dinsdag 21 juni 2016

De eerste Nederlandse speelfilm: "De Gestoorde Hengelaar" uit 1896

De stomme film De mésaventure van een Fransch heertje zonder pantalon aan het strand te Zandvoort van de gebroeders Muller werd in 2007 opgenomen in de Canon van de Nederlandse Film. Het gaat hier om de oudst bewaard gebleven Nederlandse speelfilm. De eerste speelfilm uit de Nederlandse filmgeschiedenis is echter De Gestoorde Hengelaar van M.H. Laddé. Doordat deze verloren is gegaan, is er weinig over bekend.

De oudste Nederlandse speelfilm

De slapstick De gestoorde hengelaar van M.H. Laddé is de oudst bekende speelfilm uit de Nederlandse filmgeschiedenis. Deze is echter niet bewaard gebleven. De film werd op 29 november 1896 voor het eerst in Utrecht vertoond in de rondreizende bioscoop Grand Théatre Edison van filmvertoner George Christiaan Slieker. Hij gebruikte hiervoor een cinematograaf. Waar de film over ging, is onbekend. Het enige wat men weet, is dat het een komedie was en de bekende komieken Lion Solser en Piet Hesse er een rol in speelden. Op een strooibiljet werd de film aangekondigd als een "Komische scène".

De komieken Lion Solser en Piet Hesse

De oudst bewaard gebleven speelfilm

's Nederlands oudst bewaard gebleven speelfilm is De mésaventure van een Fransch heertje zonder pantalon aan het strand te Zandvoort. Deze slapstickfilm van de hand van het filmproductiehuis Alberts Frères, van de Nederlandse filmpioniers Willy en Albert Mullens, verscheen in 1905. De stomme film duurt 6 minuten en gaat over een badgast (gespeeld door Willy Mullens) die zijn zwembroek uittrekt om droog te blijven en het hierdoor aan de stok krijgt met een politie-agent. Uiteindelijk krijgt hij een hele mensenmenigte achter zich aan. De film werd voor het eerst in het Olympia Circus Theater in Zandvoort getoond.

Kijk hier naar de film:


Lees ook: 


                 
_______________________________________________________________________________
Bronnen:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten