donderdag 14 juli 2016

Beroemde katten: Chief Mouser, de kat van Downing Street 10

Het is traditie om de kat die wordt aangesteld als muizenvanger op Downing Street 10 de titel Chief Mouser te geven. Toen bekend werd dat Theresa May het stokje van David Cameron zou overnemen en premier van Engeland zou worden, vroeg men zich af of Chief Mouser Larry nog wel zou aanblijven. Chief Mouser is echter geen bezit van de premier en het is de gewoonte dat deze gewoon op zijn positie blijft als de premier aftreedt of zijn of haar termijn heeft uitgezeten.

Officieel heet de kat die op het adres van de Engels premier in Londen verblijft Chief Mouser to the Cabinet Office of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland. Het is de taak van deze kat om de residentie van de Prime Minister vrij van ratten en muizen te houden. Alhoewel vele katten deze taak uitgevoerd hebben, droegen maar enkele katten de officiële titel van Chief Mouser. Het gaat om de katten Humphry (1988-2006), Sybil (2006-2009), Larry (2011 tot nu) en Freya (kat van de minister van Financiën en Economische Zaken). De rest (acht in totaal) van de katten kreeg deze titel onofficieel van de pers.

De traditie van het aanstellen van een muizenvanger gaat terug tot het Engelse hof van Henry VIII. Toen Kardinaal Wolsey in 1515 de functie van Lord Chancellor kreeg, nam hij zijn kat mee. Men weet niet precies wanneer de traditie van het verlenen van de titel Chief Mouser is ontstaan. De archieven hierover gaan maar terug tot 1929. Er werd toen gesproken over een som geld die gereserveerd werd voor het onderhouden van een kat. Het is normaal dat Chief Mouser onder meerdere premiers dient. Chief Mouser Peter III bijvoorbeeld diende van 1946 tot 1964 onder zes premiers, waaronder Winston Churchill.

Chief Mouser Larry wordt geaaid door president Obama
In 2009 ging kat Sybil, die van 2006 tot 2009 Chief Mouser van Downing Street 10 was, met pensioen. De toenmalige premier Gorden Brown zou niks van haar hebben moeten weten. David Cameron had in eerste instantie geen behoefte aan een vervanger. In 2011 was er echter sprake van een muizenplaag, waardoor Cameron uiteindelijk zwichtte en kat Larry adopteerde uit het asiel (Battersea Dogs and Cats Home). De officiële verklaring waarom de keus op Larry was gevallen, was dat "Larry een zwerfkat is geweest waardoor hij in het bezit is van een groot jachtinstinct". Larry zou er echter twee maanden over doen om zijn eerste muis te vangen. Hij werd ook betrapt op veelvuldig luieren en zou een journalist hebben gekrabd. Volgens toenmalig premier Cameron is Larry bang voor mannen, maar vormt President Obama hier een uitzondering op. Toen de president hem namelijk voor de eerste keer aaide, voelde Larry zich meteen op zijn gemak.

De persofficier verklaarde dat het niet enkel de taak van Chief Mouser is om muizen te vangen, maar ook om gasten te ontvangen, de beveiliging te controleren en om de comfortabiliteit van antieke meubelen uit te testen. Op de website van Downing Street 10 staat ook vermeld dat het tot zijn dagelijkse taken behoort om na te denken over het muizenprobleem en dat het onderzoek zich nog in de tactische fase bevindt. Larry is de eerste Chief Mouser die niet met belastinggeld wordt onderhouden, maar door het personeel.

In 2012 'ontsloeg' Cameron Larry en nam de kat van de minister van Financiën en Economische Zaken, Freya, zijn taken op zich. Om Larry's gevoelens te ontzien, werd deze regeling door sommigen beschouwd als een duobaan. Freya hield echter veel van zwerven en werd in 2014 door een auto geraakt. Na te zijn behandeld voor haar verwondingen werd ze naar het platteland gestuurd om daar naar hartenlust te kunnen zwerven. Nu hoeft Larry zijn positie van Chief Mouser niet meer te delen.Lees ook: 

_________________________________________________________________________________
Bronnen:
Geen opmerkingen:

Een reactie posten