Het onderzoek
Levensverwachting
Bij de levensverwachting maakt men onderscheid tussen de leeftijd die men in volledige gezondheid bereikt, dus zonder noemenswaardige ziektes of kwalen, en de leeftijd die men bereikt met aandoeningen en ziektes. Japanners leven ongeveer 73 jaar en Nederlanders, die op de zestiende plaats staan, leven gemiddeld 69 jaar in volledige gezondheid. Na Japan staat Singapore op de tweede plaats, gevolgd door Andorra, IJsland en Cyprus.
Het aantal levensjaren met chronische ziektes neemt toe
De levensverwachting stijgt, maar het aantal jaren dat mensen te kampen hebben met ziektes en aandoeningen stijgt ook. Het aantal jaren dat men in goede gezondheid verkeert, stijgt niet zo hard als het het aantal jaren dat men in slechte gezondheid verkeert. Mensen leven steeds langer met chronische aandoeningen. Beroertes, hart- en longaandoeningen zorgen voor de meeste sterfgevallen en vermindering van jaren waarin men gezond leeft.
De levensverwachting is wereldwijd toegenomen
Wereldwijd leven de mensen gemiddeld 6,2 jaar langer. De grootste oorzaak van de wereldwijde hogere levensverwachting is de daling van het aantal sterfgevallen ten gevolge van hiv/aids en malaria vanaf 2005, doordat er meer mensen toegang tot behandeling hebben gekregen. In Belize, Botswana en Syrië is de levensverwachting echter niet veel veranderd sinds 1990. Lesotho heeft de laagste levensverwachting ter wereld, te weten 42 jaar. Deze is in vergelijking met 20 jaar geleden met tien jaar gedaald. Dit geldt ook voor landen als Berlarus, Paraguay en Swaziland.
Voor meer informatie: het artikel en de kaart in The Lancet.
De mogelijke oorzaken van de hogere levensverwachting van Japanners
Deskundigen denken dat de hoge levensverwachting mede veroorzaakt wordt door de goede gezondheidszorg en gezondheidsprogramma's van de Japanse overheid. Mensen worden regelmatig op hun gezondheid gecontroleerd en er wordt veel nadruk op hygiëne gelegd, waardoor er de afgelopen 30 jaar sprake is van een daling van infectieziektes en kindersterfte. Daarnaast wordt er ook gewezen op de hechte sociale structuur van de samenleving.
De eetgewoonte en levensstijl
Volgens het echtpaar en schrijvers van het boek Secrets
of the World's Healthiest Children, Naomi Moriyama en William Doyle, ligt de oorzaak van de hoge levensverwachting voor een groot deel aan de eetgewoontes en gezonde levensstijl van de Japanners. De van oorsprong Japanse Naomi Moriyama en de Amerikaan William Doyle hebben voor hun boek een rondreis door Japan gemaakt en naar de eetgewoontes van Japanse kinderen gekeken. Daarnaast hebben ze een aantal deskundigen geïnterviewd. Ze komen tot de volgende conclusies:
1.Nadruk op groente, fruit en vis en minder op vlees
Japanners eten in kleinere porties en gebruiken kleine kommen om uit te eten. Ze leggen de nadruk op groente en minder op vlees, melkproducten en suiker. Er wordt relatief meer vis gegeten dan vlees. Een doorsnee Japanse maaltijd bestaat voornamelijk uit groente met wat kleine reepjes vis, kip of rundvlees. Verder kunnen er onder andere peultjes, waterkastanjes en paksoi bij zitten met kruiden en rijst. Er wordt ook veel bruine zeewier gegeten, wat volgens wetenschappers heel gezond is.
2. Eerder een voldaan gevoel
De groenten zijn heel voedzaam en door het vele vocht dat ze bevatten, is de kans groter dat men eerder verzadigd raakt en niet veel meer zal eten. Rijst, de basis van de Oost-Aziatische keuken, bevat veel minder calorieën dan pasta of brood. Er zit veel vocht in, waardoor men snel vol raakt en minder eet. Volgens deskundigen heeft zilvervliesrijst de voorkeur boven witte rijst. De toetjes zijn ook kleiner.
3. Japanners houden ook van snacken, maar met mate
Japanners houden ook van ijs en andere snacks zoals pizza en chips, maar eten deze in veel kleinere hoeveelheden.
4. Lichaamsbeweging
Japanners doen veel aan lichaamsbeweging. Volgens de WHO (de Wereldgezondheidsorganisatie) loopt of fietst meer dan 98 procent van de Japanners naar het werk of school. Japan heeft het laagste aantal mensen met obesitas (3,5 procent) ter wereld.
5. Het onderwijs besteedt veel aandacht aan voeding
Kinderen krijgen van jongs af aan vanuit huis en school mee hoe voedsel gekweekt en klaargemaakt wordt. Kinderen krijgen hun lunch via de school aangeboden. De lunch bestaat uit gezond lokaal voedsel dat ter plekke wordt bereid. Vaak hebben de scholen een eigen groentetuin waaruit de kinderen de groente oogsten. Als de kinderen geen zin in het eten hebben, is er geen ander alternatief, waardoor ze niet in de verleiding komen om ongezond te eten. Kinderen helpen met het bereiden en serveren van het eten en voedingslessen zijn verplicht. Ze bezoeken regelmatig boerderijen en leren van alles over voeding, gezondheid en tafelmanieren.
Hier twee filmpjes over de aandacht die aan voeding en de lunch besteed wordt op de Japanse basisschool:
__________________________________________________________________________
Bronnen
- Alexander, F. (2015, 20
september). rising life expectancy means we spend more time being
ill. Geraadpleegd van
http://www.telegraph.co.uk/goodlife/11836849/Life-expectancy-rises-but-people-are-spending-more-years-living-with-illnesses.html
- DW. (2015, 27 augustus). Study: Global life expectancy
rises. Geraadpleegd van
http://www.dw.com/en/study-global-life-expectancy-rises/a-18676558
- Dijkman, A. (2015, 10 november). Ofwel: waar is het het
leukst? Ofwel: waar is het het leukst? Waar vreten, zuipen en
roken ze het meest in de wereld? Geraadpleegd van
http://daskapital.nl/2015/11/waar_vreten_zuipen_en_roken_ze.html
- Hicks, C. (2015, 25 september). How to make your family
live as healthily as the Japanese. Geraadpleegd van
http://www.telegraph.co.uk/wellbeing/health-advice/Japanese-children-health-kids-family-diet-food/
- MORIYAMA, N., & DOYLE, W. (2015). Secrets of
the World's Healthiest Children: Why Japanese Children Have the
Longest, Healthiest Lives - And How Yours Can Too. Londen,
Verenigd Koninkrijk: Little, Brown Book Group.
- Pawlowski, A. (2015, 06 oktober). Secrets of the world's
healthiest children: 6 longevity lessons from Japan. Geraadpleegd
van
http://www.today.com/health/secrets-worlds-healthiest-children-6-longevity-lessons-japan-t48251
- ScienceDaily. (2015, 26 september). Life expectancy climbs
worldwide but people spend more years living with illness and
disability. Geraadpleegd van
http://www.sciencedaily.com/releases/2015/08/150826204220.htm
- Sisson, S. (2015, 02 november). Want Healthier Kids? Take a
Lesson from The Japanese. Geraadpleegd van
http://www.emaxhealth.com/1/want-healthier-kids-take-lesson-japanese
- The Japan Times. (2015, 28 april). Japan at top of ‘healthy life expectancy’ list, study shows. Geraadpleegd van http://www.japantimes.co.jp/news/2015/08/28/national/science-health/2013-study-puts-japan-top-healthy-life-expectancy-list-followed-singapore/#.Vl3ye3YvcdV
- Foto Japanse gerechten: By cyclonebill from Copenhagen, Denmark [CC BY-SA 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], via Wikimedia Commons
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Heb je vragen of ander commentaar, plaats ze hier.