Greep uit de artikelen

zondag 20 mei 2018

WO2: Twee filmpjes van Nederlandse ondervoede en verzwakte oorlogskinderen (Bleekneusjes) in Engeland


Vlak na de Tweede Wereldoorlog mochten tienduizenden ondervoede, door ziekte verzwakte en getraumatiseerde Nederlandse kinderen (ook wel Bleekneusjes genoemd) naar België, Engeland, Denemarken, Zweden en Zwitserland om bij te komen en weer aan te sterken. 

In dit Amerikaanse bioscoopjournaal van United News wordt getoond hoe de eerste 500 kinderen naar Engeland verscheept werden. Ze verbleven in Groot-Brittannië in het kamp Jong Nederland. Dit was een experiment van de Nederlandse (de Nationale Commissie tot uitzending van Nederlandsche kinderen 1945) en Britse regering (Netherlands Government Children Committee). Als het experiment goed verliep, zouden er nog eens duizenden kinderen volgen. Uiteindelijk gingen er in totaal ca. 32000 kinderen naar het buitenland toe om te herstellen, waaronder ruim 9000 kinderen naar Groot-Brittannië. 



In dit journaal van United News van 10 maart 1945 wordt de groep geëvacueerde Nederlandse kinderen naar een Amerikaans revalidatiecentrum gebracht om een dagje met Amerikaanse veteranen door te brengen. Ieder kind werd persoonlijk begeleid door een veteraan en rondgeleid op de kazerne. Ze mochten o.a. een Flying Fortress bommenwerper van binnen bekijken en er werden films vertoond. Er vond 's middags een parade plaats waar verscheidene soldaten onderscheidingen kregen toegekend. Eén van de  soldaten, Charles Ritchie, kreeg een Purple Heart-onderscheiding uit handen van het meisje Thea van Anrooij uit Nijmegen wegens de strijd die hij in deze stad had geleverd. Aan het einde van de dag deelden de soldaten als afscheidscadeau snoep aan de kinderen uit.


Lees ook:

____________________________________________________________________________________________
Bronnen:
-United News Newsreel uit 1945, door National Archives and Records Administration: https://archive.org/details/gov.archives.arc.39157

-United News Newsreel uit 1945, door National Archives and Records Administration: https://archive.org/details/gov.archives.arc.39162




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heb je vragen of ander commentaar, plaats ze hier.