dinsdag 8 november 2016

10 vakantiebestemmingen voor paardenliefhebbers
Voor paardenliefhebbers die hun liefde voor paarden willen combineren met reizen en een onvergetelijke ervaring zoeken, zoals het bezoeken van plaatselijke paardenevenementen en op de rug van een paard door de prachtigste landschappen ter wereld trekken, zijn hier 10 paardenvakanties op een rijtje gezet.


Nederland

Hengstenkeuring
In Friesland vindt elk tweede weekend van januari de jaarlijkse Hengstenkeuring in Leeuwarden plaats. Van over de hele wereld komen hier liefhebbers van het Friese Paard op af. Dit is het grootste indoor paardenevenement in Nederland:

 • Op donderdag worden de jonge Friese hengsten voor de tweede keer
  bezichtigd. De eerste bezichtiging vindt namelijk in december in Ermelo plaats. 
 • Op vrijdag zijn er allemaal clinics waarbij allerlei onderwerpen m.b.t. het Friese Paard besproken worden zoals voeding, verzorging, training en fokkerij. Later op de dag volgt er een derde bezichtiging van jonge hengsten. Deze dag wordt afgesloten met een show. Dan zal ook de verkiezing van Paard van het Jaar plaats vinden en is er een optreden van Friese tuigpaarden.
 • Zaterdag is de Hengstenkeuring. Dan zal er door de stamboekhengsten worden gestreden om de trofee. Tussendoor vinden er verschillende shows plaats.

Drents-Friese Wold
Op 50 minuten rijden hiervandaan ligt het natuurgebied Drents-Friese Wold. Dit is één van de grootste natuurgebieden in Nederland waar voor ruiters verschillende routes zijn uitgezet. Deze zijn bij elkaar 75 kilometer lang. Er worden in het voorjaar ook ruiterexcursies door Staatsbosbeheer aangeboden. In de omgeving van dit natuurgebied zijn ook maneges, campings en boerderijen waar men kan verblijven met paard of een paard kan huren.

IJsland

Tot IJslands grootste trots behoort het IJslandse paard ofwel de IJslander. Dit is een gangenpaard dat afstamt van de paarden die de kolonisten 1100 jaar geleden naar IJsland brachten. De IJslander is bekend om zijn kleine formaat (soms zelfs pony formaat), taaiheid en tweetaktgangen in aanvulling op de standaard gangen. Deze paarden zijn de IJslanders altijd goed van pas gekomen in zware omstandigheden. Ze kunnen over ruwe terreinen zoals lavavelden lopen. Om dit unieke ras te beschermen is er een importverbod op paarden en als een paard eenmaal geëxporteerd is, mag het nooit meer terugkomen.

Er zijn in de hoofdstad Reykjavik en omgeving een aantal paardenboerderijen die paardenexcursies aanbieden voor zowel beginners als ervaren rijders. Deze variëren van een paar uur tot een paar dagen. Vaak wordt er ook een rit naar de lavavelden aangeboden. Er kunnen ook avondritten worden gemaakt.

Hier een aantal paardenroutes:

Viðey eiland
Dit is een goed uitstapje voor de beginnende paardrijders. Viðey is een klein vulkanisch eiland dat aan de kust van Reykjavik ligt. Dit eiland is bekend om zijn desolate landschappen en ongerepte natuur. Er zijn ook eeuwenoude ruïnes en moderne kunstwerken van o.a. Yoko Ono te zien. Aangezien het zo klein is (een oppervlakte van ongeveer 1.7 km2), is het uiterst geschikt voor een daguitstapje.

De Kjölur route
Dit is een zeer oude route (uit de tiende eeuw) die het noorden van IJsland met het zuiden van IJsland verbindt. Deze route komt langs de twee grootste gletsjers in IJsland, de Hofsjökull en Langjökull.

Schapen hoeden in Zuid-IJsland
In de zomer zijn de bergen van Zuid-IJsland bevolkt met schapen. De bezoekers mogen de lokale boeren helpen om de schapen bijeen te drijven. Hierna worden ze naar de lagere gebieden gebracht.
IJslanders vlakbij Hóp

Het Löngufjörur Strand
Dit is een populair strand onder toeristen. Dit is één van de enige stranden met geel zand in plaats van zwart vulkanisch zand. Veel excursies geven de mogelijkheid om langs de rand van de zee paard te rijden.

Hóp
Hóp is het op vier na grootste meer in IJsland. Veel mensen noemen het eerder een lagune. Het water is ondiep genoeg om te doorkruisen met je paard.

De Vallei van Reykjadalur
Er gaat een speciaal paardenspoor naar de bergen rond de Vallei van Reykjadalur. Hierdoor is er een heel ander uitzicht op de vallei dan per auto. Aangezien de vallei niet ver van Reykjavik ligt (ongeveer 50 km), is het ook een goede manier om wat van de omgeving te zien zonder er meerdere dagen voor uit te hoeven trekken. Hiervandaan is het ongeveer vijf uur rijden om de heetwaterbronnen te bereiken waar je heerlijk kunt zwemmen.

Doordat het weer in IJsland nogal frisjes en onvoorspelbaar is, is het aan te raden om warme kleding en stevige wandelschoenen mee te nemen. Neem 's winters ook zwemkleding mee om in de heetwaterbronnen te zwemmen. Het is niet mogelijk om gebruikte paardenuitrusting mee te nemen naar IJsland. Kleding moet eerst ontsmet zijn door een bevoegde instantie voordat het mee naar IJsland kan worden meegenomen.

Op de officiële website kan er naar overige informatie en paardenexcursies gezocht worden.


Oostenrijk

In Oostenrijk is de Spanische Hofreitschule in Wenen de oudste rijschool ter wereld. Hier zijn de klassieke rijkunsten en trainingsmethodes behouden gebleven. De rijschool behoorde oorspronkelijk aan de keizerlijke familie toe om de adel te leren paardrijden en paarden te trainen. Nu is het vooral een toeristische attractie geworden. De Lippizaner hengsten (veelal schimmels) kunnen vele indrukwekkende sprongen maken en lijken te dansen en te zweven. Men kan naar de voorstelling kijken en er zijn ook rondleidingen met een gids mogelijk. Men kan de ochtendtrainingen in de Winterreitschule van de Hofburg bijwonen en de stallen (Stallburg) bezoeken. Ter gelegenheid van het 450-jarige bestaan waren er in 2015 vele bijzondere voorstellingen te zien.

Vaste onderdelen van het optreden zijn:
 • Jonge hengsten
 • Er zijn o.a. passages, piaffes, galop-pirouettes en moeilijke schoolsprongen te zien.
 • Pas de Deux: Twee paarden voeren in elkaars spiegelbeeld figuren uit.
 • Paarden worden aan de teugel geleid (er worden ook schoolsprongen zonder ruiter uitgevoerd)
 • Solo
 • Schoolsprongen onder het zadel
 • Werk aan de Lange Teugel
 • Quadrille: Acht hengsten voeren met hun bijrijders op historische dansmuziek het Ballet van de Witte Hengsten op.


Italië

Al vanaf het midden van de zestiende eeuw wordt er twee keer per jaar, op 2 juli en 16 augustus, in het Toscaanse stadje Siena een paardenrace (Palio di Siena) gehouden op het centrale middeleeuwse plein (Piazza del Campo) van de stad. De paarden worden bereden zonder zadel. De wedstrijd is tussen de 17 wijken (contrade) van Siena : Adelaar, Slang, Golf, Panter, Woud, Schildpad, Eenhoorn, Schelp, Toren, Ram, Rups, Draak, Giraf, Stekelvarken, Wolvin en Gans. Elke wijk heeft zijn eigen embleem en kleur. Als men door Siena loopt, zijn de wijken makkelijk te onderscheiden door naar de emblemen en kleuren in de straten te kijken. Er mogen per wedstrijd maar tien wijken meedoen. Drie plaatsen worden verloot. De Palio is niet zomaar een evenement voor de inwoners van Siena, het maakt een groot deel van hun leven uit.

De paardenrace heeft veel regels en tradities waarvan velen alleen bij de leden bekend zijn. Hier volgens de algemene regels en tradities:

 • Op 2 juli vindt de paardenrace plaats ter ere van Madonna van Provenzano en op 16 augustus wordt de race gehouden ter ere van Maria Tenhemelopneming.
 • Het centrale plein in Siena, Piazza del Campo, wordt voor deze gelegenheid met een soort zand, tufo genaamd, bedekt.
 • Tien van de zeventien wijken doen mee aan iedere race. Zeven hiervan hebben niet aan de vorige race meegedaan en de resterende drie worden ingeloot.
 • De Palio duurt eigenlijk vier dagen lang. Op de eerste dag worden de lootjes getrokken (Tratta) en de paarden aan de wijken toegewezen. De wijken kunnen dus alleen de jockey uitkiezen. Op welk paard zal worden gereden, wordt nu pas bekend gemaakt. Op de vierde dag wordt de Palio gehouden.
 • Vóór de officiële race zijn er zes testrondes, één in de ochtend en één 's middags. De vijfde testronde wordt de avond vóór de echte wedstrijd gehouden. Deze heet de Prova generale. De laatste ronde, Provaccia, vind op de ochtend van de echte race plaats.
 • De prijs heet Drappelone (groot laken). Het is een groot beschilderd stuk doek dat elk jaar door een andere kunstenaar wordt beschilderd.
 • Op de dag van de race worden de paarden rond 15:00 door priesters gezegend. Hierna doen alle wijken aan een grote gekostumeerde parade door de stad mee. Rond 17:00 arriveert de parade op het plein en om ongeveer 19:00 eindigt deze. Hierna worden er rotjes afgeschoten om de paarden aan te kondigen. Hierna begint de race.
 • De jockeys mogen de teugels van hun tegenstander niet vastpakken maar hun tegenstander wel van zijn paard duwen of het paard met de zweep slaan.
 • Winnaar is het paard dat de drie hele rondes heeft gehaald, zelfs als de jockey er niet meer op zit.

Om een plaats op het plein te bemachtigen, moet men er zeker om 15.30 zijn. Voor een plaats langs de racebaan, is het noodzakelijk om er al 's ochtends vroeg aanwezig te zijn. Er zijn geen openbare toiletten aanwezig. Dit evenement is door de drukte niet echt geschikt voor kleine kinderen. Om het evenement vanaf een balkon te zien, moet er betaald worden.

Spanje

De Andalusiër ofwel het Spaanse paard wordt ook wel Het paard der koningen genoemd, omdat het door de Spaanse koningen bereden werd en cadeau werd gedaan aan het Franse en Engelse hof die het ras zeer waardeerden. De Andalusiër is van invloed geweest op vele paardenrassen in Europa. Het is een populair ras bij paardenshows en andere hippische evenementen.

In Jerez de la Frontera (in Andalusië) vindt één van de meeste prestigieuze paardenevenementen van Europa plaats, de Feria del caballo. Deze jaarmarkt biedt allemaal activiteiten aan die met paarden te maken hebben zoals paardenraces, spring- en dressuur wedstrijden, paardenveilingen en paardententoonstellingen.

Het hoogtepunt op paardengebied is Real Escuela Andaluza del Arte Ecuestra (de Koninklijke Andalusische Rijschool). De ruiters worden opgeleid in de klassieke Andalusische dressuur. Hier kan men naar de wereldberoemde show Como Bailan los Caballos Andaluces ofwel de Dansende Andalusische paarden kijken. De paarden balanceren op hun achterbenen, marcheren zijwaarts, maken kunstige sprongen en lopen ingewikkelde choreografische patronen met keurig gestrekte hoeven. In de tweede helft van de show zijn er vierspannen te zien. Het Museum van de Ruiterkunst (Museo del Arte Ecuestre) en het Koetsmuseum (Museo del Enganche) zijn hier ook te bezoeken.

Jordanië

Het is mogelijk om het hele jaar door paard te rijden in Jordanië. Men moet er echter rekening mee houden dat het 's zomers zeer heet is. In de lente en de herfst zijn de temperaturen het meest aangenaam. Aangezien het Arabische paard zeer vurig en snel is, is paardrijden in Jordanië alleen geschikt voor de ervaren paardrijders. Over de uitgestrekte vlaktes loopt hij in galop. Het ras staat ook bekend om zijn uithoudingsvermogen en gevoeligheid. Men moet het vertrouwen van het paard winnen.

De Wadi Rum
Er worden vele paardenexcursies aangeboden in de Wadi Rum. Aangezien het een uitgestrekt gebied is, zijn dit vrijwel altijd meerdaagse excursies. De gidsen zijn meestal Bedoeïenen. De Wadi Rum is een woestijnvallei met rotswanden van zandsteen en graniet in vele kleurschakeringen. Het is de grootste vallei (rum) in het land. Er zijn unieke rotsformaties en prehistorische rotsschilderingen te zien. De film “Lawrence of Arabia” is hier opgenomen. Het is ook de achtergrond van vele Bijbelse verhalen. Tijdens de excursie volgt men in de voetsporen van de Bedoeïenen en wordt er overnacht in een traditionele tent.

Petra
Niet ver van de Wadi Rum is de stad Petra, één van de belangrijkste archeologische plaatsen van het Midden Oosten en door velen gezien als het hoogtepunt van de reis. De verborgen stad Petra was vroeger een belangrijke handelsstad en hoofdstad van de Nabateeërs. Deze controleerden de handelskaravanen en verwierven grote rijkdom door tol te heffen. De stad lag op het kruispunt van karavaanroutes die Egypte met Syrië en Zuid-Arabië met de Middellandse Zee verbonden. Petra behoort tot het Werelderfgoed.Mongolië

Mongolië staat ook wel bekend als het paardenland. Paarden spelen een grote rol in het dagelijkse leven van de Mongoliërs. Er is een Mongools gezegde dat als volgt gaat: Een Mongoliër zonder paard is als een vogel zonder vleugels. Het aantal paarden in Mongolië is groter dan het bevolkingsaantal. Het paard is ook het belangrijkste transportmiddel. De paarden leven het hele jaar buiten, met temperaturen van 30 graden in de zomer tot -40 graden in de winter. Ze zorgen zelf voor hun voedsel. De nationale alcoholische drank, arak, wordt gemaakt van de melk van de merrie. Daarnaast worden er ook boter en room van paardenmelk gemaakt.

Het zomerfestival in Naadam
Paardrijvakanties kunnen het best tussen juni en september plaatsvinden. De winters zijn namelijk bar en koud en de zomers kort. De beste tijd om de Mongoolse paarden bezig te zien, is tijdens het zomerfestival in Naadam. Dit wordt jaarlijks van 11 tot 13 juli gehouden. Hier wordt er geworsteld, aan boogschieten gedaan en er worden lange afstand paardenraces (15 tot 30 km) zonder zadel gehouden. Honderden paarden nemen hier aan deel. De ruiters zijn kinderen met een minimumleeftijd van 5 jaar. Na de overwinning worden de paarden met paardenmelk of arak gezegend.

Het landschap per paard verkennen
Men kan via georganiseerde paardenexcursies de steppes, bergen en valleien verkennen. Er kan echter ook gebruik gemaakt worden van lokale gidsen. Onderweg zijn er prachtige kloosters en ruïnes te zien. Men kan een dagexcursie of een meerdaagse excursie maken waarbij er in een joert of tent wordt overnacht. Per paard kan het landschap veel rustiger worden bezichtigd dan per auto. De herders zijn aan het werk te zien en men kan de plaatselijke gerechten proeven. Er moet wel rekening mee worden gehouden dat de zadels korter, harder en daarom wat pijnlijk kunnen zijn.

De laatste wilde paarden ter wereld
De Przewalski-paarden, door de Mongoliërs ook wel takhi genoemd, zijn de enige wilde paarden ter wereld. Deze kan men in kleine groepen onder begeleiding van een gids in het Hustai Nationaal Park en in de Gobiwoestijn bewonderen. Ze zijn het beste te bezichtigen in de lente, zomer en herfst (van maart tot september).

India

Het Marwaripaard is een 2000 jaar oud paardenras uit India. Het ras komt uit de deelstaat Rajasthan. Het werd vroeger vooral door de maharadja's als krijgspaard gebruikt. Tegenwoordig wordt het veel bij het polospel bereden. Het ras is in India mede befaamd door het verhaal van het heldhaftige Marwaripaard Chetak dat in de zestiende eeuw zijn baas redde in de strijd tegen Mogolkeizer Akbar. Een bijzonder kenmerk van het ras is de naar binnen gekrulde oren. Het is een intelligent, gehard paard met een groot uithoudingsvermogen dat met weinig water en eten kan overleven.

Safarivakanties
Er worden in Rajasthan vele safarivakanties op Marwaripaarden aangeboden. Men kan bijvoorbeeld overnachten in paleizen die tot hotels zijn omgebouwd of in luxe tentenkampen. Wie een rit in de woestijn wil maken moet een ervaren ruiter zijn.

De Pushkar Kamelenmarkt
November is voor paardenliefhebbers een goede maand om in Rajasthan op vakantie te gaan. Dan vindt namelijk de beroemde jaarlijkse vijf dagen durende Pushkar Kamelenmarkt plaats. Deze ligt aan de rand van de Tharwoestijn. Dit is de grootste veemarkt ter wereld. Er worden tienduizenden kamelen, paarden en koeien aangeboden. Er worden paarden en kamelenraces gehouden en er worden hier Marwaripaarden aangeboden die er op hun best uitzien. Ze worden bereden om hun kwaliteiten te tonen. Af en toe mag een toerist een testritje maken.

Noord-Amerika

Er worden in de VS en Canada vele paardrijvakanties aangeboden. Hier een aantal activiteiten:

Het Wilde Westen
Rodeo wedstrijden
In het vroegere Wilde Westen, waaronder de staten Texas, Nevada, Arizona en Wyoming behoren, worden er nog steeds rodeo wedstrijden gehouden. De moderne cowboys vangen er kalveren met lasso's, proberen op een stijgerende hengst te blijven zitten en proberen zo snel mogelijk per paard langs kriskras verspreide tonnen te racen (barrel racing).

Het leven van een cowboy ervaren:

 • In de staat Texas zijn er veel boerderijen (ranches) waar toeristen kunnen meedoen aan de dagelijkse activiteiten van de cowboys, zoals koeien of buffels drijven, vee brandmerken, machines en hekwerk repareren en het besproeien van het land.
 • In de staat Wyoming kan men dagenlang met de cowboys door het bergachtige land trekken om het vee naar groenere weiden te brengen. Men logeert in canvastenten in de stijl van rond 1800 en men eet en wordt onderhouden rond een kampvuur.
 • Op een aantal boerderijen is er de mogelijkheid om “Natural Horsemanship” te leren. Hierbij wordt er met een paard omgegaan zonder dat er een bit wordt gebruikt en door het vertrouwen en respect van het paard te winnen.

Kentucky
The Kentucky Derby
In de staat Kentucky wordt er al sinds 1875 op de eerste zaterdag in mei The Kentucky Derby in Louisville gehouden. De race tussen driejarige paarden is twee kilometer lang en wordt wel "de twee snelste minuten in de sport" genoemd. Kaarten voor deze race zijn heel moeilijk verkrijgbaar. Er zijn meestal wel kaarten beschikbaar voor plaatsen waar niet veel van de race te zien is, maar wel de sfeer van het evenement ingesnoven kan worden. De race wordt voorafgegaan door twee weken vol festiviteiten.

Kentucky Horse Park
In Kentucky is er ook nog het pretpark “Kentucky Horse Park”. Dit park is geheel gewijd aan alles wat met paarden te maken heeft. Twee keer per dag wordt er een parade van 24 paardenrassen gehouden. Men kan ritjes met paard en wagen en ponyritjes maken. Er worden vaak polo- en andere paardenwedstrijden gehouden. Hier staat ook het Internationale Paardenmuseum waar een permanente collectie van verschillende historische paardenspullen tentoongesteld wordt en tijdelijke collecties met een bepaald thema.

De Rocky Mountains
De Rocky Mountains is een rotsgebergte dat helemaal van New Mexico naar Canada loopt. Men kan er zich voor een paar uur of een paar dagen een cowboy wanen.

Rocky Mountain National Park
In het Rocky Mountain National Park van Colorado kunnen er per paard vele paardenroutes gevolgd worden. Deze routes zijn bij elkaar wel 400 kilometer lang. Er zijn vele stallen in en rond het park te vinden. Men kan er paardenexcursies van 1 tot 10 uur lang maken. De routes gaan door bossen, bergen, heides, langs rivieren en meren. Om de wilde dieren (coyotes, herten, elanden en lynxen) te zien, kan men het beste 's ochtends vroeg of in de namiddag uit rijden gaan.

The Canadian Rockies
In Canada kan men meerdere dagen in de Rocky Mountains (the Canadian Rockies) op paardenexcursie gaan. Men verblijft dan in tenten of chalets.

Argentinië

De meeste geschikte tijd om in Argentinië te reizen is tussen november en maart. Dan is het namelijk zomertijd en zijn de temperaturen het aangenaamst. Argentinië is een zeer gevarieerd land. Er zijn verschillende klimaten, subtropisch in het noorden en pooltemperaturen in het uiterste zuiden. Er zijn bossen, grasvlaktes, bergen, rivieren en stranden.

Het is mogelijk om met lokale gidsen op stap te gaan. De paarden waarop gereden wordt, zijn meestal Criollo paarden. Dit zijn sterke Zuid-Amerikaanse paarden met een groot uithoudingsvermogen. Ze worden veel door veehouders gebruikt. Hun voorouders, de Andalusiërs, werden door de kolonisten uit Spanje meegenomen.

De Pampa's
Op de pampa's (uitgestrekte grasvlaktes) in Argentinië speelt het paard nog een belangrijke rol. Er zijn vele paardenboerderijen (estancias) waar men met de veehoerders (gauchos) kan meerijden terwijl ze het vee drijven. Het landschap en de gaucho's doen aan het Wilde Westen denken.

Buenos Aires
Polo
Argentinië wordt gezien als hét pololand. Koningin Maxima en haar Argentijnse familie zijn fervente polospelers. Polo is een mengeling van hockey en rugby maar dan op een paard. Het is een erg lichamelijk sport. Rond de de hoofdstad Buenos Aires zijn er veel boerderijen waar men polo kan spelen.

Feria de Mataderos
Daarnaast wordt er in de hoofdstad iedere zondag de Feria de Mataderos gehouden. Dit is een een feestelijke markt waar men ambachtelijke waren en Argentijns eten kan kopen en de traditionele dansen kan bewonderen. Voor paardenliefhebbers is hier ook genoeg te doen. De gaucho's tonen hier hun ruitervaardigheden in wedstrijden. Er kunnen ook gaucholessen gevolgd worden.

Nationaal Park Los Claciares
Voor gevorderde paardrijders zijn paardentochten in het noorden door het Andesgebergte richting Chili zeer geschikt. Nationaal Park Los Glaciares wordt druk bezocht door toeristen. Dit natuurgebied staat op de Werelderfgoedlijst en ligt op de grens met Chili. Hier zijn prachtige ((47 grote en 200 kleine) gletsjers te bezichtigen.

Lees over andere vakantiebestemmingen voor dierenliefhebbers:
Bronnen:
Geen opmerkingen:

Een reactie posten