Greep uit de artikelen

vrijdag 30 september 2016

Beroemde katten


Filmpjes en plaatjes van katten op internet, zoals op YouTube en in de sociale media, zijn razend populair. Iedereen die ernaar kijkt, kent wel de wereldberoemde Grumpy Cat, Maru, Snoopy, Nyan Cat of Lil' Bub. Hoe zit het met andere beroemde katten? Een greep uit de lijst van beroemde katten (fictief dan wel echt) uit de verre en recente geschiedenis.





De heilige en legendarische katten
Bastet
Bastet
In het oude Egypte had de kat een goddelijke status in de vorm van de godin Bastet. Ze was de beschermer van de Farao en werd vaak afgebeeld als een vrouw met een kattenhoofd of een moederkat die haar jongen zoogt. Ze was ook de beschermheilige van huis en haard en beschermde tegen boze geesten en ziektes. De kat zorgde ervoor dat er geen ratten en muizen waren. Als een kat stierf, rouwde de hele familie en schoor iedereen zijn wenkbrauwen af. De kat werd gebalsemd en in een heilige vaas begraven. Het woord "kat" stamt af van het Egyptische woord "quattah".


Muezza
Muezza zou volgens een mythe de favoriete kat van de islamitische profeet Mohammed zijn geweest. Het verhaal gaat dat toen Mohammed zijn gebedskleding aan wilde doen om te bidden, hij Muezza slapend in zijn mouw ontdekte. Hij pakte een schaar en knipte de mouw af om de kat niet te storen. Toen hij terugkwam van het gebed, zou ze drie keer voor hem gebogen hebben uit dankbaarheid.


Li Shou
In China werd godin Li Shou uitgebeeld als een kat. Er werd aan haar geofferd om plagen tegen te gaan en voor vruchtbaarheid. Een oude Chinese mythe vertelt, dat bij het begin van de creatie van de wereld de goden de katten hadden aangewezen om de wereld in de gaten te houden. De katten hielden zich echter liever met spelen en slapen bezig. Toen de goden vroegen waarom ze niet goed op de wereld letten, antwoordden de katten dat ze daar geen interesse in hadden en het liever aan de mensen overlieten. In tegenstelling tot de katten zouden de mensen de goden nooit begrijpen en daarom bleven de katten de bewaarders van de tijd en orde. Men geloofde dat door in de ogen van een kat te kijken de tijd te zien was.


Maneki Neko

Maneki Neko ofwel de Japanse gelukskat is veel in winkels te zien. Het wenkende pootje zou geluk en rijkdom brengen. Er bestaan verschillende legenden over Maneki Neko. Eén van die legenden is dat een vrouw zo arm was, dat ze haar kat moest verkopen. De kat verscheen in haar droom en zei dat ze haar beeltenis in klei moest maken. Dit deed ze en hij werd meteen verkocht. Hierna maakte ze er meer en deze verkochten ook goed. Ze werd hierdoor welvarend en gelukkig. Een andere verhaal vertelt over een landheer die een kat naar zich zag wuiven. Hij ging er uit nieuwsgierigheid naartoe en het volgende moment sloeg de bliksem in op de plaats waar hij eerst stond. De landheer schreef zijn geluk aan de wuivende kat toe.


De fictieve katten
De gelaarsde kat 
De gelaarsde kat komt uit De sprookjes van Moeder de Gans uit 1697 van de Franse schrijver Charles Perrault. De op het eerste gezicht nutteloze kat krijgt laarzen van zijn baas, een molenaarszoon, komt in de gunst van de koning en maakt van van zijn baas een rijk man. Hierna hoeft hij nooit meer muizen te vangen.


Felix de kat
Felix de kat was de eerste tekenfilmkat. 
Hij maakte zijn debuut in de serie Feline Follies (Kattengrollen) uit 1919. Deze Amerikaanse tekenfilm was vanaf 1919 te zien en Felix was in de jaren twintig van de 20e eeuw, de tijd van de stomme film, internationaal de beroemdste tekenfilmfiguur. Hij was de eerste tekenfilmfiguur die een groot publiek in de bioscoop aantrok. Wie Felix de Kat precies heeft bedacht, blijft onderwerp van discussie. Hij is in ieder geval afkomstig uit de studio van de Australische animator en producent Pat Sullivan. Pat Sullivan, die het beeldrecht bezat, beweerde gedurende zijn leven dat hij Felix had bedacht, maar dat werd bestreden door zijn belangrijkste cartoontekenaar, de Amerikaan Otto Messmer, die zei dat hij de bedenker van Felix was.

In deze cartoon bezoekt Felix the Cat Nederland en wordt verliefd op een Hollands meisje:





Garfield
Dit is een stripfiguur die in 1978 door Jim Davis gecreëerd is. Het viel de maker op dat er in de stripwereld nog helemaal geen kat de hoofdrol had. Garfield is een humoristische strip over het leven van een luie, cynische oranje kat die van lasagne, koffie en de afstandbediening houdt. Later volgden tekenfilmseries en films.


Tom Poes
Tom Poes is de hoofdpersoon van het gelijknamige stripverhaal van Maarten Toonder. In 1941 verscheen het eerste stripverhaal in de Telegraaf. Eigenlijk was Tom Poes voor kinderen bedoeld, maar hij sloeg ook bij de volwassenen aan.


Azrael
Azrael is een tekenfilmfiguur uit de Smurfen. Hij is de eeuwige vijand van de Smurfen. Hij woont bij tovenaar Gargamel in een kasteel.



De Rode Kater
De strip Jan Jans en de kinderen van Jan Kruis in het tijdschrift Libelle is niet compleet zonder de Rode Kater. Deze verscheen voor het eerst in 1970. De Rode Kater is de gecastreerde kater van de familie Tromp. Hij noemt zichzelf de Je-weet-wel-kater, omdat hij gecastreerd is en denkt na over vele vraagstukken en problemen in het leven.



Dikkie Dik
Bijna iedereen onder de 35 jaar is wel opgegroeid met de verhalen van Dikkie Dik. De verhalen van Jet Boeke over de avonturen van een oranje kater worden sinds 1978 voorgelezen in het kinderprogramma Sesamstraat. Later verschenen de verhalen ook in boekvorm.


De echte katten
Myobu No Omoto
Dit was de kat van de Japanse keizer Ichijo (980-1011). Toen de kat van de keizer Ichijo kleintjes kreeg, droeg hij zijn ministers op om hen kleertjes aan te doen en ze met lekkernijen te verwennen. Wat echter een grotere schok teweeg bracht, was dat hij een hofdame, Uma no Myobu, aanwees om ze borstvoeding te geven. Alsof dit al niet genoeg was, gaf hij één van de kleintjes de naam Myobu No Omoto. Hiermee gaf hij aan dat de kitten een hofdame was. Hij zou ook een hond gevangen gezet hebben toen deze zijn geliefde Myobu No Omoto achterna zat.


Micetto
Micetto was de favoriete kat van paus Leo XII (1823-1829). Micetto was een rode cyperse kat. De paus nam zijn kat overal mee onder zijn kleding. De kleermakers moesten zijn kleding regelmatig herstellen, maar dat stoorde de paus niet. Micetto was altijd aanwezig tijdens zijn audiënties. Hij voerde Micetto met de hand en at altijd samen met hem. Op het sterfbed van de paus hield Micetto hem warm.


Mrs. Chippy

Deze cyperse kater werd in 1914 gevonden door een scheepstimmerman met de bijnaam Chippy. Deze timmerman, Henry McNeish, deed mee aan de beroemde Zuidpoolexpeditie van de ontdekkingsreiziger Ernest Shackleton. Shackleton was blij met de aanwezigheid van de kat, omdat deze de muizen en ratten kon vangen. Het schijnt dat de kat Henry McNeish overal volgde als een jaloerse vrouw en daarom de naam Mrs.Chippy kreeg. Deze naam bleef de kat ook houden toen ontdekt werd dat het een mannetje was. De hele bemanning was gehecht aan de kat. Men had grote bewondering voor het feit dat hij zelfs bij de wildste golven langs de railing kon lopen.


Midden januari 1915 kwam het schip Endurance vast te zitten tussen ijsschotsen. Mrs. Chippy was vijf dagen lang spoorloos. De bemanning maakte zich grote zorgen. Tot hun grote opluchting kwam hij uiteindelijk weer tevoorschijn. Na een maand te hebben vastgezeten, was het duidelijk dat het schip niet verder zou kunnen gaan. In oktober 1915 hield het schip het niet meer. Mrs. Chippy was niet erg onder de indruk en sliep gewoon door. Het team sloeg uiteindelijk een kamp op het ijs op. Om te overleven, werd besloten om een tocht van honderden kilometers naar het dichtstbijzijnde land te maken. Shackleton besloot om Mrs. Chippy en de aanwezige honden af te schieten om hun overlevingskansen te vergroten. Het schijnt dat Henry McNeish hem dit nooit vergeven heeft.


Unsinkable Sam
Deze kat was ook wel bekend als Oskar. Hij schijnt tijdens de Tweede Wereldoorlog aan boord te zijn geweest op zowel Duitse als Engelse marineschepen. De zwart-wit gevlekte kater zou in 1941 aan boord zijn geweest van het Duitse slagschip Bismarck. Na een zware zeeslag op 27 mei zonk de Bismarck. Slechts 118 van de 2200 bemanningsleden overleefden deze slag. De kat Oskar werd drijvend op een stuk hout gevonden en gered door het Britse slagschip HMS Cossack. Op 24 oktober 1941 werd de HMS Cossack getorpedeerd door een Duitse onderzeeër. Er kwamen 159 bemanningsleden om. Op 26 oktober zonk de HMS Cossack en werd Oskar gered. Hij werd naar Gibraltar gebracht. Hierdoor kreeg hij de bijnaam Unsinkable Sam. Hij werd al snel naar een vliegdekschip overgebracht. Dit schip werd op 14 november ook getorpedeerd. Het schip zonk langzaam, waardoor er maar 1 bemanningslid het leven liet. Oskar werd op een drijvende plank gevonden. Dit was het einde van zijn schipperscarrière. Hij werd naar het Verenigd Koninkrijk gestuurd en maakte het einde van de oorlog mee in een zeemanshuis in Belfast. In 1955 is hij gestorven.


Socks

Aangezien de meeste Amerikaanse presidenten een hond hebben, is een presidentskat bijzonder. Socks was de zwart-witte kater van de voormalige president van de VS Bill Clinton. Socks was een zwerfkat die als kitten door de dochter van Bill Clinton, Chelsea, was geadopteerd in de tijd dat Bill Clinton nog gouverneur van Arkansas was. Tijdens zijn achtjarige presidentschap was de kat een constante aanwezigheid in het Witte Huis. Hij werd regelmatig op de schouders van de president gefotografeerd. Socks werd, tot ergernis van de President, continu door paparazzi gevolgd. De journalisten kochten hem vaak om met kattensnoepjes om voor een foto te poseren. Hij werd regelmatig meegenomen naar scholen en verzorgingstehuizen. Er werd zelfs een Socks Fanclub opgericht. Socks stierf op twintigjarige leeftijd aan keelkanker.


Chief Mouser, de kat van Downing Street 10
Minister Kerry, minister van Buitenlandse Zaken van de
VS, ontmoet Chief Mouser Larry

Het is traditie om de kat die wordt aangesteld als muizenvanger op Downing Street 10, de ambstwoning van de Engelse premier, de titel Chief Mouser te geven. Officieel heet de kat die op het adres van de Engels premier in Londen verblijft Chief Mouser to the Cabinet Office of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland. Het is de taak van deze kat om de residentie van de Prime Minister vrij van ratten en muizen te houden. Alhoewel vele katten deze taak uitgevoerd hebben, droegen maar enkele katten de officiële titel van Chief Mouser

Meer weten? Lees hier verder: Chief Mouser, de kat van Downing Street 10

Tama de stationskat

In 2004 werd het Kishi-station in Kinokawa, een stad in Japan, door de Elektrische Spoorwegmaatschappij Nankai gesloten. De spoorlijn verkeerde namelijk in financiële problemen doordat hij weinig werd gebruikt. De Elektrische Spoorwegmaatschappij Wakayama nam het station in 2007 over. Om het station nieuw leven in te blazen, besloot het bedrijf om Tama, de lapjeskat van een lokale winkelier, aan te wijzen als stationschef. De naam Tama betekent juweel. Tama kreeg een pet en een insigne en werd zo de mascotte van het station. Ze zat of lag op haar gemak bij de ingang en groette de passagiers. Ze
werd heel populair in Japan en zelfs wereldberoemd. Het station werd massaal bezocht. Hierdoor werd de spoorlijn gered van de ondergang. Het station heeft zelfs een Tamacafé en een souvenirshop die geheel gewijd is aan Tama. Alles in het station is op enigerlei wijze versierd met de beeltenis van de kat: het station heeft de vorm van een kat, er zijn afbeeldingen van Tama op stoelen en de treinen dragen haar beeltenis.

Ze had een stagiaire, Nitama (wat tweede Tama betekent) genaamd.

Tama werkte van dinsdag tot donderdag en Nitama was in de weekenden aanwezig. De werktijden waren van 10 uur 's ochtends tot 4 uur 's middags. Ze werd in 2013 zelfs tot vicepresident van het bedrijf benoemd.

Op 22 juni 2015 overleed ze op 16 jarige leeftijd aan hartfalen. Ze kreeg een shinto-begrafenis op het station. Ze wordt in een kattenschrijn bewaard. Ze is postuum tot Eervolle Eeuwige Stationschef benoemd en tot kattengodin verheven. Nitama heeft haar plaats ingenomen. Tama heeft naar schatting 8 miljoen euro bijgedragen aan de lokale economie.

Lees hier meer over de opvolger van Tama, Nitama.


Trampoes Ake
De kat Ake had zijn naam Trampoes te danken aan het feit dat hij altijd op een vast plekje bij de tramhalte Oude Plantage, bij de Kralingse wijk De Esch, in Rotterdam zat. Elke ochtend verliet hij zijn huis om zich op zijn vaste plekje bij de halte te installeren. In de zomer van 2015 besteedde de media massaal aandacht aan hem en werd hij een internationale bekendheid. Hij was zeer geliefd bij de reizigers en ging graag op de foto. Hij had zelfs een eigen Facebookpagina. In eerdere jaren zat hij in de portiersloge van de Erasmus Universiteit en was hij zeer geliefd bij de studenten. Op 30 september 2015 overleed hij op 14-jarige leeftijd aan een hersenvliesontsteking als gevolg van een oorontsteking. Hij is nu op Google Streetview te zien b
ij de tramhalte Oude Plantage.


Lees ook: 
__________________________________________________________________________________
Bronnen:


  •    Inleidingsfoto: By Alvesgaspar [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons       
  • ·    Foto van Bastet: Door Carole Raddato from FRANKFURT, Germany [CC BY-SA 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], via Wikimedia Commons
  • ·    Foto Maneki Neko:Door Gizlog (Eigen werk) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons
  • ·    Foto van Gelaarsde Kat: By Wikimedia Commons / Mu (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons
  • ·    Foto Garfield: By User:Piotrus (my photos) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons
  • ·    Foto Mrs. Chippy: Wolf Howard. ''Mrs Chippy'' Retrieved from [http://www.stuckism.com/GFDL/Howard.html stuckism.com], 23 July 2008. Licence on originating site: http://www.stuckism.com/howard/index.html  Copyright © Wolf Howard Released under GFDL. GFDL applies to this
  • ·    Foto Tama:Takobou at the Japanese language Wikipedia [CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)], via Wikimedia Commons




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heb je vragen of ander commentaar, plaats ze hier.