dinsdag 22 september 2015

Beroemde katten: Nitama - De tweede stationskat

Japans beroemdste kat, stationskat Tama, stierf in juni 2015 op 16-jarige leeftijd. Sinds 25 augustus 2015 heeft haar stagiaire Nitama de fakkel officieel overgenomen en is beëdigd tot stationschef van het treinstation Kishi.

Tama was het icoon van de de Elektrische Spoorwegmaatschappij van Wakayama. Ze zorgde ervoor dat het treinstation Kishi open bleef en financieel van de ondergang werd gered. Ze trok miljoenen mensen uit binnen- en buitenland aan. Er werd na haar dood een bronzen monument voor haar opgericht en ze is tot kattengodin verheven.


Na de inachtneming van de 50 dagen van traditionele rouw volgens het Shintoïsme (de oorspronkelijke godsdienst van Japan), is haar stagiaire Nitama, wat tweede Tama betekent, op 25 augustus 2015 officieel tot stationschef beëdigd. Om in de voetsporen van Tama te kunnen treden, werd de vijfjarige Nitama naar een speciale opleiding voor stationschefs gestuurd. Volgens de Spoorwegmaatschappij van Wakayama waren de twee belangrijkste eisen waaraan een kandidaat moest voldoen: het hebben van een ontspannen houding tegenover mensen en het kunnen dragen van een pet. 

Tama werd in de stad Okayama geboren en op een regenachtige dag onder een auto gevonden. Hierna werd ze door de Spoorwegmaatschappij van Wakayama  geadopteerd.

Nitama
Volgens de directeur van de Spoorwegmaatschappij, Mitsunobu Kojima, was de keuze op Nitama gevallen, omdat ze de fijne kneepjes van het vak heeft geleerd van de befaamde Tama zelf. Volgens Kojima was wijlen Tama mild van karakter en zelden boos, doch streng voor haar ondergeschikte Nitama. Daarnaast heeft Nitama al ervaring opgedaan als stationschef op het treinstation Idakiso en als receptionist op de Elektrische Tramlijn van Okayama.


Kort na de officiële beëdiging werd ze door het stationspersoneel naar het monument van Tama gebracht om eer te betonen aan haar voorgangster.

Kijk naar het filmpje waarin Nitama wordt beëdigd tot stationschef.


_________________________________________________________________________________________
Bronnen:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten