woensdag 11 januari 2017

Tekenfilms en animaties over Nederland of met een Nederlands tintje

Vooral in de vroegere jaren van de Amerikaanse animatiegeschiedenis werden er nog wel eens cartoons gemaakt die zich in Nederland afspeelden. "Felix the Cat in Two-Lip Time" uit 1926 is hier een vroeg voorbeeld van. Bijna alle grote cartoonstudio's, zoals Fleischer Studios, Disney, Paramount en Warner Bros hebben wel een tekenfilm of animatie uitgebracht die de typische Hollandse molens, klompen en tulpen als decor gebruiken. Vooral Nederlandse kinderen in klederdracht waren geliefd. Hier een greep uit de animatiefilms over Nederland of met een Nederlands tintje.


Felix de Kat bezoekt Nederland in “Felix the Cat in Two-Lip Time” uit 1926


In deze cartoon steekt Felix de Kat de Oceaan over en komt in Nederland terecht waar hij verliefd wordt op een Nederlands meisje. Hij maakt echter ook wat vijanden tijdens zijn verblijf. Het landschap voldoet aan het stereotype beeld dat van Nederland bestaat: klompen, klederdracht en molens. Meer weten over Felix the Cat? Klik dan hier.


"Babes in the Woods" uit 1932 uit de Silly Symphony serie van DisneyDeze tekenfilm van Walt Disney is een combinatie van het bekende Engelse kinderverhaal Babes in the Wood en het sprookje Hans en Grietje. De kinderen hebben typisch Hollandse klederdracht aan, maar verder doet niks in het landschap aan Nederland denken.


De tekenfilm “Little Dutch Mill” (De Kleine Hollandse Molen) uit 1934 door Fleischer Studios


De animatie “Little Dutch Mill” (De Kleine Hollandse Molen) is gebaseerd op het door Bing Crosby populair geworden gelijknamige liedje. Hij speelt zich af in een typisch Hollands dorpje waar een gierige vieze molenaar woont. Op een dag besluiten een jongen en meisje, Hans en Gretel genaamd, en hun eendje hem te bespieden. Ze worden betrapt en door de vrek gevangen genomen. Het eendje slaat alarm, waarop het hele dorp naar de molen toe gaat en de kinderen bevrijdt. Hierna besluiten de dorpsbewoners dat vrek eens goed onder handen moet worden genomen. 

Meer weten over deze tekenfilm en de makers, Dave en Max Fleischer? Klik dan hier.


"The Brave Little Bat" uit 1941 uit de Merrie Melodies serie van Warner Bros


In deze cartoon uit de Merrie Melodies serie van Warner Bros krijgt het muisje Sniffles autopech waarna hij gaat schuilen in een windmolen waar een praatgrage vleermuis blijkt te wonen.


“Tulips Shall Grow”, een animatie uit 1942 door George Pal 


Dit is een aflevering uit de Puppetoon-serie van Paramount Pictures, gemaakt door George Pal. Voordat hij in Amerika belandde, werkte de beroemde animator George Pal een aantal jaren in Nederland. Hij is de man die de poppenanimatie in Nederland heeft ge├»ntroduceerd. Toen Nederland aangevallen werd door Nazi-Duitsland voelde hij mee met het Nederlandse volk en wilde ze een hart onder de riem steken. Dit deed hij door middel van de poppenanimatie “Tulips Shall Grow”, een verborgen boodschap van hoop voor het bezette Nederland

De animatie begint vredig met het verliefde stel Jan en Janette in een idyllisch Nederlands landschap. Terwijl ze dansen, verschijnt er plotseling een leger van schroeven (screwballs), een verhulde manier om de nazi’s uit te beelden. Hierna volgen er luchtaanvallen. Het hele landschap, inclusief molens en tulpen, wordt vernietigd. Tijdens hun vlucht raken Jan en Janette gescheiden......

Meer weten over deze animatie en zijn maker? Klik dan hier.
"Dutch Treat" uit 1956 uit de serie Casper het vriendelijke SpookjeCasper het Spookje brengt een bezoekje aan Nederland waar hij de Nederlandse Hans (Brinker) ontmoet die een gat in een dijk ontdekt. Casper schiet te hulp.


"A leak in the Dike" uit 1965 uit de serie Jacky's Wacky World


Deze aflevering uit de NovelToon-serie van Paramount is een parodie op de beroemde legende van Hansje Brinker die met zijn vinger een dijkdoorbraak voorkwam.


"Clogged", een Mickey Mouse cartoon uit 2014


Minnie Mouse probeert een windmolen draaiende te krijgen om zo een uitgedroogde tulp uit haar tuin te redden. Hierbij zingt ze de klassieker "Tulpen uit Amsterdam".
Ken je nog meer korte tekenfilms over Nederland? Suggesties zijn altijd welkom.Geen opmerkingen:

Een reactie posten