vrijdag 13 januari 2017

De eerste film over een Ouijabord: De cartoon 'The Ouija Board' uit 1920 uit de 'Out of the Inkwell' serie van Fleischer

'The Ouija Board' is een aflevering uit de live-action cartoon serie 'Out of the Inkwell' van Dave en Max Fleischer en is de allereerste film waarin een Ouija Board voorkomt. De animatie begint met Max Fleischer die Koko de Clown en een spookhuis tekent. Ondertussen zijn de conciërge en zijn broer Dave bezig met een Ouijabord. Max wordt nieuwsgierig en neemt een kijkje. Ondertussen wordt Koko lastig gevallen door spoken en bewegende objecten. Uit angst vlucht hij naar de werkelijke wereld. 

Iedereen die wel eens naar griezel- of horrorfilms kijkt, weet wel wat een Ouija Board is. Hiermee zou met geesten kunnen worden gecommuniceerd. De oorsprong van het Ouijabord ligt in het negentiende-eeuwse Amerika. Aan het eind van de negentiende eeuw ontstond daar een grote interesse voor bovennatuurlijke zaken. Dit was onder meer het gevolg van de enorme belangstelling voor de beroemde mediums en zussen Kate en Maggie Fox die door middel van geklop met geesten zouden kunnen communiceren. Zij zijn mede verantwoordelijk voor de geboorte van het spiritisme en occultisme. Het werd in bepaalde kringen een populaire bezigheid om seances te houden waar met de doden kon worden gecommuniceerd. Zo moest iedereen bijvoorbeeld zijn handen plat op tafel leggen, waarop de tafel spontaan begon te zweven en schudden. Een andere manier was om hardop alle letters van het alfabet op te noemen en te stoppen als er geklop te horen was. Daarnaast konden sommige mediums in een trance terecht komen, waardoor ze via geesten boodschappen op papier zouden kunnen overbrengen. De methoden waarmee met geesten kon worden gepraat waren echter langdradig en er werd voortdurend naar middelen gezocht om het contact met de geesten te versnellen. 

In 1886 werd voor het eerst gesproken over het gebruik van een soort bord met nummers, letters en een plankje waarmee spiritisten met de doden konden praten. Vier zakenmannen speelden hier handig op in en startten in 1891 het bedrijf  Kennard Novelty Company, om zo het patent te verwerven op deze 'praatborden'. Het bord werd op de markt gebracht als een gezelschapsspel. Er werden miljoenen Ouijaborden verkocht en het bedrijf verdiende er een fortuin aan. Vooral onder studenten was het spel erg populair. Er is verschil van mening over hoe het spel aan zijn naam is gekomen. Het zou bijvoorbeeld een combinatie zijn van het Franse woord voor ja, 'oui', en het Duitse 'ja'. Een andere verklaring voor de naam is dat de zus van één van de oprichters tijdens een sessie aan het bord zou hebben gevraagd hoe het genoemd zou moeten worden en dat deze naam als antwoord werd gegeven. Tot de dag van vandaag spreekt het Ouija Board tot de verbeelding en worden er talloze verhalen en films op gebaseerd.

Kijk hier naar 'The Ouija Board' uit 1920:


Lees ook:

_________________________________________________________________________
Bronnen:Geen opmerkingen:

Een reactie posten