Greep uit de artikelen

zondag 19 juni 2016

De eerste Surinaamse speelfilm: "Operation Makonaima" uit 1972

In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, is niet de speelfilm Wan Pipel van Pim de la Parra uit 1976 de eerste speelfilm van Surinaamse bodem, maar de vier jaar eerder verschenen film Operation Makonaima van de hindoestaanse regisseur en producent Ramdjan Abdoelrahman. Anders dan Wan Pipel waarin Nederlands en Sranantongo gesproken wordt, is deze film Engelstalig. 





Volgens de Surinaamse krant Vrije Stem van september 1972 mocht de film ''filmtechnisch bekeken beslist een succes worden genoemd'', maar was ''het spel van mindere gehalte, maar beslist redelijk te noemen.'' 

De misdaadfilm Operation Makonaima speelt zich af in een fictief Zuid-Amerikaans land waar een groepje jongeren, onder leiding van Harry (gespeeld door acteur Malcolm Panday) een revolutie wil ontketenen om een betere wereld te bereiken. Ze komen in contact met een Europese wapenleverancier, bijgenaamd the Boss, die later een bedrieger blijkt te zijn. De naam Makonaima refereert aan een oude Indiaanse legende over de geest Makonaima (ook wel De Oude Man genoemd) die zich ophoudt bij de Kaieteur Watervallen in Guyana (een buurland van Suriname) waar zich ook een deel van de film afspeelt.

In het kader van het 50-jarige jubileum van de Nederlands-Surinaamse regisseur en maatschappelijk geëngageerd documentairemaker Ramdjan Abdoelrahman (1935), o.a. bekend van het docudrama Het Geheim van Marienburg (Cry of a cursed plantation), over de opstand op plantage Mariënburg, werd Operation Makonaima in 2015 in het Filmhuis Den Haag tijdens het Indian Filmfestival The Hague (Indian FFTH) getoond.

Hier een reportage van Hindustani Art Tv over de regisseur Ramdjan Abdoelrahman in het kader van zijn 50-jarige jubileum als filmmaker:



Film: Operation Makonaima
Jaar: 1972
Genre: Misdaad/Thriller
Acteurs/Cast: o.a. Dev Kumar, Wim van Binnendijk, Annemarie Norreiga, Malcolm Panday, Marc Mathews, Allan Thomas, Dallas Rodgers, Eddy Lobo, Frits Ganpat, Anthony Maharaj
Regisseur: Ramdjan Abdoelrahman
Schrijver: Robert Hawkins M.B.K.S.

N.B. In de Surinaamse krant 'Vrije Stem' van 6 oktober 1972 verscheen een artikel waarin de filmmaker Franklin Charles Bellamy beweerde de maker van de eerste Surinaamse speelfilm te zijn. De film met de titel 'Lee Hati Moro Soro' (De leugen doet meer pijn dan een wond) werd gedraaid op 16 mm film en had een speelduur van een uur. Meneer Bellamy was zelf verantwoordelijk voor de financiering, regie en montage van de film. 


Lees ook: 

______________________________________________________________________________
Bronnen:
  • Afbeelding inleiding: door  ©BreinWekker







Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heb je vragen of ander commentaar, plaats ze hier.