Het onderzoek
Voor het onderzoek werd jongens en meisjes van 11 tot 15 gevraagd of ze minstens 2 keer gepest zijn in de laatste twee maanden. Onder pesten wordt verstaan dat een kind of een groep kinderen vervelende dingen doet of zegt tegen een ander kind. Hieronder wordt ook verstaan dat een kind herhaaldelijk tegen zijn of haar zin wordt geplaagd of dat hij of zij met opzet wordt buitengesloten.
Het gemiddelde percentage kinderen dat gepest wordt is 11 procent. Volgens het rapport van de OESO (De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) dat pesten in Europa en Noord-Amerika onderzocht, worden kinderen in Zweden het minst gepest, namelijk minder dan één op de twintig kinderen (5 procent). In Oostenrijk worden de meeste kinderen gepest, namelijk 21 procent. Met het percentage van 8 procent behoort Nederland tot de 10 landen waar relatief het minst wordt gepest. In Finland wordt 10 procent van de kinderen gepest, in Noorwegen en Engeland wordt ongeveer 9 procent van de kinderen gepest en in Denemarken 6 procent.
Jongens worden meer gepest dan meisjes
In alle landen worden jongens beduidend meer gepest dan meisjes. De OESO plaatst hierbij echter de kanttekening dat de verhoudingen misschien anders zouden zijn als cyberpesten, ook wel online pesten genoemd, in het rapport was meegenomen. Uit een Zweeds rapport uit 2013 bleek namelijk dat meisjes meer te maken hebben met cyberpesten dan jongens.
Oostenrijk
Onlangs heeft een jongen de Oostenrijkse overheid aangeklaagd en 21000 euro schadevergoeding geëist, omdat hij op school werd gepest en de leerkrachten er niks tegen deden. Hij werd belachelijk gemaakt en bespuugd. Een overplaatsing naar een andere klas hielp niet. De school verzorgde vervolgens twee workshops met schoolpsychologen, dit had echter niet het gewenste resultaat. De jongen is uiteindelijk van school veranderd en kan op zijn nieuwe school goed met zijn klasgenoten opschieten en haalt goede cijfers.
Zweden
Ondanks het feit dat dit rapport gunstig is voor Zweden, hebben zich daar ook ernstige gevallen van pesten voorgedaan. In 2013 moest een kostschool tijdelijk gesloten worden, omdat leerlingen ervan werden beschuldigd nieuwkomers op gewelddadige wijze te hebben ontgroend. Een ernstig voorbeeld hiervan was een jongen die met een strijkijzer op zijn rug werd verbrand en hierdoor in het ziekenhuis belandde.
Daarnaast kent Zweden ook een aantal ernstige gevallen van cyberpesten, waaronder een meisje dat zelfmoord pleegde, nadat ze door een 45-jarige man online was lastiggevallen en onder druk gezet. Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de Zweedse meisjes slachtoffer is van cyberpesten.
De Zweedse Songfestivalwinnaar van 2015, Måns Zelmerlöw, had met zijn lied Heroes een anti-pestboodschap voor het publiek:
Meer lezen over pesten in andere landen? Lees dan de artikelen over Japan en Pesten in de VS.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bronnen:
- Foto van twee meisjes die een ander meisje uitlachen: By zalouk webdesign [CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0) or CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons
- Kohli, S. (2015, 19 maart).
Austria has the most bullying in the Western world, Sweden has the
least. Geraadpleegd van
http://qz.com/365799/austria-has-the-most-bullying-in-the-western-world-sweden-has-the-least/
- The Local. (2015, 21 maart). Sweden and Austria school
bullying in focus. Geraadpleegd van
http://www.thelocal.se/20150321/oecd-sweden-has-least-school-bullying
(Verwijderen | Wijzigen | Verwijzing in tekst)
- The Local. (2015, 19 januari). Teen intent on suing Austria
for bullying. Geraadpleegd van
http://www.thelocal.at/20150119/bullied-teen-sues-austrian-government
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Heb je vragen of ander commentaar, plaats ze hier.