vrijdag 2 juni 2017

De eerste film ooit: ‘Het Paard in Beweging’ (The Horse In Motion) uit 1882 door Eadweard Muybridge


De Brits-Amerikaanse Eadweard Muybridge, ook wel bekend als ‘De Vader van de Film’, was de eerste fotograaf die mensen en dieren in beweging kon vastleggen. Hij ontwikkelde een camera met een sluitertijd van 1/1000 seconde. Daarnaast had hij in 1879 een apparaat ontwikkeld dat afbeeldingen en foto’s achterelkaar kon afspelen, de zoöpraxiscoop. Dit apparaat wordt ook wel beschouwd als de eerste filmprojector en zou een inspiratie zijn geweest voor Thomas Edison, de uitvinder van de kinetoscoop.


De beroemde fotograaf Muybridge die onder het pseudoniem ‘Helios’ werkte, werd in 1872 door zakenman en miljonair Lelan Stanford, de latere oprichter van de Stanford Universiteit, ingehuurd om vast te leggen of een galopperend paard op bepaalde momenten met alle vier zijn benen van de grond loskomt. Standford had hier namelijk een weddenschap over afgesloten. Muybridge stelde 12 glasplaat camera’s langs de de Palo Alto renbaan op om
de bewegingen van het paard te kunnen fotograferen. Hieruit bleek dat het paard inderdaad op bepaalde momenten met vier benen in de lucht zweefde. Daarnaast werd door zijn foto’s duidelijk dat paarden heel anders bewogen dan men tot dan toe had gedacht. Zijn werk werd gepubliceerd in wetenschappelijke bladen en opgenomen in het onderzoek ‘Horse in Motion’. Op uitnodiging van de Universiteit van Pennsylvania ging Muybridge hierna door met het fotograferen van dieren en mensen in beweging.

Privé ging het Muybridge niet zo voor de wind als in zijn professionele leven. Hij verdacht zijn vrouw Flora ervan een verhouding te hebben met de toneelrecensent Major Harry Larkyns en dat deze de vader van haar zeven maanden oude baby was. In oktober 1874 zocht Muybridge Larkyns op en vermoordde hem. Muybridge bekende schuld. Tijdens de rechtszaak beweerden getuigen dat Muybridge zich na een koetsongeluk in 1860 anders was gaan gedragen en dat dit zijn gedrag zou verklaren. Dit werd onwaarschijnlijk geacht door de rechtbank. In 1875 werd hij uiteindelijk vrijgesproken, omdat de rechter oordeelde dat de moord gerechtvaardigd was. Zijn connecties met invloedrijke en vermogende mensen hebben vermoedelijk tot zijn vrijlating geleid. Hierna ging hij door met zijn succesvolle fotografiecarrière en vond de zoöpraxiscoop uit. Hiermee toonde hij de bewegende foto’s van een galopperend paard in 1882 voor het eerst aan het publiek. ‘The Horse in Motion’ wordt daarom ook wel de eerste film (moving picture) genoemd.


Kijk hier naar de YouTube video over 'The Horse in Motion':
Dit filmpje laat een greep uit de fotoreeksen van Muybridge zien:


Lees ook:

____________________________________________________________________________________________
Bronnen:Geen opmerkingen:

Een reactie posten