Greep uit de artikelen

zaterdag 13 januari 2018

De wereldberoemde robot Sophia van 'Hanson Robotics': niet zo slim als ze eruit ziet


De humanoïde robot Sophia werd in maart 2016 voor het eerst aan het publiek vertoond en sindsdien heeft dit tot een storm aan media-aandacht geleid. Ze kreeg als eerste robot ter wereld het staatsburgerschap aangeboden door Saoedi-Arabië en maakte indruk door televisie-interviews en toespraken te houden bij onder andere de VN. Ze choqueerde door haar uitspraak dat ze de mensheid wil vernietigen.

Door dit alles is de indruk gewekt dat ze ook zeer intelligent is en werd er zelfs beweerd dat ze over Algemene Kunstmatige Intelligentie (AGI) zou beschikken. Dat zou betekenen dat ze een bewustzijn heeft ontwikkeld en op hetzelfde niveau als de mens kennis en intelligentie kan verwerven. De ontwikkelingen op het gebied van Artificiële Intelligentie zijn echter nog lang niet zover. AGI is iets waar wetenschappers alleen nog maar over kunnen dromen en is alleen nog maar in science fiction films, zoals Bladrunner en Ex Machine, te zien. 

Dat mensen denken dat ze superintelligent is, is vooral te danken aan haar zeer menselijke uiterlijk en gezichtsuitdrukkingen door middel van gezichtstracking, emotieherkenning en robotbewegingen die gegenereerd zijn door diepe neurale netwerken. Hanson Robitics is met deze ontwikkeling echter niet de enige, onder meer de Japanse robiticus Hiroshi Ishiguro is hier met zijn Geminoids ook al jaren mee bezig.

Veel deskundigen ergeren zich om deze reden over de manier waarop Sophia gepresenteerd wordt en beschouwen de humanoïde als niet meer dan een mooi verpakte chatrobot. Haar conversatie is gelijk aan ieder andere chatrobot en maakt gebruik van een beslissingsboom, dat wil zeggen dat de robot voortborduurt op de vraag of het antwoord door weer een tegenvraag te stellen om zo meer informatie te verwerven. Daarnaast zijn veel van haar conversaties ook voorgeprogrammeerd en moet de interviewer zich aan een van te voren bepaald script houden.

Het hoofd van de AI-afdeling van Facebook, Yann LeCun, noemde de intelligentie van Sophia klinkklare onzin en twitterde dat AI en Sophia net zomin iets met elkaar te maken hebben als goochelen en magie. 



Ben Goertzel, hoofd Wetenschap van Hanson Robotics en deskundige op het gebied van AI, gaf in een interview met The Verge toe dat het misschien niet ideaal was dat mensen de indruk hadden gekregen dat Sophia algemene kunstmatige intelligentie zou bezitten. Er zit volgens hem echter ook een voordeel aan: mensen nemen hem nu serieuzer en denken dat een robot al net zo intelligent kan zijn als een mens. Goertzel vindt dat mensen de kans dat we ooit een robot kunnen maken die intelligenter is beter kunnen overschatten dan onderschatten. Door haar indrukwekkende uiterlijk raken mensen er al snel van overtuigd dat ze erg intelligent is. Hij hoopt door deze publiciteitsstunt meer fondsen te kunnen werven. Daarnaast vindt hij dat de ophef niets afdoet aan het feit dat Sophia een fantastisch kunststuk is. 

Als we het over de ontwikkelingen op het gebied van Kunstmatige Intelligentie hebben, heeft vooral Google's DeepMind grote vooruitgang geboekt.





Lees ook:
__________________________________________________________________________________________________
Bronnen:
Ghosh, S. (2018, 6 januari). Facebook's AI boss described Sophia the robot as 'complete b------t' and 'Wizard-of-Oz AI'. Geraadpleegd van http://www.businessinsider.com/facebook-ai-yann-lecun-sophia-robot-bullshit-2018-1?international=true&r=US&IR=T

Vincent, J. (2017, 10 november). Sophia the robot’s co-creator says the bot may not be true AI, but it is a work of art. Geraadpleegd van https://www.theverge.com/2017/11/10/16617092/sophia-the-robot-citizen-ai-hanson-robotics-ben-goertzel

Foto van Robot Sophia: By ITU Pictures [CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heb je vragen of ander commentaar, plaats ze hier.