vrijdag 22 september 2017

De eerste en oudste science fiction film: ‘De Reis naar de Maan’ of 'Een Avontuur bij de Maan' van George Méliès uit 1902'Le voyage dans la lune' (in het Engels ‘A Trip to the Moon’) gaat over een groepje wetenschappers dat met een raket naar de maan wordt geschoten. George Méliès speelt de expeditieleider, Professor Barbenfouillis. Tijdens hun slaap worden ze bezocht door de maangodin Phoebe (ook wel Artemis genoemd) en Saturnus. De volgende dag hebben ze een vijandelijke ontmoeting met buitenaardse wezens, Selenieten genaamd. Ze worden gevangen genomen, weten uiteindelijk te ontsnappen en keren met hun raket terug naar de Aarde waar ze als helden onthaald worden.

De Franse filmpionier George Méliès begon zijn carrière als goochelaar en trad regelmatig op in het Théâtre Robert-Houdin in Parijs. Door de uitvinding van de cinematograaf door de gebroeders Lumière raakte hij geïnteresseerd in film. Hij wilde de filmprojector van de broers kopen, maar dit weigerden ze. Hij wist via Robert W. Paul, een Engelse filmpionier, een Animatograaf, een soort kopie van de Kinetoscoop, een uitvinding van Thomas Edison, te bemachtigen en vertoonde hiermee films in het inmiddels door hem gekochte Théâtre Robert-Houdin. Uiteindelijk bouwde hij deze projector om tot een filmcamera. Hij richtte zijn eigen filmmaatschappij en filmstudio op, Star Film, en begon met het maken van films. In zijn films gebruikte hij dezelfde special effects en optische illusies als in zijn goochelshows. Tijdens de de vertoning van stomme films was er doorgaans een verhalenverteller aanwezig en werd de film begeleid door een live orkest. 'Le voyage dans la lune' is zijn beroemdste film en wordt beschouwd als de eerste scifi film. 

Méliès heeft zowel zwart-wit als met de hand gekleurde versies van de film op de markt gebracht. In de Verenigde Staten werden er door o.a. Thomas Edison vele illegale kopieën van de film verkocht en vertoond. Om deze reden opende Méliès een kantoor in New York, zodat hij auteursrechtschendingen kon aanpakken.


Kijk hier naar de film 'Een avontuur bij de Maan' van George Méliès:
Lees ook:

___________________________________________________________________________________________

Bronnen:

https://en.wikipedia.org/wiki/Georges_M%C3%A9li%C3%A8s

https://nl.wikipedia.org/wiki/Georges_M%C3%A9li%C3%A8s

https://en.wikipedia.org/wiki/A_Trip_to_the_Moon

https://nl.wikipedia.org/wiki/Le_voyage_dans_la_lune

http://www.imdb.com/title/tt0000417/plotsummary

http://mysteriousuniverse.org/2014/07/public-domain-sci-fi-le-voyage-dans-le-lune-1902/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten