zondag 29 oktober 2017

Halloween: The Legend of Sleepy Hollow - The Headless Horseman, een tekenfilm uit 1934


Deze komische cartoon uit de 'ComiColor Cartoons'-serie van de 'Iwerks Studio' is gebaseerd op het beroemde verhaal 'The Legend of Sleepy Hollow' van Washington Irving. 

Ub Iwerks
Walt Disney en Ub Iwerks waren jarenlang beste vrienden en werkten samen aan vele tekenfilms. Tegen de jaren dertig van de twintigste eeuw kregen ze onenigheid en opende Iwerks zijn eigen studio waarmee hij cartoons maakte in opdracht van MGM. Van 1933 tot 1936 maakte hij onafhankelijk van MGM een eigen serie korte tekenfilms, ComiColor Cartoons genaamd. Zijn studio slaagde er nooit in om een serieuze concurrent van Disney te worden. In 1940 keerde hij uiteindelijk weer terug naar Disney.

Het Verhaal van 'The Headless Horseman' (De Onthoofde Ruiter)
Het verhaal speelt zich af in een Nederlandse nederzetting Tarry Town (gebaseerd op het stadje Tarrytown New York), in de vallei Sleepy Hollow genaamd. De jonge vrouw Katrina van Tassel, dochter van de welgstelde boer  Baltus Van Tassel, heeft twee aanbidders:  Ichabod Crane, een schoolmeester en buitenstaander uit Connecticut, en Abraham 'Brom Bones' Van Brunt.

Ichabod Crane is enkel op het geld van de rijke Katrina uit, terwijl de ruwe bolster Brom Bones oprecht verliefd op haar is. Op een dag worden ze beiden uitgenodigd voor een herfstfeestje bij Katrina thuis. Aan het eind van de avond vraagt Crane Katrina ten huwelijk, maar loopt hierbij blauwtje. Op weg naar huis wordt hij achtervolgd door de Onthoofde Ruiter, volgens de legende is dit de geest van een Duitse soldaat die tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog zijn hoofd is kwijtgeraakt door een verdwaalde kanonskogel. Crane vlucht voor zijn leven, maar wordt uiteindelijk door het hoofd van de geest geraakt. Later blijkt dat zijn rivaal Brom Bones een streek met hem heeft uitgehaald. Aan het eind treden Brom Bones en Katrina van Tassel in het huwelijk en haalt Ichabod Crane op zijn beurt een grap met ze uit.


Kijk ook naar:
'De Gekke Dokter' (The Mad Doctor), een te griezelige Mickey Mouse tekenfilm uit 1933
________________________________________________________________________________________
Bronnen:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten