dinsdag 22 september 2015

Bittersweet: Hoe is het met Diana Prazak?

Click here for the English version.

In de documentaire Bittersweet van Marieke Niestadt waarin Lucia Rijker wordt gefilmd terwijl ze bokser Diana Prazak begeleidt, is aan het einde te zien dat de Australische Prazak op 14 juni 2013 de Zweedse wereldkampioene Frida Wallberg versloeg door een knock-out. Later bleek haar tegenstander een hersenbloeding te hebben gekregen. Zoals Prazak later zou verklaren, was het een bitterzoete ovewinning. Hoe is het hierna met de carrière van Diana Prazak vergaan?


De in Los Angeles woonachtige Diana Prazak begon relatief laat met profboksen, namelijk op 27-jarige leeftijd. Naar eigen zeggen, was ze vroeger een kettingrookster met overgewicht en besloot ze hier iets aan doen. Toen ze besloot te gaan boksen, werd ze uitgelachen omdat ze te dik, te oud en een meisje was. In 3 maanden tijd verloor ze 30 kilo, deed mee aan een amateurgevecht en won deze door een knock-out. Binnen achttien maanden zou ze op 34-jarige leeftijd wereldkampioene Supervedergewicht worden door Frida Wallberg te verslaan.

In Queensland (Australië) werd pas in 2008 het verbod op vrouwenboksen opgeheven (in Nederland mogen vrouwen sinds 1993 officieel in wedstrijdverband boksen). Volgens Prazak hebben vrouwelijke boksers het desondanks nog steeds moeilijk: Ze heeft geen grote sponsors, waardoor ze niet vaak naar huis kan reizen. Ze moet alles zelf betalen met een fulltime baan. Mannelijke profboksers verdienen daarentegen miljoenen.

Nadat ze de WBC-wereldtitel supervedergewicht won door Frida Wallberg te verslaan, heeft ze nooit een warm welkom ontvangen in haar thuisland Australië. Volgens Prazak is het bijzonder als iemand in Australië ooit van haar gehoord heeft.

Op 1 maart 2014 wist ze haar WBC-wereldtitel supervedergewicht te prolongeren door haar landgenoot Shannon O'Connell te verslaan met een technische knock-out.  

Op 11 november 2014 verloor ze tegen de Belgische WBC-wereldtitelhoudster Lichtgewicht, Delfine Persoon, met een technische knock-out.

Weten hoe het met Frida Wallberg is afgelopen? Lees het artikel Bittersweet: Hoe is het met Frida Wallberg?


Kijk naar de wedstrijd tussen Delfine Persoon en Frida Wallberg:


 
__________________________________________________________________________
Bronnen:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten