zondag 20 september 2015

Bittersweet: Hoe is het met Frida Wallberg?

Click here for the English version.

In de documentaire Bittersweet van Marieke Niestadt waarin Lucia Rijker wordt gefilmd terwijl ze bokser Diana Prazak begeleidt, is aan het einde te zien dat Diana Prazak op 14 juni 2013 de Zweedse wereldkampioene Frida Wallberg versloeg door haar knock-out te slaan. Het was al snel duidelijk dat het niet goed ging met Frida Wallberg. Ze moest met spoed naar het ziekenhuis gebracht worden. Hoe is het met Wallberg afgelopen? 


Een zware hersenbloeding

Nadat er geconstateerd was dat ze een zware hersenbloeding had gehad (het linkergedeelte van haar hersens had zich vol bloed gevuld), moest Wallberg met spoed geopereerd worden. Ze werd hierna in een kunstmatige coma gebracht. In de eerste weken nadat ze uit haar coma ontwaakte, kon ze niet praten. Naar eigen zeggen was ze hierna als een klein kind: ze moest opnieuw leren praten, eten en lopen. Sindsdien lijdt ze aan hevige hoofdpijnen en migraine-aanvallen die gepaard gaan met depressies en hevige vermoeidheid. In het begin was ze dagen lang aan het bed gekluisterd om de hevige pijnen te boven te komen. Haar sponsors lieten het afweten, zodra het duidelijk werd dat ze niet meer kon boksen.

Anno 2016


De nu 33-jarige Wallberg lijdt nog steeds aan hevige hoofdpijnen en migraine-aanvallen. Alhoewel de aanvallen niet meer zo hevig zijn als in het begin, kan ze zich nog steeds moeilijk concentreren en heeft ze geheugenproblemen. Ze kan niet tegen harde geluiden en raakt snel oververmoeid. Ze heeft goede dagen en slechte dagen waarop ze het leven niet ziet zitten. Ze gaat om de week naar haar blokhut in Atvidaberg, vlakbij haar ouderlijk huis, om te ontsnappen aan het lawaaierige en drukke Göteburg, en maakt daar lange wandelingen. Haar voornaamste doel is om een normaal leven te kunnen leiden en voor haar dochtertje van 8 te kunnen zorgen: haar leven bestaat voorlopig uit het brengen en ophalen van haar dochter naar en van school, koken, het huiswerk en de tennislessen van haar dochter.

Terug in de boksring


Sinds 5 augustus 2015 is ze weer in de boksring te vinden, maar ze benadrukt dat ze geen comeback zal maken (volgens de Zweedse boksregels mag ze nooit meer boksen). Ze bokst voor haar eigen gemoedstrust: boksen zal altijd deel uitmaken van haar leven en werkt als een medicijn. Daarnaast zeggen de dokters dat een klap op het hoofd fataal kan zijn. Ze wil als moeder niet het risico nemen dat zoiets gebeurt. 

De toekomst


Frida Wallberg wil een jeugdtennistrainer worden. Haar keuze voor tennis is niet zo vreemd: haar dochtertje zit op tennisles en ze begeleidt haar zoveel mogelijk. Ze probeert daarom veel te lezen en te studeren, maar dat kost haar veel moeite door concentratie- en geheugenproblemen. Daarnaast wil ze in de toekomst mensen via lezingen inspireren door over haar ervaringen te vertellen.

Sinds de zomer van 2015 heeft ze een nieuwe liefde in haar leven, Emil Jönsson van Halmstad. Naar eigen zeggen hebben ze veel met elkaar gemeen. Emil heeft vele jaren tegen kanker gevochten en weet hoe het is om met een ernstige aandoening te leven. In 2016 kregen ze samen een kind.

Documentaire

Filmmaakster Susanna Edwards heeft een documentaire over Frida Wallberg gemaakt, Golden Girl, waarin ze Frida Wallberg vanaf haar opkomst tot haar val en tijdens de moeilijke tijd na haar beroerte toont.

Boek

In november 2016 is Wallbergs autobiografie verschenen. Hierin schrijft ze over haar jeugd en carrière. Ze schrijft ook over de seksuele intimidatie in de bokswereld en de seksualisering van het vrouwenboksen.

Ziekenhuisopname

Eind januari 2019 werd Wallberg opgenomen in het ziekenhuis. Ze leed al een tijdje aan hoofdpijnen, duizeligheid en vermoeidheid en moest uiteindelijk naar het ziekenhuis doordat ze haar bewustzijn had verloren.  

In juli 2019 werd Wallberg opgenomen wegens ernstige hoofdpijn, krampen en hartkloppingen. Uit onderzoek bleek dat Wallberg een aandoening aan de hypofyse heeft, waardoor er te weinig cortisol wordt geproduceerd, wat levensbedreigend kan zijn. Sindsdien is ze nog een aantal keren in het ziekenhuis opgenomen.


Weten hoe het met Diana Prazak is afgelopen? Lees dan het artikel Bittersweet: Hoe is het met Diana Prazak?

Kijk naar de beladen wedstrijd tussen Diana Prazak en Frida Wallberg:


Lees ook: Weetjes en feitjes over de legendarische bokser Muhammad Ali________________________________________________________________
Afbeeldingen:
  • Afbeelding Frida Wallberg: By Frankie Fouganthin (Own work) [CC BY-SA 4.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], via Wikimedia Commons
Artikelen:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten