dinsdag 7 maart 2017

Waar komt het sprookje 'Beauty and the Beast' oftewel 'Belle en het Beest' vandaan?

'La Belle et la Bête' zoals het sprookje oorspronkelijk heet, is geschreven door Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve en is gebaseerd op een oud volksverhaal. Men denkt dat het huwelijk tussen Petrus Gonsalvus en Catharine Raffelin de inspiratiebron voor dit verhaal is geweest.


Petrus en Catharine, ca. 1875-1880 uit het boek Animalia Rationalia et Insecta
  (een boek over dieren en insecten) van Joris Hoefnagel


Pedro Gonzales, meestal Petrus Gonsalvus genoemd, werd in 1537 op het Canarische eiland Tenerife geboren en leed aan hypertrichose (overmatige haargroei op de plekken waar normaal ook haar groeit) waardoor hij ook wel 'De Wilde Edelman uit Tenerife', 'De Weerwolf van de Canarische Eilanden' of 'De Man uit de Bossen' werd genoemd. In de zestiende eeuw waren mensen met zware lichamelijke afwijkingen een curiositeit en de nieuwe hobby van de Europese adel. Op tienjarige leeftijd werd hij naar het hof van de koning van Frankrijk, Hendrik II, gebracht waar hij eerst voor een aap werd aangezien.

Later zou hij als een edelman aan het hof opgroeien en een uitstekende opleiding genieten. Hij trouwde met de hofdame van koningin Catherina de Medici (de vrouw van Hendrik II), Catharine Raffelin genaamd. Vervolgens werd hij naar het hof van Margaretha van Parma, de regentes van de Habsburgse Nederlanden, gestuurd. Na de dood van zijn beschermvrouwe, koningin Catherine de Medici, kwam hij terecht aan het hof van Margaretha's zoon, Alexander Farnese, hertog van Parma. 

Hij was onderwerp van vele medische onderzoeken. Gonsalvus kreeg 7 kinderen, Madeleine, Enrique, Françoise, Antonietta (Tognina), Horacio en Ercole, waarvan er 4 aan dezelfde aandoening leden. Zij werden allemaal cadeau gegeven aan leden van de hogere kringen. Het gezin was onderwerp van vele kunstwerken. Alhoewel hij als een edelman leefde, werd hij nooit als een volwaardig mens beschouwd. Later vestigde hij zich samen met zijn vrouw in Capodimonte waar hij in 1618 stierf. Zijn vrouw Catherine stierf in 1623.


Portretten van Catharine en Petrus in Schloss Ambras, Oostenrijk


Meer weten over mensen zoals Petrus Gonsalvus die als bezienswaardigheid werden tentoongesteld? Lees dan: 
De mensen achter de Freakshows van vroeger - Deel 1: mensen met hypertrichose of het weerwolfsyndroomIn deze video zijn nog meer afbeeldingen van de familie Gonsalvus te zien:Lees ook:

Of kijk naar het verhaal van de Siamese tweeling Chang en Eng:____________________________________________________________________________________________
Bronnen:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten