maandag 19 oktober 2015

Kim Jong Suk: Eén van de Drie Grote Generaals van Noord-Korea


Kim Jong Suk, de grootmoeder van de huidige leider Kim Jong-un, wordt in Noord-Korea gezien als De Heilige Moeder van de Revolutie en samen met haar man Kim Il-sung en zoon Kim Jong-il is ze één van de Drie Grote Generaals en de Heldin van de Anti-Japanse Revolutie. Ze staat in Noord-Korea model voor de ideale revolutionair, echtgenote en moeder. Ze wordt vooral geprezen voor haar trouw aan haar man Kim Il-sung. In december 2017 werden er tere ere van haar honderdste geboortejaar onder andere gouden en zilveren munten en postzegels met haar beeltenis gepresenteerd.

De meeste informatie over Kim Jong Suk komt van officiële Noord-Koreaanse bronnen, zoals het Noord-Koreaanse Persbureau. Daarbuiten is niet heel veel over haar bekend.


Kim Jong Suk's jeugd

Sinds 1910 werd Korea door Japan bezet. Kim Jong Suk werd op 24 december in 1917 in Hoeryong, in de provincie North Hamgyong (de meeste noordelijke provincie van Noord-Korea), geboren. Ze was de dochter van arme boeren, Kim Chun San en Oh Ssi. Volgens haar officiële biografie had ze twee broers, Kim Ki Jun en Kim Ki Song. Volgens de officiële biografie van Kim Il-sung had ze daarnaast ook een zus. Haar familie koesterde een sterke haat tegen de bezetter. Haar vader was actief in de onafhankelijkheidsbeweging tegen de Japanners. Hij zou vele malen de Tuman Rivier tussen China en Korea hebben overgestoken


In 1922 vluchtte Kim Jong Suk met haar familie naar Yanji, een oostelijke grensprovincie in China. In 1929 stierf haar vader tijdens de onafhankelijkheidsstrijd.

Vóór haar achttiende verjaardag was haar hele familie omgekomen: Haar moeder en zus werden in 1932 gedood tijdens gevechten tussen de Japanners en Koreaanse partizanen. Haar twee broers stierven in 1934 in de strijd tegen de Japanners.


Politiek actief

In de jaren dertig werd ze actief in de anti-Japanse guerrillabeweging. In 1932 sloot ze zich aan bij het Jonge Communistische Verbond van Korea dat geleid werd door Kim Il-sung. Hier deed ze velerlei klusjes, zoals koken, kleren herstellen en op de kinderen van strijders passen. In 1936 kwam ze onder direct bevel van Kim Il-sung te staan en in 1937 werd ze officieel lid van de Communistische Partij en werd ze de bodyguard van haar toekomstige man Kim Il-sung. Ze wordt in Noord-Korea geprezen om haar moedige verdediging van Kim Il-sung tijdens talloze gevechten. Ze staat bekend om haar schietvaardigheden, tactieken en opofferingsgezindheid tijdens de strijd tegen de Japanse bezetter.


Vlucht naar de Sovjet-Unie

In 1940 vluchtte Kim Il-sung naar de Sovjet-Unie. Niet veel later liet hij Kim Jong Suk overkomen en trouwde met haar. Hier was het haar voornaamste taak om voor haar man te zorgen die in slechte gezondheid verkeerde. In de Sovjet-Unie werd ze Vera genoemd. Ze zou hier bekend hebben gestaan om haar kookkwaliteiten.

De geboorte van Kim Jong il
   Kim Jong Suk met zoon Kim Jong-il

De Paektusan Berg die op de grens van Noord-Korea en China ligt, wordt al duizenden jaren door zowel Noord- als Zuid-Korea als heilig beschouwd. Volgens legendes zou hier het koninkrijk van Korea ontstaan zijn. Volgens de officiële Noord-Koreaanse lezing werd Kim Jong-il in 1942 geboren in een eenvoudig hutje op De Paektusan berg, waar Kim Il-sung een geheime verzetsbasis zou hebben gevestigd. De sneeuwstorm die vóór zijn geboorte woedde, zou onmiddellijk na zijn geboorte gestopt zijn, het weer zou die dag buitengewoon kalm en helder zijn geweest. Volgens de Noord-Koreaanse meteorologische dienst zou dit in heel Korea het geval zijn geweest. 

Buitenlandse bronnen vermelden echter, dat Kim Jong-il in 1941 in de Sovjet-Unie werd geboren. Hij kreeg hier de Russische naam Yuri Irsenovich Kim, koosnaam Yura.  

In 1944 werd hun tweede zoon Kim Pyong Il (ook wel bekend als Kim Man Il) geboren, in het Russisch Alexander (Shura) Kim.


Terugkeer naar Noord-Korea

In 1945 gaf Japan zich gewonnen en keerden Kim Jong Suk en Kim Il-sung terug naar het bevrijde Noord-Korea. Na 1945 woonde ze met Kim Il-sung in wat nu bekend staat als het Party Foundation Museum. Hier zou Kim Il-sung namelijk de Koreaanse Arbeiderspartij hebben opgericht.
De Grote Moeder Kim Jong Suk die de Grote Leider
Kim Il-sung beschermt met gevaar voor eigen leven.

In 1945 kregen ze een dochter, Kim Kyong Hui (ook wel bekend als Myongaera)In 1947 verdronk hun tweede zoon Kim Pyong Il toen hij bij een vijver aan het spelen was.

Kim Jong Suk zou haar gewoonte om de Kim Il-sung te beschermen niet hebben kunnen loslaten en beschermde hem met een Mauser geweer. Ze instrueerde de lijfwachten en hield nauwkeurig in de gaten of ze zich aan de regels hielden. Ze zou ook bijgedragen hebben aan de oprichting van het Noord-Koreaanse leger en ervoor hebben gezorgd dat vrouwen gevechtspiloot konden worden.


De Democratische Volksrepubliek van Noord-Korea

Op 9 september 1948 werd met de steun van de Sovjet-Unie de Democratische Volksrepubliek van Noord-Korea uitgeroepen. Kim Il-sung werd de leider en Kim Jong-Suk kreeg als zijn vrouw een prominente positie en werd de onofficiële First Lady. Ze was gastvrouw op vele diners met hooggeplaatste lieden uit de Sovjet-Unie en ontwikkelde haar eigen publieke activiteiten. Daarnaast was ze bij veel evenementen aan de zijde van haar man te vinden. Ze had in het bijzonder interesse voor de vele oorlogswezen. Een aantal wezen werd door de familie geadopteerd.


De begraafplaats van de Helden van de
Revolutie in Pyongyang
Kim Jong Suk's overlijden

Volgens officiële bronnen stierf ze op 22 september 1949 door het zware leven dat ze had geleid in haar tijd als guerrillastrijder.

Op 21 september 1949 zou ze haar man hebben uitgezwaaid en haar zoon naar de kleuterschool hebben gebracht. Ondanks de zware pijnen die ze leed door haar broze gezondheid, maakte ze de wollen jas af die ze voor haar man aan het breien was. Haar personeel drong er bij haar op aan om naar het ziekenhuis te gaan, maar dat zou ze geweigerd hebben, omdat ze wilde wachten tot haar man thuis was. Het personeel mocht de Generaal onder geen beding storen bij zijn belangrijke werk. Pas toen ze bijna buiten bewustzijn was, kon het personeel haar man bellen. Toen Kim Il- sung arriveerde, werd ze meteen naar het ziekenhuis gebracht, waar ze op 22 september 1949 stierf.

Volgens niet-officiële bronnen stierf ze tijdens de bevalling van haar doodgeboren dochter.

De Moeder van de Revolutie
Kang Pan Sok, de moeder van
Kim Il-sung

Na haar dood, hertrouwde Kim Il-sung met Kim Song-ae. Zij zou niks over haar voorgangster hebben willen horen en zorgde ervoor dat alle publieke afbeeldingen en bronnen over Kim Jong Suk werden verwijderd en dat haar naam zelden werd genoemd. Ze schoof de moeder van Kim Il-sung, Kang Pan Sok, naar voren als onderwerp van verering.

In de jaren zeventig werd de zoon van Kim Il-sung, Kim Jong-il klaargestoomd als zijn opvolger. Kim Jong Suk werd in 1972 tot Heldin van de Democratische Volksrepubliek Korea uitgeroepen en in 1976 werd ze Moeder van de Revolutie genoemd. Pas toen haar zoon, Kim Jong-il in 1980 aan de macht kwam, werd zijn moeder in ere hersteld.

Vanaf 1994, na de dood van Kim Il-sung, kwam Kim Jong Suk volledig in de schijnwerpers te staan. Ze werd beschreven als Eén van de Drie Grote Generaals van de Paektusan Berg. Er verschenen in het openbaar steeds meer afbeeldingen van haar in uniform en samen met haar man Kim Il-sung en zoon Kim Jong-il. Er werden biografieën over haar gepubliceerd en steeds meer instellingen en scholen werden naar haar vernoemd. Meisjes wordt geleerd dat ze het voorbeeld van Kim Jong Suk moeten volgen. Ze wordt afgeschilderd als de belichaming van de ideale vrouw.


Lees meer:Bekijk de officiële video over Kim Jong Suk van het nieuwskanaal van Noord-Korea:        

________________________________________________________________
Bronnen:
Geen opmerkingen:

Een reactie posten