Greep uit de artikelen

donderdag 5 juli 2018

De laatste samoerai krijgers vastgelegd op foto

In 1867 besteeg keizer Meiji (Mutsuhito) de troon. Om zijn positie te verstevigen, wilde hij een einde maken aan de machtige krijgsadel (samoerai). Deze periode wordt daarom ook wel de Meiji-restauratie genoemd. Deze omwenteling ging echter niet zonder slag of stoot, er volgden oorlogen en opstanden tussen de samoerai en de keizergezinden. In 1877 werd het eeuwenoude feodale systeem afgeschaft. Hierdoor kwam er een einde aan de samoerai (of bushi) klasse en werd het begin ingeluid van de modernisering. Japan beperkte zijn contacten niet meer tot de Nederlanders en Chinezen, maar stelde zich open voor de rest van de buitenwereld. De vele foto's van samoerai die na 1877 verschenen, zijn dus niet authentiek. Hier volgen foto's van echte samoerai, gemaakt vóór 1877.

Eén van de fotografen die de samoerai vereeuwigde, was de Brits-Italiaanse fotograaf Felice Beato. Hij was één van de eerste westerse fotografen die in Oost-Azië werkzaam was. Van 1862 tot 1885 woonde hij in Japan en maakte hij onder meer foto's van samoerai krijgers. Later nam de Oostenrijkse fotograaf Raimund Baron von Stillfried Beato's studio over en werden er vooral geënsceneerde foto's gemaakt van als samoerai verklede acteurs. Hieronder zijn ook foto's te zien van Shimooka Renjō, afkomstig van de lagere samoerai klasse en pionier op het gebied van de professionele fotografie in Japan, en de Fransman Nadar die een fotoserie van de eerste Japanse delegatie in Europa maakte.



Fotograaf: Felice Beato





Fotograaf: Felice Beato






Fotograaf: Felice Beato






Fotograaf: Felice Beato






Fotograaf: Felice Beato







Fotograaf: Felice Beato






Fotograaf: Felice Beato


Dit zijn leden van de Satsuma-clan die in opstand kwamen tegen de keizer. Deze opstand staat ook wel bekend als de Satsuma-opstand.





Fotograaf: Felice Beato





Fotograaf: Felice Beato





Fotograaf: mogelijk Felice Beato, Raimund Baron von Stillfried of Kusakabe Kimbei 






Door de Yamamoto Studio








Fotograaf: Onbekend


Dit is een foto van Takasugi Shinsaku, een keizergezinde samoerai uit het Chōshūdomein.





Fotograaf: Shimooka Renjō






Fotograaf: Onbekend


Een foto van Ikeda Nagaoki, samoerai en gouverneur van de provincie Chikugo





Fotograaf: Onbekend


Foto van de Japanse schrijver Fukuzawa Yukichi, een samoerai van lage rang, beschouwd als een van de grondleggers van het moderne Japan.





Fotograaf: Nadar


Het eerste Japanse gezantschap in Europa. De Takeuchi-delegatie, onder leiding van Shibata Sadataro Takenaka (in het midden gezeten), kwam in 1862 naar Europa om handelsrelaties aan te knopen en meer te leren van de westerse cultuur. De Shibata clan was zowel van de samoerai als de ninja klasse, iets wat zeer uniek was. De fotograaf Nadar heeft een fotoserie aan dit gezantschap gewijd.




Fotograaf: F. Kayser


De Takeuchi-delegatie in Utrecht.




Fotograaf: Onbekend


Een foto van Sagara Tomoyasu, een samoerai en dokter die zijn opleiding volgde aan geneeskundige school in Nagasaki, geleid door de Nederlandse dokter Anthonius Franciscus Bauduin.





Fotograaf: onbekend


De Nederlandse dokter Anthonius Franciscus Bauduin (uiterst links) met zijn Japanse leerlingen van de geneeskundige school in Nagasaki. Als de enige westerlingen die toegelaten werden in Japan hadden de Nederlanders eeuwenlang een grote invloed op het gebied van de wetenschap (ook wel Rangaku genoemd, het Japanse woord voor Nederlandse kennis) en geneeskunde (ook wel Rampō genoemd, Japans voor Nederlandse geneeskunde).

___________________________________________________________________________________________
Bronnen:

                      EMGN. (z.d.). 10 Rare Photos Of The Real Last Samurai. Geraadpleegd op 5 juli 2018, van http://emgn.com/entertainment/10-rare-photos-real-last-samurai/

Japan Inside. (2017, 1 november). 20 Rare Pictures Of The Last Samurai From 1800s. Geraadpleegd op 5 juli 2018, van http://japaninsides.com/20-rare-pictures-of-the-last-samurai-from-1800s/

The Guardian. (2018, 15 mei). The last of the samurai – in pictures. Geraadpleegd op 5 juli 2018, van https://www.theguardian.com/artanddesign/gallery/2018/may/15/last-samurai-london-photography-fair-in-pictures

Wimp.com. (2016, 21 april). Rare Photographs Show The Last Samurai Of The 1800s. Geraadpleegd op 5 juli 2018, van https://www.wimp.com/rare-photographs-show-the-last-samurai-of-the-1800s/

De Getty Collectie: http://www.getty.edu/art/collection/

The Metropolitan Museum of Art Collectie: https://www.metmuseum.org/art/collection

Wikimedia Commons: https://commons.wikimedia.org/wiki/Main_Page

Foto van samurai die met speren vechten: https://wellcomecollection.org/works/v6hzmrrf

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heb je vragen of ander commentaar, plaats ze hier.