dinsdag 3 januari 2017

“The Tantalizing Fly” (De Treitervlieg) uit 1919, een tekenfilm uit de “Out of the Inkwell” serie door Max en Dave Fleischer


The Tantalizing Fly (De Treiterende Vlieg) uit 1919 is één van de eerste afleveringen uit de reeks "Out of the Inkwell". Hierin probeert Max Fleischer Koko the Clown te tekenen, maar wordt in zijn pogingen lastig gevallen door een vlieg. Vervolgens gaat Koko the Clown de strijd aan met de irritante vlieg.

De broers Dave en Max Fleischer zijn de uitvinder van de Rotoscoop. Hiermee worden beelden en bewegingen van een acteur op een tekentafel geprojecteerd, zodat ze relatief makkelijk frame voor frame over te tekenen waren. Hiermee slaagden ze erin om menselijke bewegingen in tekenfilms realistisch te laten lijken. Met de serie "Out of the Inkwell" (1919-1929) maakten ze voor het eerst gebruik van deze techniek. Dave Fleischer filmde zijn broer Max, die als bijbaantje als clown optrad op Coney Island, in clownskostuum en zo werd in een jaar tijd Koko the Clown geboren. In het begin werd hij nog The Clown genoemd. 

In deze serie, waarin Koko the Clown de hoofdrol speelt, interacteert de werkelijke wereld met getekende figuren, dit heet live-action animatie. Disney maakte een soortgelijke serie met de Alice Comedies, waarin een meisje van vlees en bloed avonturen beleeft in een getekende wereld met een getekende kat. Disney maakte ook gebruik van de Rotoscoop voor de film Sneeuwwitje uit 1937.

In de "Out of the Inkwell" serie is Max Fleischer als de tekenaar en de maker van de clown te zien. Als Max niet oplet, gaat de clown er stiekem vandoor en beleeft  allemaal avonturen en haalt grappen met zijn schepper uit. Dave Fleischer regisseerde de afleveringen en stond model voor de bewegingen van de clown. In eerste instantie werkten de broers voor Bray Studios van J.R. Bray. De serie was zo succesvol dat de twee broers in 1921 hun eigen bedrijf Out of the Inkwell Films, Inc oprichtten. De serie werd uitgebracht door Warner Brothers.

In 1929 zou Koko the Clown opnieuw verschijnen in Fleischer’s Talkartoons serie, dit zijn tekenfilms met geluid.
Lees en kijk ook naar:________________________________________________________________________________________
Bronnen:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten