donderdag 21 januari 2016

Minecraft: Education Edition voor het onderwijs. Wat zijn de belangrijkste veranderingen?

Microsoft, de eigenaar van Minecraft, heeft onlangs MinecraftEdu overgenomen, een door leraren speciaal voor het onderwijs ontwikkelde versie van Minecraft. Meer dan 40 landen maken gebruik van deze aangepaste schoolversie. De nieuwe versie zal onder de naam Minecraft: Education Edition doorgaan en in het nieuwe schooljaar van 2016/2017 beschikbaar zijn.
Microsoft werkt samen met de originele ontwikkelaar, het Finse bedrijf TeacherGaming, en zal op de originele versie voortbouwen en nieuwe elementen toevoegen. In plaats van eenmalige inschrijfkosten, zal er een jaarabonnement moeten worden afgesloten. 


Dit is wat er onder meer bekend is gemaakt op de website van Minecraft: Education Edition:
 • Er zal een online bibliotheek worden aangeboden waarin lesplannen zullen worden uiteengezet en waar leerkrachten wordt uitgelegd hoe ze de Education Edition kunnen toepassen. Op de speciale website zal er een community zijn waar leerkrachten terecht kunnen om hun vragen en ervaringen te delen.
 • Zowel scholen die met Office 365 werken als scholen die hier niet mee werken, zullen zich eenvoudig en snel kunnen aanmelden. 
 • Informatie over de kosten zal voor het nieuw schooljaar op de website bekend worden gemaakt. Microsoft heeft een bedrag van rond de 5 dollar (rond de 5 euro) per gebruiker voor ogen. Er zal eerst een gratis probeerversie aan onderwijsinstellingen worden aangeboden. 
 • Een aantal vernieuwingen zullen onder meer zijn, dat men met een account moet inloggen, onderdelen kan personaliseren en vooruitgang van leerlingen kan bewaren. Leraren kunnen met een tweede scherm meekijken. 
 • Iedere laptop of computer in de klas kan een online Minecraftwereld opstarten waar iedereen aan mee kan doen. Er is dus geen aparte, speciale computer meer voor nodig. 
 • Kinderen kunnen ook thuis inloggen op hun schoolaccount.
 • De Education Edition zal geen hosting ondersteunen, maar leerlingen hebben in de klas wel een multiplayer optie. Mods zullen niet ondersteund worden bij deze speciale onderwijsversie. 
 • Leerkrachten kunnen voorkomen dat leerlingen bepaalde bouwwerken veranderen of slopen. Daarnaast kunnen ze ervoor zorgen dat leerlingen met bepaalde beperkingen kunnen bouwen.
 • Er zal een kaart (map) worden toegevoegd waarop te zien is waar iedere leerling is en wat deze aan het doen is.
 • Er zal een camera aan de inventory worden toegevoegd, zodat leerlingen foto's en video's van hun project kunnen maken.
 • De systeemeisen staan op de FAQ van de website vermeld.
 • Ouders kunnen de speciale onderwijsversie van Minecraft niet aanschaffen.

Lees ook MolCraft: de wereld van moleculen in Minecraft


________________________________________________________________________
Bronnen:
De Standaard. (2016, 19 januari). Microsoft hoopt de klas te veroveren met Minecraft. Geraadpleegd van http://www.standaard.be/cnt/dmf20160119_02077505

Minecraft Education Edition. (z.j.). Frequently Asked Questions. Geraadpleegd van http://education.minecraft.net/faq/

Foto inleiding: door Kevin Jarrett,  https://www.flickr.com/photos/kjarrett/15611702891

Geen opmerkingen:

Een reactie posten