zondag 21 maart 2021

De eerste klassieke componist van Afrikaanse afkomst: Joseph Bologne, Chevalier de Saint-George (1745-1799)Joseph Bologne, Chevalier de Saint-George, afkomstig uit de Franse kolonie Guadeloupe, was de zoon van een Franse plantage-eigenaar en een uit Senegal afkomstige slavin. Zijn vader nam hem mee naar Frankrijk om hem een adellijke opvoeding te geven. Hij bleek een uitstekende schermer, zwaardvechter en sportman en werd zelfs de lijfwacht en adviseur van de Franse koning (Gendarme du roi). Hij kreeg een riddertitel, Chevalier de Saint-George.

Wegens het racisme en de rassenwetten waar hij mee te maken had, sympathiseerde hij tijdens de Franse Revolutie met de revolutionairen. Na de oprichting van de Franse Republiek sloot hij zich als vrijwilliger bij het republikeinse leger aan. Het Franse parlement richtte zelfs een speciale eenheid op waarin alleen gekleurde militairen zaten, genaamd Légion franche de cavalerie des Américains et du Midi. Omdat Saint-George het bevel voerde over de eenheid, werd deze beter bekend als Légion St-George. Tijdens zijn regelmatige afwezigheid nam Thomas Alexandre Dumas, de vader van de beroemde Franse schrijver Alexandre Dumas père, het bevel over.

Naast dit alles was hij een talentvolle violist. Koningin Marie-Antoinette was een van zijn bewonderaars. Later werd hij ook een talentvolle dirigent en componist. Hij werd hiermee de eerste zwarte/gekleurde klassieke componist. Hij was de orkestleider van Le Concert des Amateurs, toendertijd één van de beste orkesten van Europa. Zijn succes leidde echter ook tot jaloezie en afgunst. Zijn bekende tijdgenoot Wolfgang Amadeus Mozart weigerde om samen met Saint-Georges in hetzelfde orkest te spelen. Saint-Georges heeft vele symfonieën, sonaten en opera's geschreven. Na zijn dood raakte hij in de vergetelheid. Slechts een deel van zijn werk is bewaard gebleven.Lees hier meer over Chevalier de Saint-Georges:


Lees ook:Geen opmerkingen:

Een reactie posten