Greep uit de artikelen

maandag 26 oktober 2015

Games over mentale stoornissen: kruip in de huid van iemand met een psychische ziekte

In Nederland kampt ruim vijftien procent van de bevolking met een depressie. Nederland behoort hiermee tot de top 3 van de meest depressieve landen. Mensen met een mentale stoornis worden vaak moeilijk begrepen. Er is echter een aantal games op de markt dat mensen bewust wil laten worden van de innerlijke wereld van mensen die aan een psychische aandoening lijden. Vaak komen deze games voort uit persoonlijke ervaringen van de ontwikkelaars 



1. Depression Quest


Dit is een gratis indie game (een onafhankelijk spel) die aanvankelijk alleen op de website beschikbaar was. Op de dag van het overlijden van de aan depressies lijdende acteur Robin Williams kwam het spel ook gratis op Steam uit. Het is gemaakt door ontwikkelaar Zoe Quinn die zelf met depressies worstelt en na de publicatie van het spel onderwerp werd van een haatcampagne op de sociale media.

Het Engelstalige spel is niet bedoeld om voor het plezier te spelen. Liefhebbers van computerspelletjes zullen dan ook snel afhaken. Het is bedoeld voor mensen die willen weten hoe het is om iemand te zijn die met een depressie kampt. Een echt spel kan het eigenlijk niet genoemd worden, het is meer een interactief verhaal. De speler kruipt via een geschreven verhaal in de huid van een depressieve man. Het is de bedoeling om bepaalde keuzes te maken die van invloed zijn op de mate van depressie van de hoofdpersoon en de verhaallijn. Het gaat om de dagelijkse situaties waar iemand mee te maken heeft, zoals werk en menselijke relaties. Sommige keuzes zijn met een rode streep doorgehaald om zo te laten zien dat het personage door zijn mentale staat niet in staat is deze keuzes te maken. Het spel kan, afhankelijk van de keuzes die er gemaakt worden, op vijf verschillende manieren eindigen.   

Het spel, of eigenlijke verhaal, is heel sober en er is visueel niet veel te beleven. Er is niet echt een poging gedaan om het spel erg aantrekkelijk te maken. Er worden foto's getoond die niet echt relevant zijn. Het geluid bestaat uit pianomuziek die elke tien seconden herhaald wordt, wat het gevoel van depressiviteit moet versterken. Het spel heeft tot doel te laten zien dat depressie geen gevoel is maar een ziekte.



2. Elude



Dit spel is door GAMBIT Game Lab ontwikkeld. Het is gratis te spelen op de website. Volgens de ontwikkelaar laat het spel de strijd tegen het rijzende getijde van de depressie zien en de zoektocht naar het pad van geluk. Geluk is echter moeilijk te bereiken: elke keer verval je weer in een depressie. Het is spel is gemaakt om bewustwording te creĆ«ren over depressie en te informeren over deze gevaarlijke ziekte. Het is vooral bedoeld voor vrienden en familie van iemand die aan een depressie lijdt.



3. Actual Sunlight



Deze interactieve indie game van Will O'Neill is geschikt voor 18 jaar en ouder. Het spel is beschikbaar op Steam en kost 4,99 euro. Volgens de maker is het een korte interactief verhaal over liefde, depressie en samenwerking. 

De speler krijgt een kijkje in het leven van de in Toronto woonachtige Evan Winter. Hij heeft een saai kantoorbaantje dat hij haat. Hij maakt zichzelf elke dag weer wijs dat hij zijn leven zal veranderen, maar dat gebeurt nooit. Hij lijdt aan depressies en is niet in staat een relatie in stand te houden. Er is weinig interactiviteit in het 2D spel en de speler kan het verloop van het spel niet veranderen. De speler observeert het leven van Evan Winter. Op de momenten dat de speler wel iets moet doen, voelt dat ongemakkelijk aan. Deze momenten zijn bedoeld om de speler bewust te maken van de ernst van de toestand waarin de hoofdpersoon zich bevindt.


4. Sym


Dit spel behandelt de sociale fobie of sociale angststoornis. Deze zwart-wit puzzel-platform game is ontwikkeld door Atrax Games (bestaande uit Sebastiano Morando en Francesco Lanciai) en is beschikbaar op Steam en de HumbleBundle Store voor 6,99 euro. De speler is Joshua, een tienerjongen die wordt afgebeeld als een donker figuurtje met lange spinachtige benen en armen. Hij leeft in twee werelden, een bovengrondse witte wereld, de realiteit, en een ondergrondse zwarte wereld waar alles op zijn kop staat, de innerlijke wereld. In de witte wereld komt hij zijn angsten onder ogen en in de zwarte wereld verbergt hij zich voor zijn angsten. Dit spel is echter niet gemaakt met een boodschap of als therapeutisch gereedschap. De maker, Sebastiano Morando, gelooft niet dat een game een therapeutisch doel kan dienen, maar wilde met dit spel zijn eigen angsten laten zien. Hij kan zich met mensen met een sociale fobie vereenzelvigen, omdat hij als tiener extreem verlegen was. Het is eerder bedoeld om mensen te laten zien hoe iemand met een sociale fobie zich voelt.


5. Neverending Nightmares



Dit is een horror game die ontwikkeld is door Infinitap Games en beschikbaar is op Steam en de Humble Bundle Store voor 14,99. Het spel is gebaseerd op de strijd van ontwikkelaar Mat Gilgenbach met een obsessieve-compulsieve stoornis en depressie. Hij wilde dit gevoel overbrengen op het spel.

De speler kruipt in de huid van Thomas, een man die wakker wordt uit een nachtmerrie en weer in een andere nachtmerrie belandt. De nachtmerrie wordt gedurende het spel steeds erger. Elke keer als hij doodgaat in een nachtmerrie, in een depressie belandt of zichzelf pijn doet, wordt hij wakker in dezelfde nachtmerrie of belandt in een andere. Hij moet proberen te vluchten voor zijn innerlijke demonen. Hij moet onderscheid weten te maken tussen de realiteit en zijn innerlijke wereld. Het spel kan op drie verschillende manieren eindigen. 








___________________________________________________________________
Bronnen:


















Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heb je vragen of ander commentaar, plaats ze hier.