Greep uit de artikelen

woensdag 2 augustus 2023

Murasaki Shikibu: schrijfster van de eerste moderne roman in de geschiedenis



Murasaki Shikibu was een Japanse schrijfster, dichtster en hofdame die leefde van ongeveer 978 tot rond 1014 na Christus. Ze staat vooral bekend als de schrijfster van Het Verhaal van Genji, de eerste verhalende en psychologische roman ter wereld. Ze wordt beschouwd als de eerste moderne romancier.

Shikibu werd rond 978 geboren in de Fujiwara clan, een aristocratische familie. Haar vader werkte als gouverneur en thuis kreeg Shikibu samen met haar broer een opleiding in Chinese klassieke literatuur, poëzie en geschiedenis. Dit was hoogst ongebruikelijk voor vrouwen in die tijd. Hierdoor kreeg ze de kans om zich te ontwikkelen tot schrijfster.


Rond het jaar 1000 werd Shikibu hofdame van keizerin-gemalin Teishi. Ze observeerde er het leven van edellieden, hun politieke intriges en liefdesaffaires. Deze ervaringen vormden de inspiratie voor haar beroemde roman over het leven van de fictieve prins Genji. Haar roman beschrijft op een levendige manier het liefdesleven en de politieke verwikkelingen aan het hof. Ondanks het feit dat het boek in hiragana (kana) geschreven was, een fonetisch lettergreepschrift dat alleen door en voor dames gebruikt werd, werd het ook door mannen gelezen. Het boek werd geprezen door keizer Ichijō en werd populair aan het hof. Het boek wordt gezien als een vroeg hoogtepunt van Japanse literatuur.


Naast romanschrijfster was Shikibu ook dichteres en schreef ze dagboeken en korte verhalen. Haar werk geeft een kijkje in het leven van aristocratische vrouwen in het oude Japan. Murasaki Shikibu wordt beschouwd als een van de eerste moderne romanciers en een pionier van de Japanse literatuur. Ze overleed waarschijnlijk rond 1014 in Kyoto. Haar roman zou eeuwenlang enorm invloedrijk blijven in de Japanse literatuur en cultuur.


_________________________________________________________________________________

Bronnen:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heb je vragen of ander commentaar, plaats ze hier.