vrijdag 16 april 2021

Quote van de Curaçaose tafeltennislegende Robert Hosé (1949-)


Als klein jongetje was Robert 'Joy' Hosé er samen met zijn broertje getuige van dat zijn vader zijn moeder probeerde te vermoorden en zichzelf vervolgens van het leven beroofde. Ondanks zijn traumatische en armoedige jeugd, werkte Hosé zich op tot een internationale tafeltennisser, meervoudig kampioen van Curaçao en Aruba, kampioen van Latijns Amerika en ondernemer. Hij was een groot voorbeeld voor de jeugd op de Antillen. Helaas haalde zijn verleden hem in en koos hij het verkeerde pad. Na uit eigen beweging een bekentenis te hebben afgelegd, werd hij in 1980 veroordeeld tot twee jaar gevangenis wegens brandstichting in zijn sportwinkel en raakte zwaar verslaafd aan de drugs. Ondanks alle hulp die hem is aangeboden, zwerft hij vanaf de jaren tachtig tot op heden dakloos door de straten van Curaçao. Hij wordt door veel mensen nog steeds beschouwd als een legende.

 Amigoe di Curacao : weekblad voor de Curacaosche eilanden [Willemstad, 1970/11/02 00:00:00, p. 1. Geraadpleegd op Delpher op 16-04-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010463158:mpeg21:p001



Onlangs is de docudramaserie De droevige kampioen over hem uitgezonden, naar het gelijknamige boek uit 1997 van Jan Brokken. 

Lees hier meer over Robert Hosé:

https://www.vpro.nl/programmas/de-droevige-kampioen/tijdlijn.html



Geen opmerkingen:

Een reactie posten