De geschiedenis van Black Lives Matter
De Black Lives Matter Beweging is in 2013 ontstaan naar aanleiding van de vrijspraak van George Zimmerman van de moord op de zwarte tiener Trayvon Martin. De ongewapende tiener werd na een worsteling in een buitenwijk van Florida doodgeschoten door buurtwacht George Zimmerman. Ten tijde van de rechterlijke uitspraak zat de activiste Alicia Garza in een cocktail bar en was zo geschokt door de rechterlijke uitspraak dat ze in een spontane bui het volgende bericht op Facebook plaatste: Black people. I love you. I love us. Our lives matter (Zwarte mensen, ik hou van jullie, ik hou van ons. Onze levens zijn belangrijk.). Haar vriendin en mede-activiste Patrisse Cullors verkortte deze zinnen tot blacklivesmatter en voegde de hashtag toe. Al snel werd de hashtag door talloze mensen gebruikt.
De Amerikaans-Nigeriaanse Opal Tometti, voorvechtster van de rechten van zwarte immigranten, zag dit bericht als een kans om een platform op te richten dat tot doel heeft om verschillende zwarte gemeenschappen bij elkaar te brengen. Niet veel later openden ze accounts op Tumblr en Twitter om mensen aan te moedigen met hun verhaal duidelijk te maken waarom #blacklivesmatter, zwarte levens ertoe doen.
Na de vrijspraak van Zimmerman werden er in het hele land kleine demonstraties en herdenkingen voor Trayvon Martin georganiseerd en verscheen steeds vaker de leuze #blacklivesmatter op spandoeken.
Publieke bekendheid
Na de moord op de 18-jarige Michael Brown door politieagent Darren Wilson in augustus 2014 kreeg de beweging publieke erkenning en zichtbaarheid door de organisatie van een geweldloos massaprotest, een Freedom Ride, dat meer dan 600 Afro-Amerikanen uit het hele land op de been bracht om naar Ferguson, Missouri, af te reizen. Sindsdien heeft de beweging duizenden protesten georganiseerd om zo de aandacht te vestigen op de vele zwarte doden door politiegeweld en de ongelijke behandeling binnen het strafrecht.
Vrouwen, homoseksuelen en transgenders
Bij de meeste andere zwarte protestgroepen vormen de mannen de voorhoede. Dit is bij Black Lives Matter niet het geval. De drie oprichters, waarvan Alicia Garza en Patrisse Cullors lesbisch zijn, willen met deze beweging laten zien dat de levens van zwarte homoseksuelen, transgenders, een ieder in het seksuele spectrum en gehandicapten belangrijk zijn.
De politieke invloed van de beweging
Vooral mensen uit de rechtse hoek beweren dat Black Lives Matter een terroristische organisatie is. In een rapport heeft de FBI de leden van de groepering Black Identity Extremists genoemd.
Het Black Lives Matter Network heeft nu rond de 30 afdelingen, waaronder in Toronto (Canada) en Ghana en organiseerde al zo'n duizend protestdemonstraties over de hele wereld, waaronder in Amsterdam.
Patrisse Khan-Cullors heeft in januari 2018 een boek uitgebracht met de titel When They Call You a Terrorist, een autobiografie waarin ze haar jeugd beschrijft en haar leven als moeder, echtgenote, lesbienne en activist.
Lees ook:
- Dodelijk politiegeweld in de Verenigde Staten: de feiten en cijfers
- De eerste zwarte Amerikaanse popster: George W. Johnson
- Het Zwarte Verleden: Slavenopstanden in het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden
- Het Zwarte Verleden: donkere mensen in de christelijke kunst van de middeleeuwen
- Het Zwarte Verleden: zwarte pages en bediendes in de kunst
- Blackface: een korte documentaire over Zwarte Piet van Roger Ross Williams
_________________________________________________________________________
Bronnen:
Altman,
A. (2015). Person of the Year, The short list no.4: Black Lives
Matter. Geraadpleegd van
http://time.com/time-person-of-the-year-2015-runner-up-black-lives-matter/
Daileda,
C. (2015, 23 december). It started with 3 words. Then it became a
movement.. Geraadpleegd van
http://mashable.com/2015/12/23/black-lives-matter/#ddomMqBYSkqA
King,
J. (2015, 01 maart). #blacklivesmatter How three friends turned a
spontaneous Facebook post into a global phenomenon. Geraadpleegd vanhttps://stories.californiasunday.com/2015-03-01/black-lives-matter/
Wikipedia.
(2016, 24 februari). Black Lives Matter. Geraadpleegd van
https://en.wikipedia.org/wiki/Black_Lives_Matter
Black Lives Matter logo: By Spartan7W (Own work) [CC BY-SA 4.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0) or Public domain], via Wikimedia Commons
Foto demonstratie: By The All-Nite Images [CC BY-SA 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], via Wikimedia Commons
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Heb je vragen of ander commentaar, plaats ze hier.