Greep uit de artikelen

maandag 21 augustus 2023

Samoerai Mancio Itō, de eerste Japanse gezant in Europa

Portret van Mancio Itō door Domenico Tintoretto (1585)

De Japanse samoerai Mancio Itō was de eerste Japanse gezant in Europa. In 1582 werd hij door de katholieke daimyō Ōtomo Sōrin naar de paus Gregorius XIII in Rome en de Spaanse koning Filip II in Madrid gestuurd om daar de eerste Japanse diplomatieke missie (het Tenshō Gezantschap) naar Europa te leiden. Na zijn terugkomst in Japan werd hij een priester in de jezuïetenorde.


Samen met drie andere tot het christendom bekeerde jongens, Martinho Hara, Miguel Chijiwa en Julião Nakaura, vertrok de dertienjarige Japanse samoerai Mancio Itō in 1582 aan boord van een Portugees schip voor een historische reis naar Europa. Zijn geboortenaam was Itō Sukemasu, deze werd veranderd naar Mancio Itō toen hij tot het christendom werd bekeerd door de jezuïten. Op initiatief van de Italiaanse jezuïet Alessandro Valignano werd Ito door de katholieke daimyō Ōtomo Sōrin, een naaste familielid van zijn vader, aangesteld als hoofd van het eerste Japanse diplomatieke missie naar het Westen.


Illustratie uit een Duitse krant van de Japanse afvaardiging naar Europa, rechtsboven is Mancio Itō afgebeeld (1586)


Na een barre zeereis van twee jaar arriveerde Itō in Lisabon, vanwaar hij koers zette naar Rome. Daar werd de ambassadeur met zijn gevolg feestelijk ontvangen door paus Gregorius XIII en zijn opvolger Sixtus V. Itō bood de paus prachtige geschenken aan uit zijn vaderland, zoals zijde en lakwerk. Hij vroeg de paus om missionarissen te blijven sturen om het christelijke geloof in Japan te verspreiden. Ito werd ereburger van Rome en werd door de paus tot de adelstand (Orde van de Gulden Spoor) verheven. Vervolgens reisde Itō naar Madrid, waar koning Filips II hem eveneens een warm onthaal gaf. Naast het bevorderen van het christendom was een doel van Itō's ambassade om officiële handelsbetrekkingen tussen Spanje en Japan tot stand te brengen. In 1590 keerde de gezant terug naar Japan. In 1608 trad Itō toe tot de jezuïetenorde en bleef zich inzetten voor de verspreiding van het christendom in zijn land. Hij stierf in 1612 in Nagasaki. Het Tenshō Gezantschap was een hoogtepunt in de wederzijdse relatie tussen Europa en Japan.



Lees ook:


Murasaki Shikibu: schrijfster van de eerste moderne roman in de geschiedenis

__________________________________________________________________________________

Bronnen:

Wikipedia contributors. (2023a). Tenshō Embassy. Wikipedia. https://en.wikipedia.org/wiki/Tensh%C5%8D_embassy

Wikipedia contributors. (2023b). Itō Mancio. Wikipedia. https://en.wikipedia.org/wiki/It%C5%8D_Mancio

 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heb je vragen of ander commentaar, plaats ze hier.