Greep uit de artikelen

dinsdag 1 februari 2022

De eerste en oudste audio-opnames/geluidsopnames ter wereld


Tegenwoordig is het vanzelfsprekend om naar muziek en geluid te luisteren op onze telefoon, computer, televisie en radio. Dit hebben we o.a. te danken aan Édouard-Léon Scott de Martinville en Thomas Edison.

De Franse uitvinder Édouard-Léon Scott de Martinville maakte in 1853/54 de eerste geluidsopname ooit met zijn Fonautograaf. Dit is echter een hele slechte opname van Adolphe Giacomelli die een paar noten op de gitaar speelt. Luister hier naar deze opname:



Wegens de slechte kwaliteit wordt deze opname uit 1860 waarop Scott de Martinville Au Clair de la lune zingt als de eerste herkenbare audio-opname gezien:




Zeventien jaar later, in 1877, maakte de Amerikaanse uitvinder Thomas Edison zijn eerste geluidsopname met zijn uitvinding de fonograaf. Edison droeg het gedicht 'Mary Had a Little Lamb' (Mieke heeft een lammetje) voor. De geluidsopname die hier te horen is, is helaas niet de originele uit 1877. Deze opname uit 1927 maakte Edison in het kader van het vijftig jarige bestaan van de fonograaf.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heb je vragen of ander commentaar, plaats ze hier.