dinsdag 13 december 2016

"A Christmas Carol" (Een Kerstvertelling), een korte Amerikaanse (stomme) film uit 1910

Het wereldberoemde boek A Christmas Carol (de volledige titel: A Christmas Carol in Prose, Being a Ghost Story of Christmas) van Charles Dickens verscheen voor het eerst in 1843. Het verhaal is sindsdien talloze malen bewerkt voor toneel en film. De stille film "A Christmas Carol" uit 1910 is één van de eerste verfilmingen van het verhaal. Hij werd geproduceerd door het filmbedrijf van de beroemde uitvinder Thomas Edison, de Edison Manufacturing Company

In de film is te zien hoe de vrek Ebenezer Scrooge leden van het Liefdadigheidscomité de deur wijst als ze hem om geld vragen. Later weigert hij zijn neef Fred een gelukkig kerstfeest toe te wensen als deze langskomt. Thuisgekomen wordt hij geconfronteerd met de geest van zijn overleden zakenpartner Marley die hem waarschuwt voor de straf die hem in het hiernamaals te wachten staat als hij geen beter mens wordt. In Dickens verhaal wordt Scrooge ’s nachts bezocht door drie verschillende geesten, de Kerstgeest van het verleden, de Kerstgeest van het heden en de Kerstgeest van de toekomst. In de film verschijnt er echter maar één kerstgeest die hem zijn verleden, heden en toekomst laat zien. Daarnaast is zijn neef Fred, in tegenstelling tot het boek, nog niet getrouwd.

Kijk hier naar de film:



Film: A Christmas Carol
Uitgebracht op 23 december 1910
Duur: 10 minuten
Geregisseerd door: J. Searle Dawley
Gedistribueerd en geproduceerd door: Edison Manufacturing Company

Rolverdeling:
  • Marc McDermott als Ebenezer Scrooge
  • Charles S. Ogle als Bob Cratchit (verscheen eerder in de Edison   film “Frankenstein” als het monster van Frankenstein)
  • William Bechtel 
  • Viola Dana als een dochter van Bob Cratchit
  • Carey Lee 
  • Shirley Mason als een dochter van Bob Cratchit


De zussen Viola Dana en Shirley Mason (hun echte namen waren Virginia en Leonie Flugrath) maakten als dochters van Scrooge's klerk Bob Cratchit hun debuut in deze film en werden in de zwijgende filmperiode beroemde actrices.

De oudste bekende verfilming van A Christmas Carol is de Britse film Scrooge, ook wel bekend als Marley's Ghost, uit 1901. Maar een klein deel (3 minuten en 27 seconden) van de filmbeelden is behouden gebleven en wordt bewaard door het British Film Institute. Kijk er hier naar: 


Lees ook:



Geen opmerkingen:

Een reactie posten