dinsdag 4 mei 2021

Indonesische zeelieden in dienst van de marine tijdens WO II in Liverpool gestorven

Twaalf Indonesiërs, afkomstig van het eiland Java, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in dienst waren van de Nederlandse en Engelse Koopvaardij werden op 10 november 2016 herbegraven in de Engelse stad Liverpool. De overwoekerde en in de vergetelheid geraakte graven werden in 2014 per toeval door historicus Vic Raffells herontdekt.

De historicus was op zoek naar het graf van zijn grootmoeder die in 1917 aan de Spaanse griep was overleden en stuitte per toeval op de verwaarloosde graven van de Indonesiërs.

Elf Indonesiërs voeren op een schip van de Nederlandse koopvaardij dat goederen en voedsel vanuit Rusland en de VS naar Groot-Brittannië vervoerde. Eén Indonesiër, Ali Mohamed genaamd, voer op een schip van de Britse Koopvaardij (The British Merchant Navy). In Engeland aangekomen, bleken ze allemaal getroffen door verschillende ziektes die ze aan boord hadden opgelopen. Ze werden naar een Liverpools ziekenhuis gebracht waar ze uiteindelijk stierven. Ze werden hierna begraven op het Walton Park Cemetery waar ze tot 2014 in de vergetelheid waren geraakt.

Op 10 november 2016 vond er een speciale ceremonie plaats, waarbij o.a. een vertegenwoordiger van de Nederlandse Oorlogs Graven Stichting, een vertegenwoordiger van de Nederlandse ambassade en de burgemeester van Liverpool aanwezig waren. De graven kregen een nieuwe grafsteen en er was een imam aanwezig om de graven van de islamitische zeelieden opnieuw in te wijden.

Klik hier om de video van de ceremonie te zien.

Lees ook:
WOII: De vergeten Chinese zeelui in dienst van de Britse koopvaardij

_______________________________________________________________________________________________________________________________
Bronnen:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten