Greep uit de artikelen

zondag 15 april 2018

De eerste persoon die foto's letterlijk vanuit het vogelperspectief maakte: Julius Neubronner


De Fransman Gaspar Felix Tournachon maakte in 1858 vanuit een luchtballon op 80 meter hoogte de eerste luchtfoto's ooit. Deze foto's zijn vanuit het zogeheten vogelperspectief (bird's eye view) genomen. De eerste persoon die foto's letterlijk vanuit het vogelperspectief maakte, was de Duitse apotheker en amateurfotograaf Julius Neubronner. 


1909 (expositie in Dresden of Frankfurt)
In 1908 patenteerde Neubronner de 'duivencamera', dit was een kleine houten camera van 30 tot 75 gram die aan het lichaam van een duif werd bevestigd met een aluminium harnas en met een timer werd geactiveerd. Deze duivencam kan worden beschouwd als een hele vroege voorloper van de drone. 

In navolging van zijn vader gebruikte Neubronner eerder al postduiven om medicijnen en doktersvoorschriften te laten rondbrengen in en rond Kronberg im Taunus. Soms kwam het voor dat een duif gedesoriënteerd raakte en pas weken later weer thuiskwam. Door een miniatuurcamera aan ze te bevestigen, wilde hij weten waar ze precies heen vlogen. Aangezien hij veel met fotografie bezig was, kwam hij zo op het idee om luchtfoto's te gaan maken. Hij werd wereldberoemd toen hij zijn uitvinding op internationale expo's in Dresden, Frankfurt en Parijs liet zien. Op de luchtshows in Parijs kreeg hij twee gouden medailles voor zijn innovativiteit en foto's. De foto's die de duiven tijdens de demonstraties maakten werden meteen ontwikkeld met een door hem ontwikkelde draagbare donkere kamer en ter plekke verkocht als ansichtkaarten. 
Mobiele donkere kamer met duiventil 

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de duivencamera uitgebreid door het Duitse leger getest voor de eventuele inzet bij luchtverkenningen. Ze werden bijvoorbeeld bij de Slag aan de Somme en de Slag om Verdun gebruikt. Door de snelle ontwikkelingen op het gebied van de luchtvaart en het feit dat het trainen van duiven erg tijdrovend was en geen garanties bood voor succesvolle foto's, verloor men echter als snel de belangstelling voor deze uitvinding. Neubronner staakte hierna het gebruik van de duivencamera.

In de Tweede Wereldoorlog werden er massaal duiven ingezet om berichten te versturen, maar het is onduidelijk of deze ook gebruikt werden voor luchtverkenningen. In de jaren zeventig van de twintigste eeuw schijnt de CIA duiven met camera's te hebben uitgerust voor het uitvoeren van een geheime missie.


Luchtfoto's gemaakt met Julius Neubronners duivencamera's van
Schlosshotel Kronberg (met duivenvleugels in beeld) en Frankfurt (1908)



Lees ook:
Wie maakte de eerste selfie of het eerste fotografische zelfportret ooit? 
Luchtfoto's van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog
Foto's met geestverschijningen ofwel geestenfotografie (spirit photography)

_________________________________________________________________________________
Bronnen:












Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heb je vragen of ander commentaar, plaats ze hier.