Greep uit de artikelen

zaterdag 9 januari 2016

Apps en programma's waarmee kinderen gratis kunnen programmeren

Om kinderen aan te moedigen te leren programmeren, is in 2013 de Hour of Code (CodeUur) in het leven geroepen door de non-profit organisatie Code.org. Het is bedoeld om kinderen en andere geïnteresseerden binnen een uur de basisbeginselen van het programmeren bij te brengen. Er wordt gebruik gemaakt van de visuele programmeertaal van Google, Blockly, waarbij gebruikers met blokken moeten slepen en klikken. Onder andere Star Wars, Minecraft, Frozen, Angry Birds en Flappy Bird doen hier aan mee. Sinds kort biedt de TU Delft een online cursus programmeren voor kinderen aan.





Disney en Lucasfilm

Sinds kort kunnen kinderen leren programmeren met Star Wars karakters (prinses Leia en Ray) onder het motto 'Building a Galaxy with Code'. Dit is een initiatief van Code.org die een samenwerking is aangegaan met Lucasfilm en Disney. De directeur van Lucasfilm, Kathleen Kennedy, hoopt hiermee kinderen, meisjes in het bijzonder, warm te maken voor technische beroepen.


Microsoft

Code.org is ook een samenwerking aangegaan met Microsoft, de eigenaar van Minecraft. Kinderen kunnen met de karakters Steve en Alex leren programmeren. Ze leren in een webbrowser de basis van het programmeren met een tweedimensionale versie van Minecraft.


The Foos
The Foos is een samenwerking tussen codeSpark en Code.org. Het is beschikbaar op de pc, iOS en Android. De app bevat 24 levels en omspant 3 werelden. In iedere level is het de bedoeling dat de karakters een bepaalde taak moeten uitvoeren. Hiervoor moet er bepaalde handelingen verricht worden, zoals bijvoorbeeld springen of naar rechts bewegen. Dit wordt met slepen en klikken van blokken (Blockly) bewerkstelligd.



Google

In 2014 lanceerde Google het programma Made with code om kinderen, meisjes in het bijzonder, aan te moedigen informatica te studeren. Lees hier meer over in het artikel YouTube, Google, Microsoft en Disney leren meisjes programmeren





TU Delft
Sinds kort biedt TU Delft een online cursus programmeren in Scratch aan voor kinderen vanaf 8 jaar. 
______________________________________________________________________
Bronnen:
  • Geeks with Juniors. (2014, 22 december). Learn to Code the Fun Way in The Foos: Code for an Hour. Geraadpleegd van http://www.geekswithjuniors.com/blog/2014/12/22/learn-to-code-the-fun-way-in-the-foos-code-for-an-hour.html




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heb je vragen of ander commentaar, plaats ze hier.