Greep uit de artikelen

woensdag 23 september 2015

Pesten in Japan



Hoe zit het met pesten in andere delen van de wereld? In Zuid-Korea en Japan bestaat het pesten onder kinderen veel meer uit sociale uitsluiting dan fysiek geweld. Een gehele schoolklas kan een kind uitsluiten en negeren. Dit verschijnsel heet in het Japans ijimeIn Japan zijn veel kinderen ongelukkig, omdat het uiten van gevoelens in de Japanse cultuur taboe is. Daar bracht de leraar Toshiro Kanamori verandering in.

Japan staat op de vierde plaats wat betreft het hoogste aantal zelfmoorden onder landen die aangesloten zijn bij de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Eén van de belangrijkste oorzaken van het hoge aantal zelfmoorden is pesten op school. Er zijn scholen die het typisch Japanse groepsbelang gebruiken om kinderen aan te moedigen er samen op toe te zien dat er niet wordt gepest. Het is de bedoeling dat de pester dan juist 'anders' dan de groep wordt.

In de met prijzen overladen documentaire uit 2003, Children full of life, volgt regisseur Noboru Kaetsu de Japanner Toshiro Kanamori, een leraar van groep 6 op een basisschool vlakbij Tokyo. Hij zegt dat hij de kinderen leert om blij te zijn en om voor anderen te zorgen. Hij leert ze van alles over het leven: hij geeft ze lessen over samenwerken, gemeenschapszin, openheid, hoe om te gaan met pesten en wat voor pijn pesten kan veroorzaken. Hij geeft de kinderen opdracht om hun waren gevoelens op papier te zetten en voor te lezen, een heel bijzondere werkwijze in een land waarin emoties niet getoond mogen worden. Deze documentaire wordt in Nederland regelmatig in de onderwijswereld getoond en heeft op veel mensen een grote indruk gemaakt.

Kijk naar 'Childeren full of life', in het Nederlands 'De Japanse levensles':




                                           
___________________________________________________________________________________________

Bronnen:




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heb je vragen of ander commentaar, plaats ze hier.