maandag 26 december 2016

The Star of Bethlehem (De Ster van Bethlehem), een kerstfilm over de geboorte van Jezus uit 1956 door Lotte Reiniger

De meeste mensen denken bij animatie aan Disney en Pixar. Charlotte Reiniger (1899-1981) is de vrouw die de weg vrij heeft gemaakt voor de moderne animatiefilms zoals we ze nu kennen. Ze wordt beschouwd als een pionier op het gebied van de filmanimatie en stop motion. Meer dan tien jaar voordat Walt Disney zijn studio opende, was Lotte Reiniger al bezig met het maken van animaties. 

Lotte Reiniger heeft de eerste lange animatiefilm, "The Adventures Of Prince Achmed", in de filmgeschiedenis gemaakt en zorgde ervoor dat oude sprookjes weer tot leven werden gebracht met grensverleggende technieken. De Duitse kent tot de dag van vandaag geen gelijke in haar baanbrekende, op het Chinese schimmenspel gebaseerde, animatietechniek.

Reiniger knipte silhouetten uit zwart karton en fotografeerde deze op een zelfgebouwde tafel. Het glazen tafelblad werd van onderen belicht en de zwarte kartonnen figuren werden met een camera gefotografeerd die boven de tafel hing. Ze was ook de eerste die gebruik maakte van een een Multiplane camera, een camera die later gebruikt en verbeterd zou worden door Walt Disney voor de animatiefilm Sneeuwwitje. 

Nadat ze samen met haar man, Carl Koch, Nazi-Duitsland was ontvlucht, vestigden ze zich in Engeland waar ze samen nog vele animatiefilms, voornamelijk sprookjes, zouden maken. De films die ze in Engeland heeft gemaakt, worden bewaard door het British Film Institute (BFI). 

De animatiefilm "De Ster van Bethlehem" uit 1956 gaat over het Bijbelse verhaal van de geboorte van Jezus:


Meer lezen over Lotte Reiniger? Lees dan het artikel:

Lotte Reiniger: de vrouw die aan de basis van de moderne animatiefilm staat

Geen opmerkingen:

Een reactie posten