donderdag 15 december 2016

De Amerikaanse (stomme) kerstfilm "The Night before Christmas" uit 1905

De Amerikaanse stille film “The Night before Christmas” uit 1905 is geregisseerd door Edwin S. Porter en geproduceerd door het bedrijf van de beroemde uitvinder Thomas Edison, de Edison Manufacturing Company

De film is gebaseerd op het beroemde kerstgedicht uit 1828 dat toegeschreven wordt aan Clement Clark Moore, “Twas the Night Before Christmas” (ook wel “A Visit from St. Nicholas” genoemd) en is de eerste filmversie van dit gedicht. In 1823 werd het gedicht anoniem in de New Yorkse krant “Troy Sentinel” gepubliceerd. Clement Clark Moore, een professor in de Oosterse en Griekse literatuur, kwam in 1837 naar voren als de auteur van het werk. Er zijn echter mensen die hieraan twijfelen en het gedicht aan Henry Livingston Jr toeschrijven. Dit gedicht is in Amerika van grote invloed geweest op het hedendaagse beeld dat er van de Kerstman bestaat. Voorbeelden hiervan zijn de 8 rendieren met hun namen (Rudolf werd pas in 1939 toegevoegd) en het feit dat de Kerstman cadeautjes via de schoorsteen brengt.
Regisseur: Edwin S. Porter
Geproduceerd en gedistribueerd door: Thomas Edison.
Verschijningsdatum: 16 december 1905
Duur: 9 minuten

Rolverdeling:
De Kerstman: Harry Eytinge

De scène waarin de Kerstman met zijn rendieren door het landschap rijdt, is gemaakt met miniaturen en een geschilderde achtergrond.


Lees en kijk ook naar: 
"A Christmas Carol" (Een Kerstvertelling), een korte Amerikaanse (stomme) film uit 1910
De Kerstanimatie "Een kerstboom" uit 1959 
Geen opmerkingen:

Een reactie posten