dinsdag 11 oktober 2016

De Internethit van 2015: Agar.io

Agar.io of Agario is een verslavende webbrowser game die op 28 april 2015 werd gelanceerd op de anonieme sociale netwerksite 4chan. Het spel werd een onmiddellijk wereldwijd succes door zijn eenvoud (je hebt maar één vinger nodig) en het feit dat het met anderen gespeeld wordt. Het spel is meer dan 6.000.000 keer gedownload en staat nu nog steeds in de top honderd van de App Store.


De geschiedenis
Het op Javascript gebaseerde spel Agar.io werd op het anonieme sociale netwerksite 4chan board gepost en werd op suggestie van een andere anonieme gebruiker onder de domeinnaam Agar.io gelanceerd. Hierna groeide de populariteit van het spel razendsnel.

Op 3 mei 2015 heeft gamesplatform Steam Agar.io goedgekeurd en is het de bedoeling dat er uiteindelijk een gratis Steam-versie op de markt wordt gebracht. Op 8 juli 2015 werd het spel op Android en iOS uitgebracht. Agar.io kan gratis worden gedownload voor de Ipad, Iphone, Ipod en Android apparaten.


De naam Agar.io
De naam van het spel Agar.io is afkomstig van de de gelei-achtige substantie agar die uit de celwanden van sommige soorten roodwieren gewonnen wordt. Agar wordt veel gebruikt als voedingsbodem bij het kweken van bacteriën in een petrischaal.


Het spel
cellen
Cellen
In Agar.io is de speler een klein gekleurd balletje of celletje. Het is de bedoeling om kleinere cellen van andere spelers op te eten, zodat je cel groter wordt en grotere cellen van andere spelers te ontwijken om zo te voorkomen zelf opgegeten te worden. Naast de cellen van andere spelers zijn er drie typen eetbare cellen van verschillende grootte die agar heten. Door zoveel mogelijk van deze cellen op te eten, maak je kans om in de top tien van de ranglijst (leaderboard) te komen.

Virussen
Er zweven daarnaast ook groene cellen met gekartelde randen rond. Dit zijn virussen waar de spelers geen invloed op hebben. Als je kleiner dan de viruscel bent, kun je je verstoppen in de viruscel. Als je groter dan de viruscel bent, word je in heel veel stukjes opgesplitst en is de kans groot dat je opgegeten wordt.

Opsplitsen
Hoe groter je wordt, hoe langzamer je je voortbeweegt. Om de kleinere en
Virus
snellere tegenstanders toch te kunnen pakken, kun je je opsplitsen in kleinere celletjes en zo de snellere tegenstanders opeten. Je kunt jezelf ook opsplitsen om te voorkomen dat een grotere tegenstander je opeet.


Doel van het spel
Als je door een grotere cel wordt opgegeten, moet je helemaal opnieuw beginnen. Als je erin slaagt om de grootste en dus de eerste op de leaderboard te worden, dan is je doel bereikt. Hierna is de kans groot dat je opgegeten wordt door een andere cel. Als dit niet gebeurt, dan komt het vaak voor dat je te groot wordt en Agar.io opnieuw begint.


De verschillende modes of spelvarianten
De Party variant
Agar.io kan in Party Mode gespeeld worden. Dit betekent dat het spel met een select gezelschap, zoals bijvoorbeeld vrienden kan worden gespeeld. De speler ontvangt dan een code die ingevoerd moet worden om het spel te kunnen spelen.

De Experimentele variant
In de populaire Experimental Mode voegen de spelontwikkelaars nieuwe elementen toe om deze te testen. Dit betekent dat de spelers nieuwe en soms vreemde spelelementen kunnen tegenkomen. Op basis van de reacties van de spelers, zullen er elementen verwijderd, veranderd of toegevoegd worden.

De Team variant
In de Team Mode krijgt jouw cel willekeurig één van de drie kleuren groen, rood of blauw toegewezen. Iedere cel met dezelfde kleur hoort bij hetzelfde team. Het is de bedoeling dat alle cellen met een andere kleur die dus niet bij jouw team horen, opgegeten worden.


Het uiterlijk van je cel veranderen
Spelers kunnen het uiterlijk (de skin) van hun cel veranderen door een speciale nickname (spelersnaam) in te vullen voordat het spel begint. Hier volgen een paar voorbeelden. Er moet wel worden opgemerkt dat er voortdurend skins worden toegevoegd en er af en toe enkelen worden verwijderd:

Politieke leiders
nickname
President Obama
obama
oud-president Bush
bush
President Merkel
merkel
President Kim jong-un
kim jong-un
President Tsipras
tsipras
President Hollande
hollande
President Poetin
putin
President Dilma
dilma
oud-president Berlusconi
berlusconi
Donald Trump
trump
Hillary Clinton
hillary
Fidel Castro
Fidel
Vlaggen van landen
nickname
Nederland
netherlands
Rusland
russia
Polen
poland
China
china
Verenigde Staten
usa
Griekenland
greece
Noord-Korea
north korea
Cuba
cuba
Venezuela
venezuela
België
belgium
Overige skins
nickname
Hond
doge
NASA
nasa
Facebook
facebook
De Aarde
earth
de maan
moon
4chan
4chan
oud-vicepresident FIFA Blatter
blatter
de koningin van Engeland
queen
CIA
cia
feminisme
feminism
alien/buitenaards wezen
ayy lmao
Pewdiepie
PewdiepieFacebook
Agar.io kan ook verbonden worden met Facebook. Het voordeel is dat je score wordt bijgehouden, waardoor je bij het bereiken van een bepaalde level (niveau) bij een nieuw spel met een grotere cel begint. Er is hier echter veel weerstand tegen onder de fans. Men vindt dat er op zo'n manier druk uitgeoefend wordt om een Facebook account aan te maken. Mensen zonder Facebook beginnen bij een nieuw spel namelijk altijd als kleine cel. Tot nog toe trekt Agar.io zich echter niks van deze kritiek aan.


Agar.io mods
Spelers kunnen ook een mod voor Agar.io downloaden. Een mod is een (vaak niet-officiële) uitbreiding van een spel. Op de website Agario mods kan deze worden gedownload. Als er op de knop add to chrome wordt geklikt, wordt de mod als extensie aan de webbrowser van Google Chrome toegevoegd. De mod kan echter ook aan andere webbrowsers worden toegevoegd zoals Firefox. Als Agar.io wordt opgestart is de extensie te zien. Het is dan mogelijk om uit nog meer skins te kiezen, je eigen skin te maken en te chatten met medespelers. Er zijn dan ook andere varianten van het spel, zoals de Hunger Games agario. Deze variant houdt in dat als de speler eenmaal dood is, deze niet meer opnieuw kan beginnen in het spel. De speler die als laatste overblijft, heeft dan gewonnen.


Lees ook: Vragen over Agar.io _________________________________________________________________________________

Bronnen:
·        
·       
Geen opmerkingen:

Een reactie posten