maandag 19 december 2016

Het eerste en oudste geanimeerde verhaal: de tekenfilm Fantasmagori uit 1908

De tekenfilm Fantasmagori uit 1908 wordt door veel historici als het eerste geanimeerde verhaal en de eerste volledig geanimeerde film in de geschiedenis van de film gezien. De cartoon werd gemaakt door de Franse karikaturist en cartoontekenaar Émile Cohl. Hij wordt ook wel de Vader van de Animatie genoemd.

Emile Cohl heeft van februari tot mei of juni 1908 aan de cartoon gewerkt. Hij bestaat uit 700 tekeningen die elk dubbel werden belicht. Er werd gebruik gemaakt van het Krijteffect. Er werden zwarte lijnen op wit papier gefilmd, waarna de negatieven werden omgekeerd, zodat deze op witte krijtstrepen op een zwart bord leken. De titel van de film verwijst naar de Fantasmograaf, een achttiende-eeuwse variant van de zeventiende-eeuwse Toverlantaarn, de voorloper van de film. Dit was een beeldprojector die schimmen op de muur kon projecteren.

Er zouden in hetzelfde jaar nog twee films in dezelfde stijl volgen, Le Cauchemar du fantoche (De Nachtmerrie van het Poppetje) en Un Drame chez les fantoches (Een marionettendrama). Deze zijn in dezelfde stijl gemaakt. Cohl verzon de verhalen spontaan tijden het filmen. Lees en kijk ook naar:


_________________________________________________________________________
Bronnen:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten