zondag 8 januari 2017

De allereerste tekenfilm van Walt Disney, “Little Red Riding Hood” (Roodkapje) uit de Laugh-O-Gram-serie uit 1922In deze eigentijdse versie van het sprookje moet Roodkapje van haar moeder donuts naar haar grootmoeder brengen en komt ze onderweg een gladde yuppie tegen. Eenmaal bij haar oma aangekomen, blijkt deze naar de bioscoop te zijn. Op de terugweg wordt ze overvallen door de yuppie. Haar hondje blaft om hulp, waarna een piloot Roodkapje uit haar benarde situatie weet te redden.

“Little Red Riding Hood” is een simpele, schetsachtige en grof getekende tekenfilm. Het is duidelijk te zien dat Disney nog een beginnende animator was. De tekenfilm werd gemaakt door foto’s te maken van met inkt getekende lijnen op papier. De animatie werd heel lang verloren gewaand, maar in 1998 werd er door een Britse verzamelaar een kopie in een Londense bibliotheek gevonden, waarna hij werd gerestaureerd.

Voordat Disney bekend zou worden als cartoontekenaar, werkte hij als 19-jarige als tekenaar voor een reclamebedrijf in Kansas City. Hier leerde hij ook Ub Iwerks kennen,de man die later naam zou maken met het tekenen van Mickey Mouse. In zijn vrije tijd probeerde Disney voet aan de grond te krijgen als animator. Het boek van Edwin G. Lutz, 'Animated Cartoons: How They Are Made, Their Origin And Development' uit 1920, zou een grote invloed hebben gehad op de tekenstijl van de jonge Walt Disney. Het was het eerste boek dat het onderwerp van het tekenen en maken van animaties behandelde. Het was volgens Disney ook het enige boek over het onderwerp dat in de bibliotheek van Kansas te vinden was.

Disney wist de eigenaar van de drie bioscopen in Kansas City, Frank Newman, te overtuigen om korte animaties tussen de wekelijkse nieuwsberichten te vertonen. Deze werden “Newman Laugh-O-grams” genoemd. Deze korte tekenfilms werden een groot succes. Aangemoedigd door het succes besloot Disney in 1920 parodies op geanimeerde sprookjes te gaan maken en ze te verplaatsen naar de hedendaagse maatschappij. Hiervoor richtte hij zijn eigen studio op, Laugh-O-gram Films, Inc. Roodkapje wordt beschouwd als Disney’s eerste poging om een cartoon met een verhaal te maken. Voor het camerawerk riep hij de hulp in van Rudy Ising, de latere medeoprichter van de Warner Brothers en MGM cartoon studio’s en Ub Iwerks voor de teksten. Hij zou deze cartoon helemaal zelf getekend hebben. Hierin werd ook voor het eerst “Julius de Cat” geïntroduceerd, Disney’s eerste cartoonkarakter met een naam die nog in vele andere producties zou verschijnen. Julius de Kat vertoont een grote gelijkenis met Felix de Kat.

Disney zou in totaal 7 Laugh-O-Grams hebben gemaakt, waarvan er maar 4 bewaard zijn gebleven, te weten Little Red Riding Hood (1922), The Four Musicians of Bremen (De Bremer stadsmuzikanten), Puss in Boots (De Gelaarsde Kat) en Cinderella (Assepoester) uit 1922. Voordat er ook maar één cartoon was uitgebracht, ging Laugh-O-gram Films, Inc. in 1923 failliet. Dit was voor een deel te wijten aan Disney’s onervarenheid en aan het feit dat opdrachtgevers hun betalingsverplichtingen niet nakwamen. Hierna besloot Disney zijn geluk in Los Angeles te beproeven.

Kijk hier naar Disney's Little Red Riding Hood:Lees en kijk ook naar:


____________________________________________________________________________________________
Bronnen:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten