit Mexico en Guatemala en behoort tot de Kaasjeskruidfamilie. Pentadactylon betekent in het Latijn vijf vingers. De bloemen lijken op handen en worden in het Engels ook wel Devil's Hand Tree (Duivelshandboom) of Monkey's Hand Tree (Apenhandboom) genoemd.Peristeria elata (Duivenorchidee of Heilige Geest orchidee)De naam Peristeria komt van het Griekse woord peristerion, dat duif betekent. Deze orchidee, waarvan de binnenste bloembladeren op een wit duifje lijken, komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika. In het Spaans wordt de bloem ook wel de Heilige Geest Bloem (Flor del Espiritu Santo) genoemd.Christia vespertilionis De bladeren van deze plant, die oorspronkelijk uit Zuidoost Azië komt, lijken op vlinders en wordt om deze reden in het Engels ook wel de Red Butterfly Wing genoemd.
BrassiaDeze orchideeënsoort bootst een spin na om spinnendoders (een wespensoort) aan te trekken. De wesp gaat op de bloem af in de veronderstelling dat het een spin is en steekt hem. Door deze bewegingen komt de wesp in contact met de pollen een neemt ze mee om andere bloemen te bestuiven. Ze komen voor in Midden-Amerika, het noorden van Zuid-Amerika en het Caraïbisch gebied.


________________________________________________________________________________
Bronnen:


Foto's:
Geen opmerkingen:

Een reactie posten