zondag 1 januari 2017

De Amerikaanse tekenfilm “Little Dutch Mill” (De Kleine Hollandse molen) uit 1934 door Fleischer Studios

De tekenfilm “Little Dutch Mill” (De Kleine Hollandse Molen) is gebaseerd op het door Bing Crosby populair geworden gelijknamige liedje. Het speelt zich af in een typisch Hollands dorpje waar een gierige vieze molenaar woont. Op een dag besluiten een meisje, jongen en hun eendje hem te bespieden. Ze worden betrapt en door de vrek gevangen genomen. Het eendje slaat alarm, waarop het hele dorp naar de molen toe gaat en de kinderen bevrijdt. Hierna besluiten de dorpsbewoners dat vrek eens goed onder handen moet worden genomen. De Fleischer Studios, in 1921 opgericht door de broers Max en Dave Fleischer, bekend van de tekenfilms Popeye, Betty Boop, Koko the Clown en Superman, was in de jaren dertig de grootste concurrent van Disney. Aangezien Disney toentertijd het alleenrecht had op Technicolor (een techniek om films in kleur op te nemen), moest Fleischer het met een beperkt aantal kleuren (Cinecolor) doen. In tegenstelling tot andere animatiestudio’s waar dieren de hoofdrol speelden, was Fleischer bekend om zijn menselijke hoofdpersonen. De animaties waren minder verfijnd en minder zoet dan die van Disney en bevatten vaak zwarte humor. Deze stijl heeft een grote invloed uitgeoefend op de underground en alternatieve cartoontekenaars. 
De Stereoptical Camera

De cartoons wisten menselijke bewegingen realistisch te laten lijken door de door Max Fleischer uitgevonden Rotoscope. Hiermee werden beelden van een acteur op een tekentafel geprojecteerd, zodat ze relatief makkelijk frame voor frame over te tekenen waren. Voor de film Sneeuwwitje uit 1937 maakte Disney ook gebruik van de Rotoscoop. 

Het bijzondere aan de animatie “Little Dutch Mill” is dat er gebruik gemaakt werd van 3D effecten. Hiervoor werd een door Fleischer ontwikkelde Stereoptical Camera (een verre neef van de 3D Multiplane Camera van Disney) gebruikt.


Kijk hier naar de tekenfilm:Door geldproblemen en een vete tussen de broers werd de studio uiteindelijk door Paramount Pictures overgenomen. In 1942 werd de studio ontbonden.

Hier de songtekst van de uit 1934 afkomstige Amerikaanse hit “Little Dutch Mill”:

Far across the sea in Holland
In the land of wooden shoes
There's a story nearly everyone knows

You may never be in Holland
So I know you will excuse
If here and now I tell you how it goes

There's a little Dutch mill
On a little Dutch hill
Where the little Dutch stars shine bright

Now a little Dutch boy
And his little Dutch Girl
Fell in love by the mill one night

Up above, the Dutch moon made the scene complete
They both had so much moon, that it was a real Dutch treat

So the little Dutch boy and the little Dutch Girl
Bought the little Dutch mill on the little Dutch hill
And they've added a touch of a little Dutch family

Lees ook:

___________________________________________________________________________________________________________
Bronnen:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten