Greep uit de artikelen

woensdag 19 juli 2017

Beroemde dieren: Miss Able en Miss Baker, de eerste apen die een ruimtereis overleefden




De eerste dieren die door de Verenigde Staten de ruimte in werden gezonden waren fruitvliegen. In 1948 stuurde Amerika voor het eerst een zoogdier de ruimte in, de aap Albert I. De resusaap overleefde de reis naar de ruimte niet.  

De NASA wetenschappers dachten dat hij gestikt was door de te krappe capsule waarin hij zat en al dood was voordat hij goed en wel in de lucht was. Zijn opvolger Albert II werd de eerste aap die de ruimte bereikte, maar overleefde deze reis helaas ook niet. De apen Albert III t/m V was geen beter lot beschoren. Geen van allen overleefden de vlucht. De Russen experimenteerde ondertussen met honden, waaronder de in 1957 wereldberoemd geworden Laika.
Miss Baker met een Certificaat van Verdienste voor
Buitengewone Prestaties, uitgereikt door de
Vereniging ter preventie van Wreedheid tegen dieren

De Amerikanen deden in 1959 een nieuwe poging met de resusaap Miss Able, afkomstig uit een dierentuin in Kansas en doodshoofdaapje Miss Baker, afkomstig uit een dierenwinkel in Miami. Miss Bakers bijnaam was TLC (Tender Loving Care) omdat ze het niet erg vond om gedurende een lange periode te worden opgesloten en vriendelijk en meegaand was. Op 28 Mei 1959 om 2.39 's ochtends werden ze op Cape Canaveral in de raket Jupiter AM-18 met een snelheid van 16.000 kilometer per uur de ruimte ingeschoten. De vlucht duurde 16 minuten, waaronder er 9 gewichtsloos waren. De capsule kwam uiteindelijk 2400 kilometer verder terecht in de Atlantische Oceaan bij Puerto Rico. Able en Baker werden hiermee de eerste apen die een ruimtereis hadden overleefd. De apen werden als helden onthaald en ontvingen vele medailles. Vier dagen later, toen de doctoren de resterende elektroden van haar lichaam wilden verwijderen, stierf Miss Able na het toedienen van de narcose. Ze wordt sindsdien tentoongesteld in het ‘National Air and Space Museum’ in Washington. Miss Baker werd ondergebracht in een speciaal voor haar gebouwd verblijf op een luchtmachtbasis in Pensacola. Op 24 november 1984 stierf ze op 27-jarige leeftijd en behaalde hiermee het record van het langst levende doodshoofdaapje.

Bekijk hier de nieuwsuitzending van 6 januari 1959:


Lees ook het artikel: Beroemde dieren

____________________________________________________________________________________________
Bronnen:



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heb je vragen of ander commentaar, plaats ze hier.