Greep uit de artikelen

maandag 26 oktober 2015

Hoe gaat het met het napalmmeisje Kim Phuc?

Phan Thị Kim Phúc ofwel het napalmmeisje werd het symbool van de Vietnamoorlog. De Pulitzerprijs en World Press winnende foto van de Amerikaanse fotograaf Nick Ut, waarop ze rennend te zien is met napalm op haar lichaam, ging de hele wereld over en leidde tot massaprotesten tegen de oorlog. 








Door een aanval van een Zuid-Vietnamese bommenwerper vatte de kleren van het toen 9-jarige meisje vlam. Ze griste haar kleren van haar lichaam en rende vervolgens zonder kleren de hoofdweg op. Over een derde van haar lichaam liep ze derdegraads brandwonden op. Na de foto gemaakt te hebben, goot fotograaf Nick Ut een fles water over haar heen en bracht haar met zijn persauto naar het ziekenhuis.

Sinds de jaren 90 van de vorige eeuw leeft de nu 52-jarige Kim Phuc samen met haar man en kinderen in Toronto, Canada. Ze heeft een stichting opgericht die oorlogskinderen helpt en reist de wereld over om haar verhaal te delen. Ze ondervindt nog steeds veel gezondheidsproblemen van de brandwonden. Door de littekens geven haar zenuwuiteinden willekeurige signalen af, waardoor ze veel pijn lijdt. Als kind klom ze graag in bomen, maar daar was na haar verbranding geen sprake meer van. Jarenlang heeft ze oefeningen gedaan om haar linkerarm in conditie te houden, maar deze arm kan ze nog steeds niet zo ver uitstrekken als haar rechterarm. Ze had graag willen leren pianospelen, maar dat bleek niet mogelijk. Een tas aan haar linkerarm dragen is een hele opgave. 

Sinds kort is ze in behandeling bij de in brandwonden gespecialiseerde dermatoloog Jill Waibel in Miami. Nadat ze Kim Phuc's verhaal via haar schoonvader had gehoord, besloot ze de behandelingen gratis aan te bieden. Waibel behandelt al tien jaar patiënten met littekens door brandwonden en napalm door middel van laserbehandelingen. Deze behandelingen moeten de pijn verminderen en maken de huid gladder en zachter. De laser verhit de huid tot het kookpunt, zodat de littekens verdampen. Er ontstaan microscopische kleine gaatjes in de huid die het mogelijk maken om de collageen opbouwende medicijnen hun werk te laten doen. De behandeling kan een jaar duren. 

Kim Phuc heeft nog altijd contact haar redder Nick Ut. Oom Ut, zoals hij door haar wordt genoemd, beschouwt haar als zijn dochter en heeft zich al die jaren over haar ontfermd. Nu begeleidt hij haar samen met haar man bij de laserbehandelingen. Onlangs heeft hij aangekondigd in maart 2017 met pensioen te gaan.

Op 15 mei 2018 verschijnt er een boek over haar leven, Het napalmmeisje. Voor de promotie van dit boek is Kim Phuc van 16 tot en met 23 mei in Nederland aanwezig. Op 18 mei is ze te gast in de bibliotheek van Alblasserdam om haar verhaal te vertellen.
____________________________________________________________________________________
Bronnen:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heb je vragen of ander commentaar, plaats ze hier.