zondag 18 december 2016

De Russische Kerstanimatie en communistische propagandafilm "Een kerstboom" uit 1959

De Russische kerstfilm “Een Kerstboom”(in het Engels “A Christmas Tree” of “A Christmas Visit”) uit 1959 is aan het begin van de Koude Oorlog gemaakt. Dit was in de tijd dat Rusland nog communistisch was en de Sovjet-Unie heette. De cartoon is in het Engels nagesynchroniseerd en de vertaling is aangepast aan de westerse kerstviering. 


In de tijd van de Sovjet-Unie werden religieuze uitingen niet meer toegestaan en werd de kerstboom de Nieuwjaarsboom en het Kerstfeest het Nieuwjaarsfeest genoemd. In het Russisch heet de tekenfilm daarom ook “De Nieuwjaarsreis”. De Kerstman heet in Rusland “Grootvadertje Vorst” (Ded Moroz). Ded Moroz was tot 1935 verboden in Rusland, omdat deze beschouwd werd als een religieus symbool en bourgeois (burgerlijk en materialistisch). Later werd Ded Moroz echter in ere hersteld en uiteindelijk onlosmakelijk verbonden met het Nieuwjaarsfeest dat het Kerstfeest had vervangen.

De tekenfilm gaat over het jongetje Kolya dat tijdens de kerstdagen zijn vader,die als weerman op de Zuidpool werkt, mist. Hij vraagt zich af of zijn vader wel een kerstboom heeft. Na een ontmoeting met de Kerstman mag hij zijn sterrenschip lenen om naar zijn vader op zoek te gaan. Hij moet wel snel zijn.

Kijk hier naar de tekenfilm:
Regie: Pyotr Nosov
Muziek: Yuri Nikolsky (1895-1962). 
Nikolsky was een bekende Russische componist en dirigent en maakte muziek voor Russische films en de radio.
Filmstudio: Soyuzmultfilm
Deze filmstudio werd waarschijnlijk door Stalin zelf opgericht om propagandafilms te maken. De filmstudio was bedoeld als tegenhanger van de westerse "Disney Studio".
Engelstalige verteller: Gilbert Mack
Uitgebracht in: 1959
Duur: 10:36 minuten


Lees en kijk ook naar:

"A Christmas Carol" (Een Kerstvertelling), een korte Amerikaanse (stomme) film uit 1910
De Amerikaanse (stomme) kerstfilm "The Night before Christmas" uit 1905
Het beroemde Amerikaanse kerstgedicht “Twas the Night Before Christmas”


Geen opmerkingen:

Een reactie posten