zondag 2 oktober 2016

Wanneer kwam de eerste Marokkaan naar Nederland?

In 1608 kwam de eerste Marokkaanse migrant, Samuel Pallache, in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden aan. De in Fez geboren Pallache was de zoon van Spaans-Joodse vluchtelingen die, na de verovering van het islamitische Spanje door de christenen, naar het betrekkelijk tolerante Marokko vluchtten. 

De Marokkaans-Joodse Pallache, o.a. handelaar in juwelen, werd in 1608 door de Marokkaanse Sultan Muley Zaydan aangewezen als Marokkaanse gezant/ambassadeur in de Republiek. Hij was hiermee de eerste Marokkaanse ambassadeur die Nederland kende. Op Nederlands verzoek werd hij naar Den Haag gestuurd om met de Staten-Generaal en stadhouder Maurits van Oranje te praten over de vorming van een alliantie tegen Spanje en de Barbarijse zeerovers. In 1610 sloten beide landen een vriendschapsverdrag. Hiervoor is hij met een medaille en gouden ketting onderscheiden. 

Samuel Pallache stierf in 1616 in Den Haag en werd begraven op de Joods-Portugese begraafplaats Beth Haim in Ouderkerk a/d Amstel. Vandaag de dag is zijn graf daar nog steeds te vinden.

Meer weten over Samuel Pallache? Lees dan hier verder:
Geen opmerkingen:

Een reactie posten