dinsdag 27 oktober 2015

YouTube, Google, Microsoft en Disney leren meisjes programmeren

In oktober 2014 kondigde de CEO van YouTube, Susan Wojcicki, op een conferentie van vrouwen in de techniek (The Grace Hopper Celebration of Women in Computing) aan om meer meisjes aan te moedigen om te gaan programmeren. De software markt wordt nog steeds voor het grootste deel (ongeveer 80 procent) gedomineerd door mannen. Op dit moment is rond de 20 procent van alle softwareontwikkelaars wereldwijd een vrouw. Het is de bedoeling om dit percentage omhoog te schroeven.


Google en Youtube

Volgens Wojcicki heersen er onder meisjes drie misvattingen over programmeren, namelijk dat het saai is, dat ze er toch niet goed in zijn en dat ze niet in het gezelschap van programmeurs willen worden gezien.

Aan deze misvattingen wil Google, de eigenaar van YouTube, wat doen. Het onderwerp technologie en vrouwen ligt Google na aan het hart. Vorige jaar lanceerde Google het programma Made with code om meisjes aan te moedigen informatica te studeren. 

De documentairemaker Lesley Chilcott ging een samenwerking aan met Google, de eigenaar van YouTube, om de documentaire Codegirl tijdelijk gratis op YouTube te vertonen. Deze gaat over Technovation, een wedstrijd waarin middelbare schoolmeisjes over de hele wereld in drie maanden tijd een app moeten bouwen die een probleem in hun buurt of gemeenschap oplost. De documentaire volgt de inspanningen van deelneemsters in onder andere Brazilië, Moldavië, India en Nigeria.

De documentairemaakster vond het een goed idee om de documentaire eerst gratis op YouTube te vertonen, omdat tieners daar het beste te bereiken zijn. Nu is de documentaire op Steam  en Netflix te zien. 

Technovation is in 2009 opgericht en reikt twee prijzen uit van 10.000 dollar in de categorie van meisjes onder de 14 jaar en in de categorie van meisjes boven de 14 jaar. Vorige winnaars zijn onder andere Mash, een toekomst voorspellende game en Arrive, een app waarbij gebruikers kunnen aangeven dat ze aanwezig zijn als ze op school aankomen. Op de website van Technovation wordt voor beginnende appbouwers het gebruik van AppInventor aanbevolen.


Disney en Lucasfilm

Sinds kort kunnen kinderen leren programmeren met Star Wars karakters (prinses Leia en Ray) onder het motto "Buildinga Galaxy with Code". Dit is een initiatief van Code.org die een samenwerking is aangegaan met Lucasfilm en Disney. De directeur van Lucasfilm, Kathleen Kennedy, hoopt hiermee kinderen, meisjes in het bijzonder, warm te maken voor technische beroepen.


Microsoft

Code.org is ook een samenwerking aangegaan met Microsoft, de eigenaar van Minecraft, Hour of Code (CodeUur). Kinderen kunnen met de karakters Steve en Alex leren programmeren. Ze leren in een webbrowser de basis van het programmeren met een tweedimensionale versie van Minecraft.


Lees ook:
__________________________________________________________


Bronnen: 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten