Greep uit de artikelen

woensdag 5 oktober 2016

Beroemde dieren

Dat dieren razend populair zijn, bewijzen de talloze YouTube filmpjes op internet. Naast de bekende huisdieren zoals honden, katten en konijnen zijn er nog vele andere dieren die tot de verbeelding spreken en spraken. Velen waren zelfs heilig en werden aanbeden. Hier een greep uit de lijst van beroemde dieren (fictief dan wel echt) uit de afgelopen tijden.

De heilige en legendarische dieren
Banebdjedet, de ramsgod
Banebdjedet was een vruchtbaarheidsgod in het oude Egypte. Hij werd afgebeeld als een ram of mens met een kop van een ram of geit. Deze god werd vooral in Mendes, de oostelijke Nijldelta, vereerd. In Opper-Egypte had men een soortgelijke god, Khnum genaamd. Omdat het woord voor ziel en ram in het oude Egyptisch allebei als "ba" klonk, werd de ram gezien als de manifestatie van de ziel van verscheidene Egyptische goden, waaronder Osiris. Er werden ook rammen gemummificeerd en versierd met maskers en juwelen. Waarschijnlijk vindt de god Pan (de god van het woud en de herders die door de Romeinen en Grieken werd aanbeden) zijn oorsprong in deze ramsgoden.

Tauret de nijlpaardgodin
Tauret werd afgebeeld als een zwangere vrouw met grote borsten, een nijlpaardkop en een krokodillenrug. In het oude Egypte was Tauret de beschermgodin van de geboorte en vruchtbaarheid. De nijlpaarden leefden in vroegere tijden in groten getale bij de Nijl en waren berucht om hun agressiviteit. Mannelijke nijlpaarden werden als manifestatie van chaos gezien en er werd om deze reden vaak op ze gejaagd om de goddelijke krachten van de koning te demonstreren. Vrouwtjes werden echter als geluksdieren gezien. Ze waren namelijk bekend om hun krachtige moederinstinct, ze beschermden hun jongen tegen elke prijs. Er zijn beschermamuletten van vrouwelijke nijlpaarden gevonden die dateren van 3000 jaar v. Christus.

Hanoeman de aapgod

Hanoeman wordt in tempels afgebeeld met een rood apengezicht en een mensenlichaam. In de hindoeïstische mythologie is Hanoeman de apenaanvoerder van het apenleger. Zijn belevenissen zijn vastgelegd in het epische gedicht Ramayana. Als baby probeerde hij de zon op te eten in de veronderstelling dat het een vrucht was. Uit woede raakte Indra, de koning der goden, zijn kaak (hanoe) met een bliksemschicht. Toen hij zich bleef misdragen, zorgden machtige wijzen ervoor dat hij zijn magische krachten vergat. Onder leiding van Hanoeman hielp het apenleger Rama, een incarnatie van de god Vishnu, om zijn vrouw Sita van de demonenkoning Ravana te bevrijden. De missie slaagde, Ravana werd gedood en Sita bevrijd. Hanoeman zou ook naar de Himalaya zijn gevlogen om medicinale kruiden te halen om de wonden te verzorgen van Rama's soldaten. Hanoeman wordt door zijn devotie aan Rama als voorbeeld van toewijding gezien. Tempels die aan Hanoeman zijn gewijd, zitten meestal vol apen, omdat ze daar niet slecht behandeld mogen worden.

De heilige koe
In India bestaat het grootste deel van de bevolking uit boeren. De koe wordt zeer gerespecteerd om het feit dat zij de mens melk, boter en yoghurt geeft. Daarnaast wordt haar mest vaak gebruikt om huizen te bouwen en als brandstof. Het enige wat de koe ervoor terugvraagt, is water en gras. Ze is daarom het symbool van vrijgevigheid. De koe wordt ook wel Moeder Aarde genoemd en men ziet de koe als een goddelijk geschenk. Hindoes eten om deze reden ook geen rundvlees.

De witte olifant
Witte olifanten zijn zeldzaam en meestal gaat het om albino's. De legende van de witte olifant begon in zuidoost Azië, het gebied waar witte olifanten voorkomen. Volgens het boeddhisme zou de moeder van Boeddha voor zijn geboorte een witte olifant hebben gezien die haar een lotusbloem, symbool van puurheid en kennis, aanbood. Men gelooft dat een witte olifant speciale krachten bezit. De kleur wit staat voor puurheid en licht. In Birma en Siam (het huidige Thailand) geloofde men dat een koning met veel witte olifanten veel macht en kracht bezat en lang zou regeren. Als een witte olifant stierf, zou dit rampzalige gevolgen hebben. In Thailand is een witte olifant nog steeds heilig.

Xuanwu, de heilige schildpad

In het oude China werd de schildpad (Xuanwu) als heilig gezien. Hij stond voor een lang leven, kracht en vasthoudendheid. Voor de Chinezen symboliseerde de schildpad ook het universum. Zijn schild representeerde de hemel en zijn platte lichaam de aarde. Volgens de Chinese mythologie is de schildpad één van de vier hemelse dieren die over de vier windrichtingen regeert. De schildpad regeert over het noorden, de tijger regeert over het westen, de draak over het oosten en de feniks over het zuiden. Hij wordt ook wel de Zwarte Strijder genoemd. Hij wordt vaak verstrengeld met een slang afgebeeld. De slang staat evenals de schildpad symbool voor een lang leven.


De slang die de zondeval veroorzaakte

Volgens het joden- en christendom zorgde de slang ervoor dat de mens uit het paradijs verstoten werd. God had Adam en Eva in het paradijs geplaatst. Ze mochten al het fruit eten, behalve het fruit van de Boom van de kennis van Goed en Kwaad. Een slang (symbool voor Satan) verleidde Eva om toch van deze boom te eten. Ze deelde de appel met Adam. Als straf voor hun ongehoorzaamheid werden ze uit het Paradijs verbannen. De mens verloor zo zijn onschuld en onsterfelijkheid. Hij zou tot zijn dood moeten werken en lijden. De slang werd vervloekt en moest voor straf voor altijd op zijn buik kruipen.


De fictieve dieren
Mickey Mouse
Mickey Mouse is een Amerikaanse tekenfilm- en stripfiguur dat in 1928 door Walt Disney en Ub Iwerks is bedacht. Mickey Mouse is het bekendste karakter en ook de mascotte van Walt Disney. De muis is te herkennen aan zijn grote ronde oren, rode korte broek, witte handschoenen en gele schoenen. Hij komt vaak in de problemen terecht door zijn ondeugende streken. Uiteindelijk weet hij zich altijd uit de problemen te werken door zijn inventiviteit. Minni Mouse, Donald Duck, Goofy en Pluto zijn zijn beste vrienden.

Nijntje
Nijntje is een wit konijntje dat de hoofdrol speelt in de gelijknamige prentenboekenreeks die is geïllustreerd en geschreven door Dick Bruna. De boeken die vooral voor peuters en kleuters zijn bedoeld, gaan over de dagelijkse avonturen van Nijntje. In 1955 kwam het eerste Nijntje boek uit en in 2011 verscheen het laatste exemplaar. Op 21 juni 2015 bestond Nijntje 60 jaar. Er zijn wereldwijd wel 85 miljoen exemplaren van verkocht. Vooral in Japan is het konijntje en de merchandise immens populair. Het Japanse tekenfiguurtje Hello Kitty is tot groot ongenoegen van Dick Bruna overduidelijk op Nijntje gebaseerd.

Beertje Paddington

Beertje Paddington is de hoofdpersoon in de gelijknamige succesvolle boekenreeks van de Britse schrijver Michael Bond. Het eerste boek verscheen in 1958. De boekenreeks werd in meer dan 30 talen vertaald en er werden meer dan 30 miljoen exemplaren van verkocht. Paddington komt uit Peru en wordt door zijn tante Lucy naar Londen gestuurd. Daar wordt hij door de familie Brown bij het Paddington Station gevonden met een etiket waarop staat Zorg alstublieft voor deze beer. Ze nemen hem mee naar huis en hier beleeft hij vele avonturen. Hij is zeer beleefd en vriendelijk en kijkt mensen die hij afkeurt met een harde blik aan.

Uil Hedwig
Hedwig is de sneeuwuil van de tovenaarsleerling Harry Potter, hoofdpersoon in de gelijknamige boeken- en filmreeks van J.K. Rowling. In het eerste deel kreeg Harry de sneeuwuil op zijn elfde verjaardag cadeau van Hagrid. Ze was niet alleen zijn postbezorger, maar ook een belangrijk kameraadje. Ze kon verstaan wat Harry zei en reageerde daar soms op. Aan het begin van het zevende deel wordt Hedwig gedood door Dooddoeners. Naar aanleiding van de films ontstond een hype rondom sneeuwuilen. Ze werden als huisdier aangeschaft zonder aan de consequenties te denken. Het gevolg hiervan was dat er velen in bossen werden losgelaten en gedumpt bij vogelopvangcentra.


De echte dieren
Huberta in het Amathole Museum
Huberta het nijlpaard
Huberta is één van de beroemdste dieren in de Zuid-Afrikaanse geschiedenis. Het nijlpaard woonde in St. Lucia in Zoeloeland. Het nijlpaard heette eerst Hubert, omdat men dacht dat het een mannetje was. Later kwam men erachter dat het een vrouwtje was en werd haar naam in Huberta veranderd. Om onverklaarbare redenen begon ze in 1928 een 1600 kilometer lange tocht naar het zuiden. Ze deed er ongeveer drie jaar over. Tijdens haar meestal nachtelijke tochten passeerde ze wegen, spoorwegen, steden en dorpen. Ze at zich door parken, tuinen en golfbanen heen. Ondanks het feit dat ze op de voet werd gevolgd door de pers, wist ze toch steeds spoorloos te verdwijnen. Door haar pootafdrukken te volgen, wist men haar steeds weer te vinden. Ze onderbrak haar reis tijdelijk om aan de monding van de Mhlanga rivier in Natal te verblijven. Jagers probeerden haar toen te vangen met het doel haar in een dierentuin onder te brengen. Deze poging mislukte.

Ze was zo beroemd geworden dat het verboden werd om haar te vangen of te doden. De Zoeloes dachten zelfs dat ze in contact stond met hun overleden en aanbeden koning Shaka Zoeloe. Later is ze door toeristen aan de kust van de stad Durban gezien waar ze in zee zwom en op het strand rondslenterde. Uiteindelijk arriveerde ze in 1931 in East London, een stad aan de zuidoostelijke kust van Zuid-Afrika. Ze werd hier slapend op een treinspoor aangetroffen. Ze sliep zo diep, dat een machinist haar met zijn trein zachtjes van het spoor moest duwen. Een maand later werd ze door jagers bij de Keiskammarivier doodgeschoten. Hij lichaam werd later drijvend in de rivier teruggevonden. De jagers beweerden dat ze haar identiteit niet kenden. Haar dood schokte binnen- en buitenland. Haar lichaam werd naar Londen gestuurd om te worden opgezet. Daarna keerde ze naar Zuid-Afrika terug. Ze is nu te zien in het Amathole Museum in King William's Town.

Cher Ami de duif

Cher Ami was een blauwkras postduif die in de Eerste Wereldoorlog door het Amerikaanse leger in Frankrijk werd gebruikt. Zij heeft 12 belangrijke berichten verstuurd in de Amerikaanse sector bij Verdun. Op haar laatste tocht moest ze een bericht overbrengen naar een divisie die achter de vijandelijke linies vastzat en bijna geen voedsel en munitie meer had. Ze werd beschoten door de Duitsers, maar bereikte toch haar 25 kilometer verderop gelegen bestemming. Haar boodschap kwam aan waardoor er bijna 200 soldaten gered werden. Ze verloor tijdens deze missie een oog en een pootje. Ze kreeg een houten pootje aangemeten en ontving het Croix de Guerre avec Palme, een Franse militaire onderscheiding. In Amerika werd ze als een held onthaald en ontving ze een zilveren medaille voor haar moed. Een jaar later, in 1919, stierf ze aan haar oorlogsverwondingen. Haar opgezette lichaam is in het National Museum of American History in Washington te zien.

Ham de chimpansee
Ham de chimpansee was de eerste primaat in de ruimte. Hij werd in 1957 in

Kameroen geboren. Hij werd gevangen genomen en naar een zeldzame vogelboerderij in Miami gebracht. Toen hij twee was, werd hij door Holloman Air Force Base in New Mexico gekocht. Hier werd hij onder de naam nr. 65 samen met 40 andere chimpansees getest op geschiktheid voor een ruimtereis. Men vond chimpansees zeer geschikt, omdat deze fysiek erg op mensen lijken. Uiteindelijk werd hij uit de overgebleven zes chimpansees geselecteerd als de meest geschikte kandidaat voor een ruimtereis. Hij leerde om binnen vijf seconden een hendel naar voren te duwen zodra hij een blauw knipperlicht zag. Als beloning kreeg hij een banaan.

Op 31 januari 1961 werd hij door de NASA in de Mercury Redstone-2 capsule gelanceerd. Door technische problemen werd het een korte reis met een duur van 16,5 minuten. Drie uur later werd hij in de Atlantische Oceaan uit de capsule gehaald. Hij werd wereldberoemd. In de pers werd een immer grijnzende aap getoond. Volgens de wereldberoemde biologe en primatologe Jane Goodall was de grijns op zijn gezicht echter geen teken van tevredenheid, maar doodsangst. Zijn naam Ham werd pas na de vlucht bedacht. Deze had hij te danken aan het centrum waar hij getraind werd: Holloman Aerospace Medical Center.

Na dit avontuur werd hij in een dierentuin in Washington ondergebracht. Hij heeft hier 17 jaar alleen geleefd. In 1981 werd hij naar een dierentuin in North Carolina overgebracht waar hij met andere chimpansees leefde en zelfs een vrouwtje vond. In 1983 overleed hij op 27 jarige leeftijd. Dit was half zo lang als de gemiddelde leeftijd van een chimpansee in gevangenschap.

Lees ook over de eerste apen die een ruimtereis overleefden:

Dolly het schaap

Dolly het schaap is het eerste zoogdier dat uit een volwassen cel gekloond is. Het lukte wetenschappers uit het Roslin Instituut in Schotland na 277 pogingen om Dolly te klonen uit een eicel van een zesjarige ooi. Deze cel werd inactief gemaakt. Hierna namen ze een eicel van een ander schaap en haalden de kern eruit. Vervolgens plaatsten ze de inactieve cel in de kernloze eicel en activeerden hem door elektrische schokken toe te dienen. Tot grote verbazing van de wetenschappers begon de cel zich als een bevruchte eicel te gedragen. De eicel werd hierna ingebracht bij een derde ooi.

Dolly werd op 5 juli 1996 geboren en leefde hierna zes en een half jaar in het Roslin Instituut. Ze kreeg op natuurlijke wijze gezonde nakomelingen. Op 14 februari 2003 werd ze ingeslapen. Ze leed aan artritis en een zware longontsteking. Ze was half zo oud geworden als een gemiddeld schaap. De oorzaak hiervan zou kunnen zijn dat haar cellen bij haar geboorte al de leeftijd van een zesjarig schaap (haar moeder) hadden. Haar opgezette lichaam is te zien in het National Museum of Scotland in Edinburgh.

Jonathan de schildpad
De op St. Helena wonende 184-jarige Jonathan de schildpad is het oudste bekende levende dier ter wereld. Hij is echter niet de oudste schildpad ooit. Dat was Adwaitya, een 250 jaar oude Aldabra-reuzenschildpad die tot haar dood in 2006 in een dierentuin in Calcutta leefde. Jonathan, een Seychellen-reuzenschildpad, is bijna helemaal blind, kan niet meer ruiken en moet met de hand gevoed worden. Niemand weet hoe hij op ongeveer 50-jarige leeftijd op het eiland is beland. In de zeventiende eeuw hadden schepen ladingen vol schildpadden bij zich als voedsel. Waarschijnlijk is hij door Britse kolonisten gevangen. Seychellen-reuzenschildpadden kunnen wel 250 jaar oud worden. Een foto genomen rond 1900, tijdens de Boeren Oorlog, wordt door wetenschappers als bewijs gezien voor zijn leeftijd. Hij leeft nu in de tuin van de gouverneur van St. Helena.

Koko de gorilla
Koko de gorilla werd wereldberoemd doordat ze meer dan 1000 tekens in gebarentaal beheerste en ongeveer 2000 Engelse woorden begreep. Ze werd in 1971 in een dierentuin in San Francisco geboren met de naam Hanabi-Ko. Omdat ze ondervoed was, werd ze van haar moeder gescheiden en op 1-jarige leeftijd geadopteerd door Francine Patterson. Deze leerde haar met mensen te communiceren. Ze was onder meer het onderwerp van een documentaire en er zijn minstens drie boeken over haar geschreven. Haar IQ zou tussen de 75 en 95 zijn geweest. Ze verscheen op 12 augustus 2014 in het nieuws naar aanleiding van de dood van de acteur Robin Williams. Ze zou zeer verdrietig zijn geweest toen ze hoorde dat de acteur, die haar 13 jaar eerder had bezocht, was overleden. Koko overleed op 20 juni 2018 op 46-jarige leeftijd in haar slaap.


Cecil de leeuw


De dertienjarige leeuw Cecil was één van de beroemdste leeuwen van Afrika.
Cecil was één van de oudste leeuwen en de nationale icoon van Zimbabwe. Hij leefde in het Hwange National Park waar hij aan het hoofd van een troep van zes leeuwinnen en een aantal welpen stond. Hij was de hoofdattractie voor de duizenden toeristen die het park jaarlijks bezoeken. Hij was gewend aan bezoekers en zocht de toeristen vaak op. De leeuw met de opvallende zwarte manen was één van de meest gefotografeerde dieren van het park. Hij droeg een GPS halsband in verband met een onderzoek van de Universiteit van Oxford.

Een Amerikaanse tandarts had 50.000 dollar betaald voor een vergunning 
voor het doden van een leeuw. Cecil werd op 6 juli 2015 uit het beschermde Hwange National Park gelokt met een aan een auto vastgebonden stuk vlees, waarna hij door de Amerikaan met pijl en boog werd verwond. Hierna zou hij nog 40 uur lang gewond hebben rondgelopen voordat hij werd neergeschoten. De jagers zouden hem door middel van zijn GPS halsband hebben kunnen opsporen. De leeuw werd hierna onthoofd, zodat de Amerikaan zijn kop als trofee mee naar huis kon nemen. De Amerikaan, een fervent jager, gaf later in een verklaring aan dat de jacht legaal was. Hij had er echter spijt van en zou niet hebben geweten dat het om een bekende leeuw ging.

Cecils dood veroorzaakte wereldwijd veel ophef. De Zimbabwaanse regering verklaarde de jacht op Cecil als illegaal, omdat hij in een beschermd reservaat leefde. De discussie over een totaal verbod op de plezier- of trofeejacht op bedreigde diersoorten is hierdoor weer opgelaaid. De jacht levert Zimbabwe 20 tot 40 miljoen dollar aan inkomsten op. Het probleem is echter dat een deel van de opbrengst van de legale jacht wordt gebruikt voor het in stand houden van de beschermde natuurparken en dus de bedreigde diersoorten die erin leven. Daarnaast stellen jagers dat het noodzakelijk is om een overschot aan leeuwen of andere dieren af te schieten, omdat er anders te weinig voedsel voor de dieren zou zijn om van te leven.




Lees ook:

_____________________________________________________________________________________
Bronnen:


  • ·        Fotocollage dieren:Door en:User:Justin [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons
  • ·        Foto van een ramsgod: Door Camocon (Eigen werk) [CC0], via Wikimedia Commons
  • ·        Foto van Hanoeman: By sowrirajan s (Flickr: Hanuman) [CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons
  • ·        Foto van een Xuanwu uit de 15e eeuw:Door Vmenkov (Eigen werk) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0) undefined GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html)], via Wikimedia Commons
  • ·        Foto Paddington Beer op Paddington Station: Door Democoma (Eigen werk) [CC BY-SA 4.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], via Wikimedia Commons
  • ·        Foto Huberta in het Amathole-museum: Door Morné van Rooyen [Attribution], via Wikimedia Commons
  • ·        Foto Cher Ami: Door Cher_Ami.jpg: United States Signal Corps.Brianhe at en.wikipedia derivative work: Trizek here or on fr:wp (Cher_Ami.jpg) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons
  • ·        Foto opgezette Dolly het schaap: Mike Pennington [CC BY-SA 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], via Wikimedia Commons
  • ·        Foto Cecil de leeuw:door daughter #3, https://www.flickr.com/photos/daughter3986851963/4516561242





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heb je vragen of ander commentaar, plaats ze hier.